Φίλιππος Φιλίππου
Η Μιράντα Βατικιώτη εμφανίστηκε ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με το εξαιρετικό Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία, το οποίο διαδραματιζόταν στην Αθήνα και την Πάτρα. Τώρα, επανέρχεται με ένα παρόμοιο μυθιστόρημα, Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών, που εκτυλίσσεται στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Η ιστορία της ξεκινάει με τον αφηγητή, τον αστυνόμο Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στο προαναφερθέν μυθιστόρημα, να εκμυστηρεύεται πως το αγαπημένο του ποίημα είναι το «Τέλος» του Ντίνου Χριστιανόπουλο. Είναι πίσω από το κρεβάτι του και σκέφτεται τη μάνα του που εξακολουθεί στα σαράντα του να επεμβαίνει στη ζωή του, σκέφτεται επίσης τους φίλους και τους συγγενείς του, σκέφτεται και τούτη την έρημη χώρα, την Ελλάδα, όπου τίποτα δεν λειτουργεί. Τότε χτυπάει το τηλέφωνο κι ένας συνεργάτης του τον ενημερώνει για ένα φόνο που έγινε στο Αιγάλεω: κάποιος άντρας βρέθηκε νεκρός σε μια γκαρσονιέρα, στην μπανιέρα του, και μάλιστα απανθρακωμένος. Ποιος τον έκαψε; Η περιπέτεια αρχίζει.
Σύντομα, γίνεται γνωστό το όνομα του θύματος. Λέγεται Αριστοτέλης Γεράνης, φοιτητής του τμήματος Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ, κάνει μεταπτυχιακό στα νευρολογικά νοσήματα. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Το επώνυμο του νεκρού δίνει τον τίτλο στο μυθιστόρημα και η εξειδίκευσή του οδηγεί τον αστυνόμο στον πατέρα του, τον ψυχίατρο Στέλιο Γεράνη, κάτοικο Κηφισιάς. Πρέπει, όμως να ανακαλύψει και τι σημαίνει η φράση «Πηγαίνοντας προς τα πίσω, αναπόφευκτα φτάνεις στο μηδέν, αντίο καλέ μου!» που κάποιος, ίσως ο δολοφόνος, έγραψε στο τοίχο της γκαρσονιέρας. Επισκεπτόμενος την κλινική του ψυχίατρου κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου νοσηλεύονται πλούσιοι ασθενείς, ο αστυνόμος πληροφορείται διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν και καταλαβαίνει πως βρίσκεται σ’ ένα χώρο με μυστικά και ψέματα. Το πρώτο περιστατικό που του αφηγείται ο ψυχίατρος είναι η εξαφάνιση της γυναίκας του, της Βιολέτας, που είχε βγει βόλτα και δεν επέστρεψε σπίτι ποτέ.
Αυτό έγινε το 1991, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, και ο αστυνομικός που ανέλαβε την υπόθεση της εξαφάνισης, ο Στάθης Λεούσης, συνταξιούχος τώρα, δίνει στον Γ. Παπαδόπουλο όλες τις πληροφορίες που είχε συλλέξει για τη γυναίκα του ψυχιάτρου. Αυτοκτόνησε ή μήπως δολοφονήθηκε; Μήπως χάθηκε εκούσια για δικούς της λόγους; Το ιστορικό της ήταν βεβαρημένο, δεν ήταν καλά από άποψη ψυχικής υγείας κι έπαιρνε ψυχοφάρμακα. Και γιατί ο ψυχίατρος δεν ανάφερε στην αστυνομία τα σχετικά με την υγεία της Βιολέτας; Τι είδους μυστικά τον συνδέουν με τον γιο του τον Αριστοτέλη, υιοθετημένο, όπως μαθαίνουμε, και τον άλλο του γιο, τον Θεμιστοκλή; Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τις δύο παράξενες ιστορίες, εκείνην της δολοφονίας του φοιτητή και την άλλη την εξαφάνιση ης θετής μητέρας του, ο αστυνόμος θα χρησιμοποιήσει ακόμα και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, συγκεκριμένα το έργο του Ο καλός άνθρωπος από το Σετσουάν, ώστε να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με το ανάλαφρο ύφος και τη λεπτή ειρωνεία που τη χαρακτηρίζει –έτσι αφηγήθηκε και την πρώτη περιπέτειά του ήρωά της–, η Μιράντα Βατικιώτη έγραψε ένα ακόμα αξιανάγνωστο μυθιστόρημα, συνταιριάζοντας τα μυστήρια για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος με καίριες πολιτικές και κοινωνικές επισημάνσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ελλάδα της κρίσης, όπου διαβιούν εκατομμύρια πολίτες περιμένοντας ένα θαύμα που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, φαίνεται πως την πονάει. Και πετάει σφαίρες προς πάσα κατεύθυνση, εδώ τα βάζει με τους δημοσίους υπαλλήλους «της συμφοράς» με τους «ξεχειλωμένους κοιλιακούς» . Το βιβλίο Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών, παρά τις πολλές σελίδες του που επιμηκύνουν την αφήγηση κι ενδεχομένως να κουράσουν λίγο, εμπλουτίζει την ελληνική αστυνομική βιβλιογραφία. Ο εκκεντρικός του ήρωας, φανατικός ακροατής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, επειδή λατρεύει την κλασική μουσική, αδυνατεί μεν να απεμπλακεί από την κηδεμονία και την καταπίεση της μητέρας του, ωστόσο είναι ικανός να λύνει γρίφους και ταυτόχρονα να παρηγορεί τους ενδεείς και τους δυστυχισμένους του κόσμου τούτου.
info:Μιράντα Βατικιώτη, Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών, Εκδόσεις Πικραμένος, 2017, σελ. 452, τιμή 18 ευρώ