Με έναν φάκελο αφιερωμένο στην «Κρίση, τρία χρόνια μετά», μια ανασκόπηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης μια τριετία από την εκδήλωσή της, κυκλοφόρησε το 120ό τεύχος τής Τριμηνιαίας έκδοσης επιστημονικού προβληματισμού και παιδείας Σύγχρονα Θέματα. Στο αφιέρωμα αυτό ο Βασίλης Πεσμαζόγλου εξετάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ αποσύνθεσης και ανασύνθεσης, ο Γιώργος Σταθάκης αποτιμά το ελληνικό Μνημόνιο, ο Πάνος Καζάκος αναλύει τις προϋποθέσεις και τους κινδύνους της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, ο Μάνος Ματσαγγάνης αναφέρεται στα φαινόμενα φτώχειας και στο αναγκαίο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, ο Αλέξης Ιωαννίδης παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, ενώ ο Γιώργος Ιωαννίδης γράφει για την αναγκαία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που ποτέ δεν έγινε.
Στο ίδιο τεύχος ξεχωρίζει η μελέτη του Γιώργου Δερτιλή για τον Γατόπαρδο, το έργο του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα στο οποίο στηρίχθηκε το ομώνυμο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι, ανάμεσα σε μυθιστόρημα, ιστορία και κινηματογράφο, καθώς και η πρωτότυπη προσέγγιση της Bonnie Honig για τον μύθο της Αντιγόνης στην πολιτική θεωρία.
Ακόμη, στο νέο τεύχος προτάσσεται, όπως πάντα, η στήλη «Έπεα πτερόεντα», όπου ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει για τον Στάλιν, τη μνήμη και την Αριστερά, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Χρήστος Ηλιάδης για το κρίσιμο νομικό και πολιτικό ζήτημα της ιθαγένειας, ο Raffaele Borreca αναλύει τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές και ο Νεκτάριος Μπουγδάνης φωτίζει όψεις της σημερινής Αιγύπτου, δύο χρόνια μετά την «αραβική άνοιξη». Τέλος, η Έλλη Δρούλια θυμάται τον Αλέξη Δημαρά και ο Στέφανος Πεσμαζόγλου αποχαιρετά τον συνεργάτη του περιοδικού Μπάμπη Γεωργαντίδη.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με αναφορές σε μια σειρά συνεδρίων που διεξήχθησαν πρόσφατα: το εργαστήρι πολεοδομίας «Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα στις πόλεις της νότιας Ευρώπης» (Μαρία Καλατζοπούλου, Πέννυ Κουτρολίκου, Δήμητρα Σιατίτσα, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου), το συνέδριο «Στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Κόμματα, θεσμοί, πολιτική, ιδεολογίες» (Νικόλας Τζήμος), ενώ παρουσιάζεται και η εισήγηση των Μιχάλη Βλαστού και Έλλης Πάχου σχετικά με τη δυνητική επικινδυνότητα και την ακούσια νοσηλεία στην ημερίδα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.
[ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ, Bαλαωρίτου 12, 106 71, Aθήνα, τηλ.: 210-36.28.501, http//: www.synchronathemata.gr]