Ποστάλι από Αγγλία

0
335

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

  • Πλειάδα διάσημων συγγραφέων, επιστημόνων, μπλόγκερ, κωμικών, δικηγόρων και γιατρών προσυπογράφει την κατεπείγουσα ανάγκη να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που προκαλεί η αγγλική νομοθεσία περί δυσφήμησης  εις βάρος της ελευθερίας του λόγου. Με πρωτοβουλία της οργάνωσης English PEN, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 61.000 υπογραφές που καταδικάζουν την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που πρόκειται να περάσει από το αγγλικό κοινοβούλιο ως ‘ανεπαρκή’ , ‘αποσπασματική’ και ‘αποτρεπτική για οποιονδήποτε τολμά να μιλήσει ανοιχτά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον’. Την πρωτοβουλία στηρίζουν ενδεικτικά οι συγγραφείς Σάλμαν Ρούσντι, Αντόνια Φρέιζερ, Τομ Στόπαρντ, Ίαν Μακ Γιούαν, Ντέιβιντ Χέιρ, Τζούλιαν Μπαρνς, Άλι Σμιθ καθώς και πάμπολλοι πνευματώδεις κωμικοί και προασπιστές του αγγλικού φλέγματος όπως οι Τζόναθαν Ρός, Στίβεν Φράι και Ντάρα Ο’ Μπρίαν. Υπενθυμίζεται πως στην Αγγλία, η αποζημίωση για λίβελο είναι περίπου 140 φορές  υψηλότερη από την αντίστοιχη στην ηπειρωτική Ευρώπη, κάτι που ο Ντάρα Ο’ Μπρίαν χαρακτηρίζει ως ‘επικίνδυνο αστείο’.
  • Ο Τζούλιαν Μπαρνς έχει ξεκινήσει μια ακόμη ευγενέστερη εκστρατεία με παροχή συμβουλών για… καλό σεξ χωρίς λαχανικά!  Η εκστρατεία του βραβευμένου με Μπούκερ συγγραφέα δεν είναι φυσικά σεξουαλικού ή διατροφικού περιεχομένου αλλά λογοτεχνικού.  Ο Μπαρνς, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Radio Times, αναφέρεται στις τραυματικές, για τον εφηβικό ψυχισμό του, αναφορές  στα βιβλία του Τζον Απντάικ σε ‘φιστίκια που διογκώνονται σε μπανάνες και εν συνεχεία σε ώριμες γλυκοπατάτες’ και παραπέμπουν περισσότερο σε ‘πάγκο λαχανικών στη λαϊκή’ παρά σε ‘ερεθισμένους ανδρισμούς’ που λένε και τα Άρλεκιν. Ούτε ο Ντ. Χ. Λόρενς γλιτώνει καθώς κατηγορείται  για… παραπλάνηση ανηλίκου αφού εξαιτίας του βιβλίου του ‘ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι’ ο σεξουαλικά άπειρος Μπαρνς κινδύνεψε να πλευριτωθεί καθώς είχε πειστεί πως ‘παράδεισος είναι να τρέχεις γυμνός ανάμεσα σε υγρά λιβάδια με αγριολούλουδα πλεγμένα στην ήβη σου’.  Η συμβουλή του Μπαρνς έγκειται στην αποτίναξη της αμηχανίας που η ερωτική σκηνή μπορεί να προκαλέσει σε άλλους και στην καίρια τοποθέτηση της στον άξονα αστείου- σοβαρού από το συγγραφέα σύμφωνα με τον αντίκτυπό της στη σχέση των χαρακτήρων και την πλοκή. Πάντως, ό ,τι και να κάνει ο συγγραφέας, καταλήγει ο Μπαρνς, είναι αδύνατον να γλιτώσει τις ερωτικές του σκηνές από τη χλεύη των επόμενων γενεών.
  • Η βαρόνη του αγγλικού νουάρ, Ρουθ Ρέντελ, που είναι ήδη 83 Μαΐων (ή 166 αν συνυπολογίσουμε και την ηλικία της ως Μπάρμπαρα Βάιν, nom de plume με το οποίο έχει εκδώσει αρκετούς τίτλους), έχει αποσυρθεί από το αστυνομικό μυθιστόρημα και πελεκάει το ξύλο του αναλφαβητισμού, εκδίδοντας βιβλία γραμμένα με τον απλούστερο τρόπο: μικρές προτάσεις, μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες. Το ‘Archie και Archie’ που θα εκδοθεί μέσα στο 2013 αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της που απευθύνεται σε όσους από τα 7 εκατομμύρια ενήλικων αναλφάβητων Άγγλων  ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν  να διαβάζουν.
Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο για το Βιβλίο κι άλλα
Επόμενο άρθροΚύκλοι επιμόρφωσης από τις εκδόσεις Gutenberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ