Ο Λίβας, ο Σούλης κι η υψηλή κοινωνία (του Φίλιππου Φιλίππου)

0
469

Φίλιππος Φιλίππου

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, σκηνοθέτης,  μεταφραστής αστυνομικών μυθιστορημάτων και μελετητής της συγκεκριμένης λογοτεχνίας, έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Στο παρόν βιβλίο περιλαμβάνονται τρεις ιστορίες,  τρία μεγάλα διηγήματα (ή νουβέλες), από τα οποία το πρώτο, το «Βουντού, Χ-εναντίον ανθρώπων της σκιάς», έχει κυκλοφορήσει το 2005 και το δεύτερο, το «Ζήτω ο Πρόεδρος!» έχει μπει σ’ έναν συλλογικό τόμο διηγημάτων το 2011. Κι οι τρεις ιστορίες έχουν ως κεντρικό ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Λέλο Λίβα και τον Ηλία Σούλη, πρώην ανακριτή της Ασφάλειας του Περισσού.

Η πρώτη ιστορία, η «Βουντού», αρχίζει σ’ ένα κυνοτροφείο, όπου ο Λίβας κι ο Σούλης, μαζί με έναν αστυνόμο, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν μια σκοτεινή υπόθεση με αδέσποτα σκυλιά που τα θυσιάζουν σε τελετές βουντού και συνδέεται με την ύπαρξη εξωγήινων –γίνεται αναφορά στην πτώση των Δίδυμων Πύργων ης Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001 –και την Ένωση Βουντού της Βαυαρίας που με τη σειρά της συνδέεται με το παράνομο εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων. Βουντού είναι μια δημοφιλής αφρικανική θρησκεία. Σε όλ’ αυτά, εμπλέκεται και ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και σκηνοθέτης Σταύρος Αντωνίου, το alter ego του Αποστολίδη, ενώ γίνεται λόγος για την αρχαία Μακεδονία, τον Φίλιππο και τον Παυσανία, τον εραστή του. Η πολιτική διάσταση της ιστορίας, πλην των άλλων, εντοπίζεται και στον κατακριτέο από τον αφηγητή εθνικισμό που εκφράζεται με συνθήματα του τύπου «Έξω οι Σκοπιανοί από τη Μακεδονία». Υπάρχουν, ακόμα δολοφονίες, ερωτικά συμπλέγματα, εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δεύτερη ιστορία, αυτή με τον τίτλο «Ζήτω ο Πρόεδρος!» τοποθετείται στην Κατερίνη και αναφέρεται στην απαγωγή ενός επιχειρηματία, ιδιοκτήτη  ποδοσφαιρικής ομάδας –οι απαγωγείς ζητούν λεφτά, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η δράση επικεντρώνεται γύρω από το ποδόσφαιρο, τον ιππόδρομο και τα στοιχήματα, καθώς και τα λαχεία, όπου παίζονται εκατομμύρια ευρώ. Αλλά και γύρω από το εμπόριο κοκαΐνης και τις παρτίδες κάποιων από τους αρνητικούς ήρωες με Κολομβιανούς ναρκέμπορους. Σε αυτό, ο Λέλος Λίβας συναντάει μια δημοσιογράφο, φίλη του απαχθέντος επιχειρηματία και παίρνει πληροφορίες, ενώ επικουρικό ρόλο παίζει και ο Ηλίας Σούλης. Επειδή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή εμπλέκεται και η ΕΥΠ με τους πράκτορές της

Η τρίτη ιστορία, «Η κλινική Μπαλαντίνα», διαδραματίζεται στο σήμερα, στην Ελλάδα των μνημονίων. Εδώ ο Λέλος Λίβας είναι κάπως γερασμένος, κοντά στα εξήντα εφτά και κοντεύει να πάρει σύνταξη, ενώ ο Ηλίας Σούλης βρίσκεται στα εβδομήντα και νεάζει, έχοντας ξεφύγει από τον αλκοολισμό. Περιέργως, το επάγγελμα του ιδιωτικού ντετέκτιβ περνάει κι αυτό μια κρίση, αφού ένας έχει αυτοκτονήσει, δύο μπήκαν φυλακή για χρέη, άλλος την κοπάνισε στην Αλβανία και τρεις βρίσκονταν υπό ψυχιατρική αγωγή. Η δράση εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στην Κηφισιά, σε μια ψυχιατρική κλινική για λεφτάδες, όπου μαθαίνουμε πως γίνονται πράγματα και θαύματα. Ο Λίβας ερευνά μια υπόθεση κληρονομιάς και εισάγεται στην κλινική για να αντλήσει πληροφορίες, αλλά εκεί πέφτει πάνω σε μια δολοφονία. Στην υπόθεση είναι ανακατωμένος κι ένας Αφρικανός της φυλής Μασάι.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται με λεπτή ειρωνεία τις περιπέτειες των ηρώων του και ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην κοινωνία, την οποία περιγράφει, αυτήν του 2005 και του 2011, αλλά και του 2016, δηλαδή τη σημερινή, με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός. Τα πυρά του τα στρέφει προς τους μικροαστούς και κυρίως προς τη μεγαλοαστική τάξη –τη χαρακτηρίζει υψηλή κοινωνία–, που ευθύνεται κατ’ αυτόν για τα περισσότερα δεινά τούτης της έρημης χώρας. Επομένως, οι τρεις ιστορίες είναι και πολιτικές, ανήκουν στο είδος που αποκαλούμε μεσογειακή αστυνομική λογοτεχνία με ό,τι σημαίνει ο όρος που δεν είναι αυθαίρετος, αλλά παραπέμπει στα αστυνομικά μυθιστορήματα που γράφονται στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

 

info: Ανδρέας Αποστολίδης, Βουντού και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Άγρα, 2017, σελ. 238, τιμή 12 ευρώ

Προηγούμενο άρθροΛογοτεχνία για παιδιά χωρίς ευτυχισμένο τέλος; (της Μίκας Ντάκα)
Επόμενο άρθροΌταν οι ναζί εξόντωναν τους ψυχικά νοσούντες (της Έλενας Χουζούρη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ