To Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος – Πανεπιστήμιο Harvard ,στο Ναύπλιο, προσκαλεί όσες /ους θέλουν να δουλέψουν στο Εργαστήρι Συγγραφής Μυθιστορήματος με τον Στρατή Χαβιαρά να υποβάλλουν αιτήσεις.
Αναλυτικά:
Συντονιστής: Στρατής Χαβιαράς
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή 3 Μαρτίου, 2019
Ημερομηνίες διεξαγωγής των οκτώ τετράωρων συναντήσεων:
Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου 2019,
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου 2019,
Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019,
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019.
Περιγραφή: Το Εργαστήριο της Τέχνης του Μυθιστορήματος απευθύνεται σε νέες και νέους συγγραφείς, που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους στη συγγραφή μυθιστορήματος, με απώτερο σκοπό την έκδοση βιβλίου. Στο εργαστήριο οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά και προσκεκλημένους από τον χώρο της λογοτεχνίας, εμβαθύνοντας στην τέχνη συγγραφής μυθιστορήματος. Μέσα από συζήτηση και ασκήσεις, οι συμμετέχουσες/οντες θα εξοικειωθούν με απόψεις του μυθιστορήματος, όπως οι θεματικές επιλογές, η δομή, η ανάπτυξη χαρακτήρων και πλοκής, η αφηγηματική φωνή, η οπτική γωνία της αφήγησης, η οικονομία στο συναίσθημα και στις λέξεις, καθώς και θέματα χρήσης της γλώσσας, ρυθμού, κ.ά.
*Το εργαστήριο δεν περιλαμβάνει κριτική ανάγνωση ολόκληρων των έργων των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνει το ΚΕΣ, είναι δωρεάν.
Προαπαιτούμενα: -Οι ενδιαφερόμενες/οι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους (στο σύνδεσμο: https://wp.chs.harvard.edu/chs-forms/novel-writing-submission-form/ ) με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και μια σύντομη περιγραφή -η οποία δεν θα ξεπερνάει την μισή σελίδα- με τις προσδοκίες και το κίνητρό τους να υποβάλλουν αίτηση στο συγκεκριμένο εργαστήριο.
Καλούνται επίσης να υποβάλλουν συνημμένως στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής:
- Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα,
- Την περίληψη της πλοκής του μυθιστορήματος που έχουν ξεκινήσει ή προτίθενται να ξεκινήσουν,και
- Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής εκτάσεως έως 1200 λέξεις.
(* Οδηγίες μορφοποίησης κειμένων: χρησιμοποιείστε γραμματοσειρά Cambria ή Garamond με 14άρια γράμματα και ενάμιση διάστιχο μεταξύ των προτάσεων. Στην αρχή κάθε εγγράφου είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται ο τίτλος –π.χ. περίληψη.. και δείγμα γραφής..- και το ονοματεπώνυμό σας).
Επειδή πρόκειται για εργαστήριο προχωρημένου επιπέδου, απαιτείται: a. Οι συμμετέχουσες/οντες να έχουν ευχέρεια στη γραφή (σύνθεση φαντασίας και πραγματολογικού υλικού), ή/και να έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχα εργαστήρια. b. Να έχουν ήδη ολοκληρώσει μερικά διηγήματα και να έχουν ξεκινήσει μεγαλύτερα σε μήκος έργα.
Οι ενδιαφερόμενες/οι απαιτείται να δεσμευθούν ότι θα παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις του εργαστηρίου και ότι θα είναι συνεπείς στις ώρες της λειτουργίας του.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/οντες αναμένεται να:συμβάλουν έμπρακτα στις συζητήσεις στην τάξη. Να ολοκληρώνουν εγκαίρως τις ασκήσεις που απαιτούνται, εάν ζητηθούν από τους εισηγητές. Να ασκηθούν στη ανάπτυξη του έργου που θέλουν να συγγράψουν, δοκιμάζοντας νέες τεχνικές καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Στόχοι του εργαστηρίου:
Οι συμμετέχουσες/οντες στο εργαστήρι αναμένεται:
- Να σημειώσουν πρόοδο και να εργαστούν δημιουργικά για να υλοποιήσουν το όραμά τους: την συγγραφή μυθιστορήματος.
- Να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από άλλα μέλη του εργαστηρίου και συγγραφείς.
- Να ασκηθούν στην ενεργητική ακρόαση και να ασκούν διαρκώς την κριτική τους ικανότητα.
- Να πειραματίζονται εφαρμόζοντας επιλεκτικά νέες τεχνικές που προτείνονται από τα μέλη του εργαστηρίου και τους συντονιστές.
- Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα πεζογραφίας
- Να ασκηθούν με επίμονη διασκευή του αρχικού τους έργου (ειδικότερα, να ασκηθούν στην ανάπτυξη πλοκής, αφηγηματική φωνή, οπτική γωνία της αφήγησης, τόνο, διαμόρφωση προσωπικού ιδιώματος (ύφους), δόμηση χαρακτήρων, διαχείριση διαλόγων, διαχείριση του χρόνου, αναλογία, κ.λπ.).
Τρόπος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής:
Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στο Εργαστήριο της Συγγραφής Μυθιστορήματος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Harvard με υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019.
Μετά την υποβολή του αιτήματος θα λάβουν αυτόματα αποδεικτικό μήνυμα παραλαβής του. Εάν οι ενδιαφερόμενες/οι δεν λάβουν αποδεικτικό μήνυμα, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (στο τηλ. 27520 47040).
Τόπος διεξαγωγής:
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος στο Ναύπλιο (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 1).
Συναντήσεις:
Το εργαστήριο θα είναι εντατικό. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε οκτώ συνολικά ημέρες, την άνοιξη και το φθινόπωρο 2019. Συγκεκριμένα, τα Σαββατοκύριακα: 11 – 12 Μαΐου και 25 – 26 Μαΐου 2019 καθώς και 14 – 15 Σεπτεμβρίου και 28 – 29 Σεπτεμβρίου 2019.
* Κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών, με ενδιάμεσα διαλείμματα.
Επιλογή συμμετεχόντων: Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον συντονιστή του εργαστηρίου, συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά, με κριτήριο την λογοτεχνική ποιότητα της περίληψης και του δείγματος γραφής που θα υποβληθεί.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Όλες/οι οι ενδιαφερόμενες/οι θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου 2019. Οι επιτυχούσες/όντες θα ειδοποιηθούν και τηλεφωνικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του εργαστηρίου στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ή να απευθύνεστε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στους αριθμούς τηλεφώνου 2752047040 και 2752047030. Η Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, είναι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.