Του Αλέξανδρου Μπασκόζου.
Η Αmazon ανακοίνωσε πρόσφατα μια φιλόδοξη υπηρεσία: μη επανδρωμένα ελικόπτερα θα παραδίδουν εντός 30 λεπτών δέματα έως 2,5 κιλά. Η ανακοίνωση συνοδεύεται από ένα σύντομο βίντεο δοκιμαστικής πτήσης (http://www.amazon.com/b?node=8037720011), το οποίο δείχνει ένα ελικόπτερο να μεταφέρει ένα δέμα στην αυλή ενός σπιτιού. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ευρεία εφαρμογή της υπηρεσίας τοποθετείται σε 4-5 χρόνια. Ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμα ικανοποιητική π.χ. στο βίντεο, το ελικόπτερο προσγειώνεται σε μία ευρύχωρη αυλή παρά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή ενώ τίθενται και θέματα ασφαλείας. Η αλλαγή του κανονιστικού πλαίσίου στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη σχετικά με την πολιτική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται το 2015 και το 2016, αντιστοίχως, και η Amazon θα χρειαστεί τις απαραίτητες άδειες.
Η ανακοίνωση προσέφερε δωρεάν, θετική δημοσιότητα, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στην εταιρεία, η οποία βάλλεται για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της αλλά και για την φοροαποφυγή της σε αρκετές χώρες. Το πρόγραμμα της Amazon προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις: Ο επικεφαλής του eBay το χαρακτήρισε ουτοπικό επί του παρόντος δράττοντας την ευκαιρία να προωθήσει το πρόγραμμα άμεσης αποστολής του eBay, το οποίο υπόσχεται παραλαβή ενός προϊόντος εντός μίας ώρας σε επιλεγμένες πόλεις των Η.Π.Α.
Αντιθέτως, η αγγλική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones απάντησε με χιουμοριστικό τρόπο (http://www.waterstones.com/blog/2013/12/introducing-o-w-l-s/). Ο υπεύθυνος τύπου, Jon Owls, ανακοίνωσε την ορνιθολογική υπηρεσία O.W.L.S. (κουκουβάγιες). Ένα σμήνος απο ειδικά εκπαιδευμένες κουκουβάγιες, είτε κατά μόνας είτε ως μία «αξιαγάπητη ομάδα», θα παραδίδουν δέματα εντός 30 λεπτών από τη στιγμή της παραγγελίας. Το κοινό ενημερώνεται πως η ομοιότητα του προγράμματος με τις κουκουβάγιες του Χάρι Πότερ είναι επιθυμητή, η υπηρεσία θα κοστίζει 2,75 λίρες (σ.σ. σχεδόν όσο η αποστολή ενός δέματος με το αγγλικό ταχυδρομείο) και οι κουκουβάγιες θα θρέφονται τακτικά με αγάπη, στοργή και ποντίκια. Μάλιστα, ο Jon Owls αρνείται πως οποιαδήποτε ομοιότητα με Τα Πουλιά του Άλφρεντ Χίτσκοκ ειναι ανησυχητική. Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με το blog της Waterstones, οι κουκουβάγιες, παρά το πάθος τους για την ανάγνωση, δεν έχουν καταφέρει να μάθουν γραφή ωστέ να γράφουν βιβλιοκριτικές για τα βιβλία που μεταφέρουν.
Η αντίδραση της Waterstones δεν εκπλήττει καθώς η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ενδιαφέρουσα και οι λογαριασμοί της στο Twitter φιλοξενούν, μεταξύ άλλων, σύντομες ιστορίες και κωμικά, βιβλιοφιλικά σχόλια.