Στην οδό της ανάγνωσης

0
108

Της Μαρίζας Ντεκάστρο (Μιλάνο, ανταπόκριση).

Ακόμα κι αν δεν έγραφε στο λογότυπο τη λέξη Milano, όλοι θα αναγνωρίζαμε τον καθεδρικό του Ντουόμο, το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.

Μιλάνο, πόλη των βιβλίων, μια διοργάνωση που έχει σκοπό να ανανεώσει τη φυσιογνωμία της πόλης και να προωθήσει τον πολιτισμό ενόψει της Έκθεσης του 2015.

Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε σε μαζικές εκδηλώσεις για το βιβλίο μιλάμε για ‘έκθεση’ ή ακόμα και για ‘παζάρι’  και δίπλα προσθέτουμε το όνομα του φορέα και τον χώρο της διοργάνωσης- η Hellexpo στη Θεσσαλονίκη, το Ζάππειο, η πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και αντίστοιχα στις άλλες πόλεις της χώρας. Πρόκειται λοιπόν για έναν πρισμένο χώρο που εκθέτει βιβλία και φιλοξενεί εκδηλώσεις γύρω από βιβλία .

Στο Milano BOOKCITY  όταν λένε ‘πόλη’, εννοούν ολόκληρη την πόλη, δηλαδή 182 χώρους.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 1200 καλεσμένοι, Ιταλοί και ξένοι, απ’ όλα τα επαγγέλματα του βιβλίου -συγγραφείς, τυπογράφοι, μεταφραστές, διορθωτές, μακετίστες, εικονογράφοι, βιβλιοθηκάριοι και 200 εκδότες, φωτογράφοι, παιδαγωγοί , ηθοποιοί, τραγουδιστές, κ.α. όλοι αυτοί εμψυχώνουν 650 εκδηλώσεις απίστευτης θεματικής ποικιλίας που απλώνονται , από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου, σε βιβλιοπωλεία, γκαλερί, πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, μουσεία, εκκλησίες, σουπερμάρκετ… ακόμα και σε ραδιοταξί όπου συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους στους πελάτες! Ό, τι και να γίνει σε κάποια θα πέσεις πάνω και θέλοντας και μη ή θα διαβάσεις ή θα ακούσεις για βιβλία. Κάνοντας βόλτα στην πόλη συνάντησα το BOOKCITY στην Εμπορική Τράπεζα, στο Μουσείο της Μόδας, στο βιβλιοπωλείο Μονταντόρι, στο βιβλιοπωλείο Utopia στην παρουσίαση μιας έκδοσης ποιημάτων του Καβάφη στα ιταλικά οργανωμένη από το Πολιτιστικό Κέντρο της ελληνικής κοινότητας του Μιλάνου.

Για να οργανωθεί  αυτό το γεγονός, η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με μια επιτροπή που αποτελείται από  εκπροσώπους των ιδρυμάτων των μεγιστάνων του τύπου (Φελτρινέλλι, Ριτσόλι, Μονταντόρι), την Ιταλική Ένωση των Βιβλιοθηκών, την Ένωση των Ιταλών Βιβλιοπωλών, την Ένωση των Εκδοτών, τη Σχολή των Βιβλιοπωλών και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μιλάνου και η οποία εργάστηκε επί ένα χρόνο για την πραγματοποίησή της.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροBest seller – Παπασωτηρίου
Επόμενο άρθροΑνέβηκα Θεσσαλονίκη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ