Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» της Πόλης

0
164

 

του Βασίλη Δανέλλη (Κωνσταντινούπολη – ανταπόκριση).

 

Όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά την Κωνστανινούπολη, ειδικά αν είναι και βιβλιοφάγος, θα έχει προσέξει στην Ιστικλάλ, την Μεγάλη οδό του Πέρα, το Robinson Crusoe, το εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο με τις ξύλινες βιβλιοθήκες που κάλυπταν όλους τους τοίχους των δύο ορόφων του. Αυτό το ιστορικό βιβλιοπωλείο λοιπόν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, ύστερα από είκοσι χρόνια παρουσίας στο κέντρο της πόλης.

Η επιθετική οικοδομική και εμπορική «ανάπτυξη» που λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη  τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα ο πιο τουριστικός και πολυσύχναστος δρόμος της να έχει γεμίσει με ξενοδοχεία και τεράστια εμπορικά κέντρα, ενώ οι ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντισταθούν, τελικά μία – μία εγκαταλείπουν την προσπάθεια και αντικαθίστανται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» ήταν το πρώτο βιβλιοπωλείο που άνοιξε στον συγκεκριμένο δρόμο και ενώ εδώ και αρκετούς μήνες ακούγονταν ότι στη θέση του έχει αποφασιστεί να κτιστεί ένα ακόμα ξενοδοχείο, προσπαθούσε να επιβιώσει σαν «ναυαγός» σε μια αφιλόξενη πραγματικότητα.

Όπως κατήγγειλαν όμως οι άνθρωποί του, τους τελευταίους μήνες οι πιέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα με το νοίκι να τριπλασιάζεται ξαφνικά από τις 12.000 λίρες (4.130 ευρώ) στις 35.000 λίρες (δηλαδή 12.000 ευρώ!). Το Robinson Crusoe, μαζί με άλλα μικρά βιβλιοπωλεία της Πόλης, είχε ζητήσει επανειλημμένως τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, η οποία ωστόσο αδιαφόρησε επιδεικτικά υποστηρίζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων πολυτελών ξενοδοχείων και mall.

Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» όμως ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό βιβλιοπωλείο για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ένα από τα ελάχιστα πολιτιστικά τοπόσημα που απέμεναν στον μεγάλο εμπορικό δρόμο (όπως και ο κινηματογράφος Emek, ο οποίος θυσιάστηκε για την κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου). Έτσι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα ένα πλήθος βιβλιοφάγων συγκεντρώθηκε στην Ιστικλάλ για να το τιμήσει και ταυτόχρονα να βοηθήσει εθελοντικά στην μετακόμιση των χιλιάδων βιβλίων του από το παλιό βιβλιοπωλείο στον τέταρτο όροφο της γκαλερί SALT, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, όπου βρήκε καταφύγιο η επιχείρηση.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝέος θεσμός για τις ελληνογερμανικές σχέσεις
Επόμενο άρθροΝέα βάση δεδομένων για το βιβλίο (osdelnet)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ