Ο ΣΙΜΕΝΟΝ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

0
711

Στο Βιβλιοπωλείο Ιανός 9- 11 Απριλίου 2013.

Οι εκδόσεις ΑΓΡΑ και ο Ιανός παρουσιάζουν ένα μίνι Φεστιβάλ με έξι ταινίες βασισμένες σε έργα του Ζορζ Σιμενόν. Προλογίζει ο γιος του Τζον Σιμενόν.  Ο Σιμενόν Ζορζ Σιμενόνέγραψε συνολικά 72 περιπέτειες με τον Μαιγκρέ, μέχρι το 1972 με τελευταίο το Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ.  Από τις αρχές του 1930 αρχίζει να γράφει αυτά που ονόμαζε «μυθιστορήματα-μυθιστορήματα» (romans-romans) ή «σκληρά μυθιστορήματα» (romans durs). Γρήγορα απέκτησε τεράστια φήμη. Έγινε ένας από τους πιο λαϊκούς  συγγραφείς αλλά τον θαύμασαν και τον λάτρεψαν και οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι.
Ήδη από τη δεκαετία του ’30 άρχισαν να γυρίζονται σπουδαίες ταινίες από τα βιβλία του. Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ, που εκδίδουν συστηματικά το έργο του στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια (17 βιβλία μέχρι σήμερα, και από τη σειρά του Μαιγκρέ και από τα «σκληρά μυθιστορήματα»), διοργανώνουν σε συνεργασία με το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ μια πρώτη προβολή με επιλογή από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Julien Duvivier, Marcel Carné, Claude Chabrol, Michel Simon, Jean Gabin, Maurice Ronet, Annie Girardot, Marie Trintignan κλπ.) Ο γιός του συγγραφέα John Simenon θα ανοίξει το μίνι φεστιβάλ με μια διάλεξη και παράλληλη προβολή ενός φιλμ για τον πατέρα του. Παράλληλα θα παιχτούν και αποσπάσματα από τη διάσημη τηλεοπτική συνέντευξη του Bernard Pivot με τον Ζωρζ Σιμενόν σε μεγάλη ηλικία, όταν είχε σταματήσει πλέον την ξέφρενη συγγραφή των μυθιστορημάτων του.
ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20.00: Ο γιος του συγγραφέα JOHN SIMENON θα κάνει μια εισήγηση και θα προβάλει ένα video για το έργο του πατέρα του. Ακολούθως, ο ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ θα συζητήσει με τον John Simenon για τον Georges Simenon (θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση).
21.15: Προβολή της ταινίας Μπέττυ (Betty) του Claude Chabrol, του 1991. Πρωταγωνιστούν η σπαρακτική Marie Trintignan και η Stéphane Audran. Είναι η καταβύθιση μιας νέας αστής γυναίκας στο αλκοόλ και την απόγνωση, τη στιγμή που η οικογενειακή της ζωή καταρρέει και χάνει τα πάντα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε από βιβλίο του Σιμενόν.
(Ελληνικοί υπότιτλοι – Διάρκεια: 99 λεπτά)
23.00: Προβολή της ταινίας Τα Κόκκινα Φώτα (Red Lights) σε σκηνοθεσία του Cédric Kahn, του 2004. Παίζουν η Carole Bouquet και ο Jean-Pierre Darroussin.
Το χιτσκοκικού τύπου θρίλλερ του Σεντρίκ Κάν παρουσιάζει ένα ζευγάρι σε κρίση που ξεκινάει ένα επικίνδυνο και τρομακτικό ταξίδι μέσα στη νύχτα. Στην πιο ζεστή μέρα της χρονιάς, ο Αντουάν και η Ελέν παίρνουν τον αυτοκινητόδρομο προς το Νότο της Γαλλίας για να βρουν τα παιδιά τους στις διακοπές τους. Η ένταση του ζεύγους, η μεγάλη κίνηση και οι συχνές στάσεις για αλκοόλ οδηγούν στη φυγή της Ελέν και στον πανικό του Αντουάν, ο οποίος ξεκινάει μια απεγνωσμένη αναζήτηση για να μπλέξει σε γεγονότα πέρα απ΄ τον έλεγχό του και με τρομακτικές συνέπειες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.
(Ελληνικοί υπότιτλοι – Διάρκεια: 102 λεπτά)

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
22.15: Προβολή αποσπασμάτων από τη διάσημη τηλεοπτική συνέντευξη του Bernard Pivot του 1981 με τον Ζωρζ Σιμενόν, σε μεγάλη ηλικία, όπου ο συγγραφέας μιλάει για τα βιβλία του και τον τρόπο γραφής του. (Διάρκεια: 20 λεπτά)
22.45: Προβολή της ταινίας Πανικός (Panique) του 1946 του Julien Duvivier, του μεγάλου Γάλλου σκηνοθέτη τον οποίο θαύμαζε ο Φρανσουά Τρυφφώ και θεωρούσε δάσκαλό του. Ο Michel Simon, ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα, φτιάχνει έναν μεγαλειώδη ρόλο. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα Οι αρραβώνες του Κυρίου Ιρ (εκδόσεις Άγρα), όπου η μικροκοινωνία μιας γειτονιάς του Παρισιού σχεδόν κατασκευάζει μέσα από το κουτσομπολιό, το χαφιεδισμό και την αδιακρισία έναν ένοχο για το φόνο μιας κοπέλας, με τραγική απόληξη.
(Ελληνικοί υπότιτλοι – Διάρκεια 100 λεπτά).

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
19.00: Προβολή της ταινίας Τα φαντάσματα του καπελά (Les fantômes du chapelier) του Claude Chabrol, γυρισμένη το 1982, με τους θαυμάσιους Michel Serrault και Charles Aznavour. Σε μια βροχερή κωμόπολη της Βρετάνης, ένας καπελάς έχει σκοτώσει τη γυναίκα του αλλά κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι ζει. Μετατρέπεται σε ψυχοπαθή δολοφόνο. Στραγγαλίζει τις φίλες της γυναίκας του, στέλνοντας στον τοπικό Τύπο ανώνυμα γράμματα για να αναγγείλει τους φόνους του. Μια παράξενη σχέση αναπτύσσεται με τον μικροκαμωμένο εβραίο ράφτη που κατοικεί απέναντί του. Ένας μεγάλος σύνθετος ρόλος του Μισέλ Σερρώ σε μια εκπληκτική σκηνοθεσία του Σαμπρόλ.
(Αγγλικοί υπότιτλοι – Διάρκεια 116 λεπτά)
21.00: Προβολή της ταινίας Ο Μαιγκρέ στήνει μια παγίδα (Maigret tend un piège), του Jean Delannoy, με τον μεγάλο ερμηνευτή του Μαιγκρέ σε τρεις ταινίες, αλλά και σε άλλες ταινίες βασισμένες σε βιβλία του Σιμενόν, τον Jean Gabin. Παίζει και η Annie Girardot στα ξεκινήματά της. Ο Μαιγκρέ ερευνά μια σειρά φόνων γυναικών στο Παρίσι. Ένας μεγάλος Μαιγκρέ, με μεγάλο σασπένς, σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα ενός μαυρόασπρου Παρισιού του τέλους της δεκαετίας του ’50.
(Ελληνικοί υπότιτλοι – Διάρκεια: 115 λεπτά)
23.00 Προβολή της ταινίας Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν (Trois chambres à Manhattan) του Marcel Carnét (ενός από τους μεγαλύτερους Γάλλους σκηνοθέτες – Τα παιδιά του Παραδείσου), γυρισμένη το 1965. Παίζουν οι Maurice Ronet, η Annie Girardot. Δύο άνθρωποι με ζωές υπό διάλυση, συναντώνται στη Νέα Υόρκη και χτίζουν μια ερωτική σχέση μέσα από την απόγνωσή τους. Σπαραχτική ταινία και μια μεγάλη στιγμή του γαλλικού σινεμά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.
(Αγγλικοί υπότιτλοι – Διάρκεια: 105 λεπτά)

Ε Ι Σ Ο ΔΟ Σ  Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η (με σειρά προτεραιότητας)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟS: Σταδίου 24, τηλ. 210.3217.917 www.ianos.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ: Ζωοδόχου Πηγής 99, Αθήνα. Tηλ. 210.7011.461 – www.agra.gr
info@agra.gr – twitter : @AgraPubli – facebook : Agra Publications

Προηγούμενο άρθροΟ Δημήτρης Καλοκύρης νέος πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων
Επόμενο άρθροGeorge Saunders: Τα όρια της ανθρώπινης γελοιότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ