Παιδί και εικονογραφημένο βιβλίο, συζήτηση σήμερα στις 7μμ στο Κέντρο Τεχνών

0
494

 

Σήμερα η συζήτηση με θέμα :Τα παιδιά διαβάζουν εικόνες και ιστορίες: Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο.

Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας.

H εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης εικονογράφησης παιδικού βιβλίου Τα παιδιά βλέπουν. 20 καλλιτέχνες εικονογραφούν.

Στην συζήτηση παίρνουν μέρος:

H Λεώνη Βιδάλη, Ομότιμη Καθηγήτρια (ΑΣΚΤ): Οι καλλιτέχνες και το βιβλίο.

Η Σοφία Γαβριηλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας (ΑΠΘ): Ο ρόλος των εκδοτών στην εικονογράφηση των βιβλίων για παιδιά.

Η Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας (ΕΚΠΑ): Η αφηγηματική δύναμη των εικόνων στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο

Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός λογοτεχνίας και επιμελήτρια της έκθεσης

Λίγα λόγια για τις παρεμβάσεις των ομιλητών:

 

Λεώνη Βιδάλη, Οι καλλιτέχνες και το βιβλίο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη: εικονογραφημένα βιβλία από το αρχείο του Εργαστηρίου της Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1939-2012).
Ευφάνταστα, τολμηρά, πρωτότυπα, νεανικά βιβλία πολύ γνωστών σήμερα Ελλήνων καλλιτεχνών που πειραματίζονται με όλες τις μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και συνδυάζουν τις αξεπέραστες αρετές της παραδοσιακής χαρακτικής με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Σοφία Γαβριηλίδου,Ο ρόλος των εκδοτών στην εικονογράφηση των βιβλίων για παιδιά

Τα βιβλία για παιδιά, όπως και κάθε βιβλίο, έχουν υλική υπόσταση, για την ολοκλήρωση της οποίας έχει ευθύνη ο εκδότης. Πέρα από το να επιλέγει ποιο βιβλίο θα εκδοθεί ή θα μεταφραστεί, πότε και πώς θα προωθηθεί, είναι αυτός που μεταμορφώνει ένα κείμενο σε βιβλίο. Σ’ αυτό το πλαίσιο των δεδομένων, θα σχολιαστούν οι εκδοτικές πρωτοβουλίες και επιλογές στην εικονογράφηση και τα εικονιστικά περικειμενικά σημεία των βιβλίων για παιδιά, από τα εμπροσθόφυλλα μέχρι και τα οπισθόφυλλά τους. Το σύνολο εξάλλου των περικειμενικών σημείων, των σημείων εκείνων δηλαδή που πλαισιώνουν το κείμενο ενός βιβλίου, συνιστούν το πρώτο σημείο συνάντησης του αναγνώστη με το βιβλίο και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη του νοηματικού περιεχομένου του.

 

Αγγελική Γιαννικοπούλου, Η αφηγηματική δύναμη των εικόνων στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο

Στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο οι εικόνες δεν ικανοποιούν μόνο αισθητικά κριτήρια, αλλά αναλαμβάνουν σε συνεργασία με τις λέξεις να διηγηθούν μια ιστορία. Μάλιστα η αφηγηματική τους δύναμη αποδεικνύεται τόσο μεγάλη, ώστε διαρκώς πληθαίνουν τα βιβλία που διηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες μόνο με εικόνες (βιβλία χωρίς λέξεις ή σιωπηλά βιβλία). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι εικόνες των βιβλίων, ενός είδους εγγενώς πολυτροπικού, συνεργάζονται με τις λέξεις στην κατασκευή της ιστορίας επιζητώντας έναν αναγνώστη που θα είναι συγχρόνως και θεατής.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από τον Αναγνώστη και τον ΟΠΑΝΔΑ

Προηγούμενο άρθροΌταν οι ζωές γίνονται λογοτεχνία (της Μαρίζας Ντεκάστρο)
Επόμενο άρθρο“Μικρές κυρίες και Στάϊνμπεκ” (της Αλ.Σαμοθράκη- Λονδίνο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ