Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας

0
469

Ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου

Από το 1947 ως και το 1951, περισσότεροι από 80.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ελληνικής καταγωγής εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα αναμόρφωσης ΣΑΝ_ΠΕΤΡΙΝΑ_ΛΙΟΝΤΑΡΙΑπου δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του Κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους αυτούς, βρίσκονταν πολλοί συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να γράψουν ποιήματα στα οποία περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού. Τα κείμενα αυτά, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Ο  σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζισουά γύρισε μια ταινία στην οποία αναμιγνύει τα ποιητικά αυτά γραπτά με τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μεταδίδονταν ακατάπαυστα από τα μεγάφωνα των στρατοπέδων. Αργά πλάνα τράβελινγκ μας οδηγούν σε ένα υπνωτικό ταξίδι μέσα στα ερείπια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ προσκρούουν σε φωτογραφικά αρχεία. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ζωντανεύει τη μνήμη ξεχασμένων ερειπίων και μιας μάχης που χάθηκε.

ΣΑΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ” – Ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου

(2012 | 87′ | Ελβετία-Γαλλία-Ελλάδα | Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Dok Leipzig 2012)  (σκηνοθεσία Ολιβιέ Ζισουά).

Η ταινία θα προβάλλεται από σήμερα 18 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα) και την αίθουσα Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη).

Στις προβολές της ταινίας την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου στις 20:15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζισουά και οι συνεργάτες του θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό.

Δείτε το trailer εδώ:

Επισκεφθείτε το site της ταινίας: http://commedeslionsdepierre.net

 

 

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Υφαντής. Η επανάσταση ως βιολογική ευφροσύνη.
Επόμενο άρθροΠικρή Θάλασσα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ