Ο Σπινόζα στη Θεσσαλονίκη

0
137

Εικόνες από την Διεθνή (;) Έκθεση Βιβλίου στην πόλη

Τι σχέση έχει ο φιλόσοφος Σπινόζα, ο ψυχοθεραπευτής Ίρβιν Γιάλομ, ο καθηγητής Άρης Στυλιανού, ο άγγλος συνθέτης Μπρίτεν,ο Μητροπολίτης Άνθιμος και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας; Ήταν όλοι στα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Εγκαίνια που άρχισαν με καθυστέρηση και τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας που έπαιζε Βρετανούς συνθέτες, τα οποία εγκαίνια διακόπηκαν για ένα μισαωράκι ώστε να μπορέσει ο κ. καθηγητής να συνομιλήσει με τον ψυχοθεραπευτή Γιάλομ μέσω skype με θέμα τον Σπινόζα αλλά και τις πωλήσεις του βιβλίου του στην Λατινική Αμερική, για να συνεχιστούν στη συνέχεια με τον υπουργό Πολιτισμού να κατακεραυνώνει την βαρβαρότητα και να υπόσχεται ότι θα την πολεμήσει με όπλο το βιβλίο.
Προηγουμένως ο κ. υπουργός είχε στήσει τον κινέζο υφυπουργό (πάλι ένα μισαωράκι – θυμίζει λίγο Άκη αυτό, δεν νομίζετε;), και φρόντισε να φύγει λίγο πιο νωρίς κόβοντας τον ομιλητή στη μέση. Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά – πω,πω τι κάναμε στους κινέζους- η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδοτών, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ και άλλοι έδωσαν ανακοινώσεις στον τύπο για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και το θέμα έληξε.
Η υπόλοιπη Έκθεση άρχισε να κυλάει χωρίς μεγάλα προβλήματα αλλά και χωρίς πράγματα που να σε ξυπνούν και να σε εντυπωσιάζουν. Καλύτερος όλων ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Δήλωσε ότι του αρέσει το δημαρχιλίκι, μίλησε για τους βαλκάνιους ποιητές και όπου εμφανίζεται σέρνει μαζί του αύρα αισιοδοξίας.
Το περίπτερο Καβάφη και οι σχετικές εκδηλώσεις αδικούν τη μεγαλοσύνη του ποιητή αλλά έτσι ι αλλιώς αυτός δεν ζει και δεν τον ενδιαφέρει πια τι λένε οι άλλοι.
Κατά τα άλλα η Θεσσαλονίκη έχει πιο πολλά μπαράκια και καφέ γεμάτα από ποτέ, η παραλία ανασκευάζεται και η κρίση μάλλον πνίγεται στα βραδυνά κοκτέιλ.
Ένας αναγνώστης

Προηγούμενο άρθροΗ τυραννία της θεωρίας
Επόμενο άρθροΈκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη- χωρίς στίγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ