Απαντήσεις για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

1
383

Του Στέφανου Πατάκη.
Επανερχόμαστε στο θέμα της ενιαίας τιμής. Η ΕΝΕΛΒΙ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά την Παρασκευή 17.01.2014 σε μια συνάντηση που διήρκεσε 2 περίπου ώρες. Οι δύο υπουργοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν το θέμα, αλλά φαίνεται να είναι προκατειλημμένοι εναντίον της ενιαίας τιμής. Εν τω μεταξύ, ενώ πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων, συνάδελφοι από τον κλάδο μας, δημοσιογράφοι, αλλά και πολιτικά πρόσωπα έχουν κατανοήσει τοπρόβλημα και εκφράζονται υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, εντούτοις τελευταία διατυπώνονται δημόσια απόψεις αντίθετες, οι οποίες προσπαθούν να χαρακτηρίσουν την προσπάθεια του κλάδου μας κίνηση συντεχνιακού πνεύματος. Η εντύπωσή μας είναι ότι επικράτησε σε μερικές περιπτώσεις ένα πνεύμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που κάνει τους ανθρώπους να μη διαλέγονται, να μην αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της πνευματικής δημιουργίας, να χρησιμοποιούν συνεχώς στερεότυπα, να μην ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία και τα προβλήματα του κλάδου μας.
Προσωπικά μάλιστα μου έκανε εντύπωση η συζήτηση του υφυπουργού κ. Αθανάσιου Σκορδά με τον κ. Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Στη συζήτηση αυτή ο κ. υφυπουργός μιλώντας για την ενιαία τιμή αναφέρθηκε στις κατευθυνόμενες, όπως είπε, πωλήσεις σχετικά με την κατηγορία των βιβλίων που αφορούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το θέμα αυτό το είχε αναφέρει ο κ.υφυπουργός στη συνάντησή μας στις 17.01.2014 και εγώ προσωπικά του εξήγησα ότι δεν έχει καμία σχέση το φαινόμενο αυτό με την ενιαία τιμή του βιβλίου.Πρόκειται για την περίπτωση λίγων ειδικών εκδοτών που έχουν κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς στην κατηγορία αυτή των βιβλίων και ορίζουν τιμές υψηλές. O leader μάλιστα αυτής της αγοράς διαθέτει μετρητοίς και μόνο τα βιβλία του στους βιβλιοπώλες με έκπτωση μόνο δεκαέξι τοις εκατό, κάτι που οπωσδήποτε δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων ενός βιβλιοπωλείου. Με ποια λογική λοιπόν χρεώνει ο κ. υφυπουργός στους βιβλιοπώλες τις υψηλές τιμές στα βιβλία αυτά; Αν, παρά τη φιλελεύθερη φιλοσοφία της, η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει και να περιορίσει τα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων, όπως και των επιχειρήσεων κάθε άλλου κλάδου, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, που δεν έχει καμία σχέση με την ενιαία τιμή. Η πικρία που μένει σε εμάς είναι ότι αυτή η εχθρότητα προς τον κόσμο του βιβλίου χρεώνει στον κόσμο αυτό προβλήματα που δεν τα προκαλεί ο ίδιος.

Προηγούμενο άρθροΔιαγωνισμοί φιλαναγνωσίας
Επόμενο άρθροΚρασί και Βυζάντιο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επιτέλους, έστω και καθυστερημενα ανακαλύψατε και εσείς την αναγκαιότητα της ενιαίας τιμής του βιβλίου στην μικρή σε πληθυσμό,αναγνωσιμότητα,αλλά κυρίως φτωχή οικονομικά χώρα όπως η Ελλάδα! Αναγνωρίζω την πικρία σας καθώς εισπράττετε την εχθρότητα του νόμου όπως λέτε!Από την άλλη όμως με πόση ευκολία, υποκρισία,κακία και πρόθυμα αφήνετε αιχμές με τόση ανευθυνότητα ενάντια στους άλλους, τους κακούς εκδότες των ξενόγλωσσων βιβλίων!Αρκετά όμως με όλα αυτά τα παραμύθια και τα περί της τάχα αισχροκερδείας των εκδοτών αυτών! Τα τελευταία 40 χρόνια είδα δεκάδες εκδότες ξενόγλωσσων βιβλίων και διακινητές τους να αφανιζονται οικονομικά! Εκδότες όμως Ελληνικών βιβλίων δεν είδα να χανονται όλα αυτά τα χρόνια! Αντίθετα μάλιστα τους βλέπω να πολλαπλασιάζονται! Ας βγάλουν λοιπόν ολόκληρος ο κλάδος του βιβλίου, το κράτος μας αλλά και η Ελληνική κοινωνία τα συμπεράσματά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ