Προς Πάνο Παναγιωτόπουλο : Να παραμείνει το ΕΚΕΒΙ

0
165

 

 Ο Νικόλαος Ζωρογιαννίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ καλεί  το νέο υπουργό Πολιτισμού να αναθεωρήσει τη θέση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα για την κατάργηση  του ΕΚΕΒΙ. Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος  στην πρώτη  συνάντησή του με τους δημοσιογράφους σχετικά με το ΕΚΕΒΙ είπε ότι θα υπάρξει διαβούλευση. Η υπόθεση επείγει γιατί οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν λήξει και φυσικά δεν υπάρχουν και χρήματα πια γι αυτούς. Το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ που ως γνωστόν είχε διοριστεί από τον προηγούμενο υπουργό πολιτισμού με σκοπό να αποφασίσει τη διάλυσή του στην πορεία κατάλαβε (και όσοι δεν είχαν καταλάβει μέχρι τότε) ότι το ΕΚΕΒΙ είναι χρήσιμο να υπάρξει. Με επιστολή του ο  πρόεδρος του Δ.Σ.  Νικόλαος Ζωρογιαννίδης επισημαίνει στον νέο υπουργό Πολιτισμού τα προβλήματα του ΕΚΕΒΙ και επιχειρηματολογεί, εκ μέρους όλου του Δ.Σ., υπέρ της ανάγκης να παραμείνει και να συνεχίσει τις δραστηριότητες του.

Ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ έχει ως εξής:

  

                                                                                        ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

                                                                                       

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2013

                                                                                  

Προς τον

Κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο

Υπουργό  Πολιτισμού

 

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ευχόμαστε και στον ευαίσθητο χώρο της τέχνης και του πνεύματος, να έχετε επιτυχία.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι ο φορέας αυτός επιτελεί σημαντικό εθνικό έργο, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται όχι μόνο από την αξιοποίηση των υπαλλήλων του Κέντρου, που από κάθε άποψη είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Το ΕΚΕΒΙ, μάλλον σκόπιμα, έχει διαβληθεί από διαφόρους που κινούνται στο χώρο του βιβλίου (εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες κ.ά.), που, κατά την άποψή μου, ατυχώς, ελήφθησαν υπόψη από τον προκάτοχο σας κύριο Κώστα Τζαβάρα.

Εκ καθήκοντος είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω ότι η διατήρηση του οργανισμού αυτού είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι:

Α. Υπάρχει εν εξελίξει το πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το οποίο χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ έως το 2014 με δυνατότητα επέκτασης έως στο 2015. Ενώ το πρόγραμμα λειτουργεί με μεγάλη απορροφητικότητα και εξαιρετική κατά κοινή ομολογία επιτυχία, τίθεται σε κίνδυνο η απρόσκοπτη συνέχισή του καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον τομέα του βιβλίου.  Ήδη με e-mail  της 17/6/2013 η Helexpo μας ζήτησε προγραμματισμό της ΔΕΒΘ για το 2014 και 2015.

Β. Υπάρχει εν εξελίξει το χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ πρόγραμμα της «Φιλαναγνωσίας» το οποίο έχει «παγώσει» από τις αρχές του έτους, αφήνοντας εκκρεμότητες και προγραμματισμένες ενέργειες σε όλη την επικράτεια. Η μη εκτέλεση των προγραμμάτων θα οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων.

Γ. Βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εξυπηρέτηση του προγράμματος ΦΡΑΣΙΣ για τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες, για το οποίο η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.

Δ. Απειλείται η απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΚΕΒΙ. Καταγράφει καθημερινά τα κυκλοφορούντα βιβλία -180.000 τίτλους έως σήμερα- ενώ συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικά σωματεία και κυρίως με βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Ε. Υπάρχουν επιπλέον, μοναδικές στο χώρο του βιβλίου άλλες δραστηριότητες, που βρίσκονται σε αναστολή (Αρχεία συγγραφέων, μεταφραστών, λογοτεχνικών βραβείων κ.ά., Λέσχες Ανάγνωσης στο Κέντρο και στην Επαρχία, ιστοσελίδα για παιδιά «Μικρός Αναγνώστης» κ.ά.) η συνέχιση των οποίων ζητείται από πολλούς φορείς.

 

Η ανάγκη ύπαρξης του ΕΚΕΒΙ

Η ξαφνική αναγγελία, τον Ιανουάριο του 2013, από τον κ. Τζαβάρα της διάλυσης  του ΕΚΕΒΙ προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των σχετικών με το βιβλίο κλάδων (συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών κ.ά.) καθώς και του Τύπου, οι οποίοι επισήμαναν το πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο του στη χάραξη και υλοποίηση μιας πολιτικής για το βιβλίο. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει ένα επίσημο Κέντρο Βιβλίου όπως συμβαίνει και στις λοιπές χώρες της Ευρώπης.

 

Οι υπάλληλοι του ΕΚΕΒΙ

Οι υπάλληλοι του ΕΚΕΒΙ, μερικοί από τους οποίους υπηρετούν περισσότερα από 15 έτη, διαθέτουν μοναδική τεχνογνωσία για τα θέματα προώθησης του βιβλίου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, αποκτηθείσα με την επί πολλά έτη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Από τους εναπομείναντες  -μετά τις περικοπές του 2010- 31 υπαλλήλους του ΕΚΕΒΙ, οι 29 συνδέονται με συμβάσεις έργου επί σειρά ετών (τα δύο τελευταία χρόνια και μέσω εταιρειών παροχής προσωπικού) και οι 2 με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εξυπακούεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη λειτουργία του Κέντρου.

 

Η οικονομική λειτουργία του ΕΚΕΒΙ

Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Περίπου το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού του καλύπτεται από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για χρηματοδότηση άλλων δύο τουλάχιστον δράσεων του ΕΚΕΒΙ μέσω ΕΣΠΑ. Το δε υπόλοιπο 40% που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να μειωθεί δραστικά εάν το ΕΚΕΒΙ στεγαζόταν σε ένα από τα κενά κτήρια που διαθέτει το Υπουργείο.

Για το 2013 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου δαπάνη 840.000 ευρώ. Από αυτά έως σήμερα εκταμιεύτηκαν μόνο 40.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι οι πληρωμές κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει με εσωτερικό δανεισμό από διάφορα άλλα κονδύλια ύστερα από υπόδειξη του Συμβούλου του κ. Τζαβάρα και μέλους του Δ.Σ. κ. Π. Θανασούλα. Είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίηση των λογαριασμών και προς τούτο έχει υποβληθεί η από 30/5/2013 πλήρης κατάσταση εκκρεμοτήτων οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 270.000 ευρώ και έχει ζητηθεί έγκριση με το υπ’ αριθμ.: 26138/30-05-13 έγγραφό μας.

Εν κατακλείδι, από τη συνοπτική αυτή παρουσίαση του θέματος, προκύπτει ότι η λειτουργία του ΕΚΕΒΙ κοστίζει ελάχιστα στο ελληνικό κράτος, ενώ παράγει πολύπλευρο έργο προς όφελος του ελληνικού βιβλίου, της επιστημονικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου μέσω την ανάπτυξης της βιβλιοφιλίας και της ευρύτερης διάδοσης της παιδείας και του πολιτισμού με έμφαση στο παιδικό-νεανικό κοινό. Παράλληλα το ΕΚΕΒΙ με σειρά συγκεκριμένων δράσεων προβάλλει το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό στα πλαίσια της γενικότερης προβολής του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, χωρίς να συμβάλει επί της ουσίας στο πεδίο των περικοπών, στερεί από τη χώρα μας πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Κατάληξη

Όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, από 1ης Ιουλίου 2013 το προσωπικό του ΕΚΕΒΙ εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς συγκεκριμένη σχέση εργασίας. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε ουσιαστική και ψυχολογική αδυναμία να μην του επιτρέπει την είσοδο στο κτίριο.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω εκ των πραγμάτων είναι αναγκαία μια συνάντηση μαζί σας.

 

Με εντολή Διοικητικού Συμβουλίου

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ

 

 

Νικόλαος Ζωρογιαννίδης

Προηγούμενο άρθροΦωταγωγός – Βιβλιοπωλείο, εκδόσεις, χάζεμα
Επόμενο άρθροΔυσάρεστες πρωτιές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ