Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ
Δεν είναι αυτονόητο, ούτε αναμενόμενο, σε συνθήκες συρρίκνωσης της αγοράς να γίνονται κινήσεις όπως αυτή που ανακοίνωσαν χθες τα Public. Οι Ελληνες του εξωτερικού, που δεν είναι και λίγοι, περίπου σε 6 εκατομμύρια υπολογίζονται, θα μπορούν από δω και πέρα να παραγγέλνουν προϊόντα πολιτισμού (βιβλία, μουσική, ταινίες), όσα διαθέτουν τα Public στα καταστήματά τους. Κι αυτό γιατί ξεκίνησε μια συνεργασία με την amazon, μέσω της ιστοσελίδας της οποίας θα μπορεί όποιους θέλει να παραγγέλνει ελληνικό βιβλίο, ελληνική μουσική, ελληνικές ταινίες και μάλιστα με ελληνικούς χαρακτήρες για πρώτη φορά στην amazon.
Η ιδέα και η πραγματοποίησή της ξεκίνησε από δυο παλιά στελέχη των Public που εδώ και ένα διάστημα εργάζονται στα κεντρικά της amazon. «Ετσι έγινε η επαφή» έλεγε την Τετάρτη, 22 Μαϊου, ο επικεφαλής των Public, Ρόμπυ Μπουρλάς. Και πρόσθεσε: «Την ώρα που η ελληνική αγορά προϊόντων πολιτισμού παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, αυτή η συνεργασία δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε 6 εκατ. και πλέον Ελληνες, δίνοντας μια θετική πνοή σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, όπως εκδότες, δισκογραφικές, δημιουργούς, κ.λπ. Πιστεύω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τέτοιες καινοτόμες κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά» πρόσθεσε. Δίπλα του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου. «Ανοιγμα στον κόσμο» χαρακτήρισε η Αμάντα Μιχαλοπούλου την κίνηση των Public, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλης συμβολικής αξίας η δυνατότητα χρήσης ελληνικών στο amazon. Για «σκέψη που φτάνει πιο μακριά από την αγωνία μας» μίλησε η Λίνα Νικολακοπούλου.
Από τις 22 Μαϊου η νέα συνεργασία αφορά την Αγγλία, από Ιη Ιουνίου όσους Ελληνες ζουν στη Γερμανία, και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα αφορά 37 χώρες σ’ όλο τον κόσμο.
Μακάρι μ’ αυτή την πρωτοβουλία να κινηθεί η ταλαιπωρημένη αγορά του βιβλίου, της μουσικής, του κινηματογράφου.
Πάντως, φαίνεται ότι τα Public δεν πτοούνται καθόλου από την κρίση, αφού πολιτική τους είναι η εξάπλωση. «Μέσα σ’ έναν χρόνο έχουμε τριπλασιασμό των καταστημάτων μας κι αυτή τη στιγμή μετρούμε 30. Μέχρι το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014 θα μιλάμε για 50 καταστήματα σ’ όλη τη χώρα», είπε ο κ. Μπουρλάς. Αισιόδοξες νότες σε δύσκολους καιρούς.