Συνέδριο για το Βιβλίο κι άλλα

0
83
  • Πολλή συζήτηση για την τύχη των μικρών βιβλιοπωλείων έγινε κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο «Τριανόν» ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Το θέμα δεν αφορά τόσο τα καθ’ ημάς, όπου τα μικρά ή τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία δεν κινδυνεύουν από τις αλυσίδες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να ευδοκιμήσουν στην ελληνική αγορά (λίγο η κρίση, λίγο οι επαγγελματικές ιδιοτυπίες του χώρου, λίγο το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό), όσο την Ευρώπη και την Αμερική. Εκεί τα μικρά βιβλιοπωλεία κινδυνεύουν με αφανισμό (αν δεν έχουν εξαφανιστεί ήδη) εξαιτίας των αλυσίδων και οι αλυσίδες τείνουν να καταποντιστούν υπό την πίεση της κατακόρυφης ανόδου των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω της Amazon. Μοναδική λύση, για όσα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν απομείνει, να ενισχύσουν οι ιδιοκτήτες την προσωπική τους σχέση με τους πελάτες.
  • «Στην Ευρώπη η επέκταση της κρίσης είναι ευεργετική για το βιβλίο. Όσο μεγαλώνει η κρίση τόσο αυξάνουν οι πωλήσεις. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν συνέβη το ίδιο και σε μας» είπε ο Πέτρος Μάρκαρης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η απορία είναι εύλογη και χρειάζεται όντως να ψάξουμε το θέμα. Μήπως (μια πρώτη ιδέα) επειδή η εκδοτική αγορά στην Ελλάδα υπέστη από το 2000 και μετά (όπως είχαν διακρίνει πολλοί από τότε) μια σχεδόν παράλογη διόγκωση, χωρίς πραγματική αναγνωστική βάση;
  • Πολύς λόγος έγινε στο συνέδριο και για την ανάγκη δημιουργίας ή στήριξης των δημόσιων βιβλιοθηκών. Ποιος μπορεί να την αρνηθεί; Η δημόσια βιβλιοθήκη αποτελεί το κύτταρο για τη διαμόρφωση του μελλοντικού αναγνώστη: αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να ξαναγεμίσει τα χειμαζόμενα σήμερα βιβλιοπωλεία.
  • Την αξία της αντιγραφής και της αποστήθισης θυμήθηκε μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΚΒ ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Ο υφυπουργός επικρότησε την αντιγραφή και την ανάγνωση γιατί υπηρετούσαν ωραία στον καιρό τους την τέχνη της προφορικότητας. Την ώρα που όλοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο προσέλκυσης νεαρών αναγνωστών, αποσπώντας τα παιδιά από την πλήξη του μηχανικού διαβάσματος, ο Κ. Τζαβάρας μιλάει για τα ευεργετικά αποτελέσματα της αποστήθισης, πιστεύοντας πως η λέξη αποτελεί συνώνυμο της προφορικότητας. Σε τι να ελπίσει κανείς;
  • Υπουργικών δηλώσεων συνέχεια. Σκοπός του υφυπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάξει τη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο, στον «βορειοελλαδίτικο πολιτισμό». Απομένουν δύο πράγματα: πρώτον να διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει «βορειοελλαδίτικος πολιτισμός» και δεύτερον να καταλάβουμε γιατί ο «βορειοελλαδίτικος πολιτισμός» (ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο τελικά) αποτελεί τον κεντρικό στόχο μιας διεθνούς έκθεσης.

Του Β. Ιακ.

 

Προηγούμενο άρθροΣαλόνι Βιβλίου 2013 – 23-25 Μαΐου, Porte de Versailles, Paris
Επόμενο άρθροΠοστάλι από Αγγλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ