Ο σουρρεαλισμός ζει

0
166

του Νίκου Βλαντή.

 

φωτό:Ο Paul Sanda (δεξιά) με τον Νίκο Βλαντή (αριστερά) σε παρουσίαση βιβλίου (© εφημερίδα Ouest France).

 

Στην μεσαιωνική κωμόπολη των Πυρηναίων Cordes-sur-ciel («Σχοινιά-στον-ουρανό»), με όνομα που φέρνει στο νου στίχους του Ρεμπώ, προπύργιο των Καθαρών και εστία αντίστασής τους απέναντι στις διώξεις της Ιεράς Εξέτασης, με παράδοση στην μαγεία, τον αποκρυφισμό και την αλχημεία, λειτουργεί ο «Οίκος των Σουρρεαλιστών» («La Maison de Surréalistes»). Σε έναν μεσαιωνικό πύργο διατηρούνται τα αρχεία τους και λειτουργεί μουσείο με έργα του ζωγράφου Francis Meunier, που γεννήθηκε στην Cordes-sur-ciel και υπήρξε ενεργό μέλος της μεταπολεμικής φάσης του κινήματος, φίλος του Τριστάν Ζαρά και του Μαξ Ερνστ.

Πρωτοστάτης του Οίκου των Σουρρεαλιστών είναι ο Paul Sanda (Πωλ Σαντά). Εγκατεστημένος στον πύργο του στην μακρινή Cordes των Πυρηναίων, μακριά από τα παρισινά σαλόνια, κατά πεποίθηση αντιτιθέμενος στις συστηματικές κρατικές επιδοτήσεις από τις οποίες συνήθως ζουν στην Γαλλία οι ανεξάρτητοι εκδότες, ο Paul Sanda λειτουργεί τον εκδοτικό οίκο Rafaël de Surtis εδώ και είκοσι χρόνια. Εκδίδει βιβλία με την προσωπική του φροντίδα, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους ακολουθώντας το παράδειγμα του Ουίλλιαμ Μόρρις και των εκδοτών του Μεσαίωνα, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Έχει εκδώσει περί τους 430 τίτλους, κατά κύριο λόγο ποίηση, ενώ εκδίδει ανελειπώς και το περιοδικό «Mange Monde» («Φάε κόσμε»). Ποιητής με ευρύ έργο (περί τις είκοσι συλλογές) με βαθιές αναφορές στον αποκρυφισμό, συγγραφέας δοκιμίων με απήχηση στο ευρύ κοινό, καλλιτέχνης με πολλές πετυχημένες εκθέσεις κολλάζ στο ενεργητικό του, καθιερωμένος ανεξάρτητος εκδότης, ο Sanda είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα.

Ενίοτε προκλητικός, τουλάχιστον για τα συντηρητικά γαλλικά ήθη, δεδηλωμένος εσωτεριστής που αναφέρεται ανοιχτά στην σχέση σουρρεαλισμού και μαγείας, έχει χαρακτηριστεί και ως «κραυγαλέος» -στην κυριολεξία- («vociférateur»). Ωστόσο, το έργο του για την διάδοση και την διατήρηση του σουρρεαλισμού έχει αναγνωριστεί ευρέως. Το 2007, χρίστηκε Ιππότης του «Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων» («Ordre des Palmes Académiques») για τις υπηρεσίες του στην Εθνική Εκπαίδευση, τιμητικός τίτλος που δίνεται σε διανοούμενους, φιλοσόφους, πανεπιστημιακούς.

Κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουλίου, διοργανώνεται ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης στην Cordes-sur-Ciel. Ποιητές από όλη την Ευρώπη έρχονται για να δώσουν το παρόν τους στην νέα κοιτίδα του σουρρεαλισμού, και στην παλιά μεσαιωνική πόλη ζωντανεύει για λίγες μέρες η σουρρεαλιστική παράδοση.

Προηγούμενο άρθροΕντευκτήριο: 100+1
Επόμενο άρθρο«Φραγκοκρατία: η άγνωστη πτυχή μας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ