Σώστε τα βιβλιοπωλεία της Βενετίας

1
130
Βρετανός συγγραφέας Michelle Lovric και o βραβευμένος με βραβείο Strega  Tiziano Scarpa είναι ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα  συγγραφέων που υποστηρίζουν την καμπάνια για να σωθούν τα βιβλιοπωλεία της Βενετίας.

Πρόσφατα έκλεισαν πολλά βιβλιοπωλεία στην πόλη των νερών  λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων. Περίπου 100 συγγραφείς έχουν υπογράψει ένα μανιφέστο με ιδέες για να βρεθεί τρόπος να σωθούν τα βιβλιοπωλεία της Βενετίας ξεκινώντας μια εκστρατεία με τίτλο «Βενετία – πόλη των αναγνωστών». Πάνω από 50 συγγραφείς θα συναντηθούν σύντομα για να σχεδιάσουν την περαιτέρω δράση τους σε αυτή την καμπάνια.

Στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν ανακοινωθεί ότι κλείνουν ή ότι πρόκειται να κλείσουν:  το ιστορικό βιβλιοπωλείο Goldoni, το Capitello, το Blu Laboratorio, το Marco Polo Πρόκειται για  ένα σκληρό πλήγμα για μια πόλη που ήδη έχει χάσει το μεγαλύτερο της βιβλιοπωλείο, το Mondadori, και συνεχώς κλείνουν κι άλλα.
Ο Michelle Lovric  δήλωσε ότι δεν μπορεί η Βενετία να είναι πόλη μόνον για τουρίστες «τα βιβλιοπωλεία είναι τόσο θεμελιώδη στη Βενετία όσο και τα  καταστήματα που πωλούν το νερό και το ψωμί-αν και αυτά τα τελευταία εξαφανίζονται επίσης με γρήγορους ρυθμούς».

Ο Lovric δήλωσε ότι η ανακοίνωση του κλεισίματος του βιβλιοπωλείου Goldoni  ήταν για την κοινότητα των διανοουμένων της Βενετίας «η τελευταία σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Πώς μπορεί ένα μικρό βιβλιοπωλείο να επιβιώσει έχοντας ενοίκιο € 9.000 το μήνα;» αναρωτήθηκε ο  Lovric « ή είναι δυνατόν το βιβλιοπωλείο Marco Polo να χρεώνεται με  πρόστιμο ύψους  € 1000 επειδή έβγαλε μια αφίσα χωρίς την επίσημη σφραγίδα της κοινότητας; Όποια και αν είναι η τελική αιτία, όλων αυτών, η αίσθηση της οργής έχει φτάσει πλέον σε μια κρίσιμη μάζα », είπε ο Lovric.

Όσοι κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τα βιβλιοπωλεία της Βενετίας ζητούν να θεωρηθούν πολιτιστικά και όχι εμπορικά καταστήματα και να προστατευτούν από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων.

Info: A Twitter hashtag # VeniceCityofReaders

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Προηγούμενο άρθρο110η Δημοπρασία σπάνιων βιβλίων
Επόμενο άρθροΟ καθρέφτης των ονείρων μας

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ