Ο Κ. Χατζηδάκης, οι αριθμοί και η κοινωνία του βιβλίου (του Γ.Ν.Μπασκόζου)

0
797

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

 

O πρώην υπουργός της ΝΔ  Κώστας Χατζηδάκης επαίρεται σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου που πρότεινε (με την υπόδειξη των θεσμών) και πέρασε νομοθετικά ωφέλησε τον καταναλωτή (φέρνοντας μπλακ άουτ στην αγορά και κλείνοντας καμιά 400αριά βιβλιοπωλεία). Ισχυρίζεται ότι η τιμή του βιβλίου έπεσε κατά 6,2%.(;).   Όμως θα έπρεπε να ξέρει ως πρώην υπουργός Ανάπτυξης (ακόμα και ως δικηγόρος που είναι) τους αριθμούς τους διαβάζουμε και τους συνεκτιμούμε.

Πρώτον. Τι νόημα έχει να πέσει η τιμή όταν οι εκδότες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε υπερβολικές μειώσεις με αποτέλεσμα να έχουν απλήρωτους συγγραφείς, μεταφραστές, τυπογράφους και όλο το προσωπικό που σχετίζεται με την παραγωγή ενός βιβλίου; Αυτό δεν είναι σε βάρος του βιβλίου συνολικά- λιγότερα βιβλία, λιγότερες μεταφράσεις, κλείσιμο εκδοτικών οίκων.

Δεύτερον. Δεν παίρνει υπόψη του ότι τα τελευταία χρόνια ο τζίρος των βιβλίων έπεσε σχεδόν κατά 50%   βλέπε σχετικά την έρευνα:  http://www.oanagnostis.gr/stichia-gia-ti-chameni-pentaetia-tou-vivliou-2009-2014/. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι καταναλωτές μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία και κάποια από αυτά κλείνουν.

Τρίτον. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου «Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο 10 χρόνια μετά την κατάργηση της ΕΤΒ -παρότι αναφέρεται ρητώς στην έκθεση του ΟΟΣΑ- όπου «η απορρύθμιση δεν εγγυάται χαμηλότερες τιμές, όπως υπογραμμίζει και η Έκθεση Fishwick για τη βρετανική περίπτωση: “Όσον αφορά την ευημερία των καταναλωτών, η Έκθεση Fishwick υποστηρίζει ότι όσοι διαβάζουν bestsellers πιθανόν να επωφελούνται μετά την απελευθέρωση των τιμών, αλλά οι αναγνώστες πιο απαιτητικών βιβλίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουν περισσότερο”». Άρα το μόνο που, ίσως, πέτυχε ο κ. Χατζιδάκις  ήταν να διευκολύνει τους καταναλωτές των best seller να αγοράζουν λίγο φθηνότερα αλλά  αυτό να το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Τέταρτον. Δεν παίρνει υπόψή του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Ε.Ε., που υποστηρίζουν την Ενιαία Τιμή Βιβλίου αυτό το κάνουν κυρίως για την προάσπιση του πολιτισμού και της γλώσσας τους. Ή όπως θα δηλώσει   ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, υπερασπιζόμενος  την Ενιαία Τιμή Βιβλίου: «Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είναι η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού μας. Η πολιτιστική πολυμορφία είναι το χαρακτηριστικό της Γερμανίας και της Ευρώπης και πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος».

Το βιβλίο δεν είναι γάλα ούτε φάρμακο. Είνια πολιτιστικό προϊόν πρώτα και κύρια. Ο κύριος Χατζηδάκης αγνοεί την κοινωνία του βιβλίου. Ελπίζω η ΝΔ να ξανασκεφτεί το ζήτημα ο δε Σύριζα να προβληματιστει και να αναρωτηθεί τι είχε υποσχεθεί σχετικά και δεν έπραξε.

 

 

Παραθέτω τις απόψεις της ΕΝΕΛΒΙ και του Κώστα Χατζηδάκη

 

 

Η θέση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός εναντίον ελληνικής γλώσσας

Με το τελευταίο του άρθρο στο φύλλο της 27/11/2016 στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει την ανιστόρητη τακτική του απέναντι στο ελληνικό βιβλίο και την αήθη τοποθέτησή του ως προς τα βιβλιοπωλεία που έπαυσαν οριστικά τη δραστηριότητά τους, τους εκδοτικούς οίκους, τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους επιμελητές, τους εικονογράφους, τους τυπογράφους, τους βιβλιοδέτες, τους χαρτέμπορους και προς όλους όσοι πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανοί στον χώρο του βιβλίου.

Τον προκαλούμε, αν αλήθεια ενδιαφέρεται για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτισμού, να απαντήσει δημόσια στα κάτωθι ερωτήματα:

  1. Γιατί άραγε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Elzbieta Bieńkowska έχει άρει κάθε αντίρρηση για την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου;
  2. Γιατί άραγε ο Sigmar Gabriel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, υπερασπίζεται την Ενιαία Τιμή Βιβλίου δηλώνοντας: «Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είναι η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού μας. Η πολιτιστική πολυμορφία είναι το χαρακτηριστικό της Γερμανίας και της Ευρώπης και πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος»;
  3. Γιατί άραγε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Cecilia Malmström διευκρίνισε σε γραπτή απάντησή της ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής για τα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως ΤΤΙΡ;
  4. Γιατί αποκρύπτει τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο 10 χρόνια μετά την κατάργηση της ΕΤΒ -παρότι αναφέρεται ρητώς στην έκθεση του ΟΟΣΑ- όπου «η απορρύθμιση δεν εγγυάται χαμηλότερες τιμές, όπως υπογραμμίζει και η Έκθεση Fishwick για τη βρετανική περίπτωση: “Όσον αφορά την ευημερία των καταναλωτών, η Έκθεση Fishwick υποστηρίζει ότι όσοι διαβάζουν bestsellers πιθανόν να επωφελούνται μετά την απελευθέρωση των τιμών, αλλά οι αναγνώστες πιο απαιτητικών βιβλίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουν περισσότερο”».
  5. Γιατί συνεχίζει να επιμένει σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων και απομακρύνει την Ελλάδα από την πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης που διαθέτουν ΕΤΒ;

Μήπως αντί να επαίρεται για την αποδεδειγμένα, σε άλλες χώρες, καταστροφική πολιτική της κατάργησης της ΕΤΒ, θα έπρεπε να ασκήσει αυτοκριτική και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσει την ιδανική για την πατρίδα μας λύση;

Ο ελληνικός λαός για να βγει από το τέλμα της κρίσης που δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις χρειάζεται πολλά βιβλία ποιότητας, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, κατάλληλα επανδρωμένα σχολεία τα οποία θα προάγουν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά μας, κρατική ενίσχυση για τη μετάφραση και διάθεση ελληνικών τίτλων σε ξένες αγορές για τη διάδοση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Κι εσείς του προσφέρετε τα 10 bestsellers, αμφιβόλου πολιτιστικής προσφοράς, σε χαμηλή τιμή.

Συγχαρητήρια.

Ευτυχώς δεν συμμερίζεται σύσσωμη η ΝΔ την άποψη του κυρίου Χατζηδάκη και θεωρούμε αναγκαίο να λάβει επίσημη θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα. Η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής πρέπει να αποτελέσει κοινό και επείγοντα στόχο για όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου που ενδιαφέρονται για το βιβλίο.

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

       Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, Πρόεδρος (Εκδόσεις Μίνωας),  Κωνσταντίνος Γκοβόστης,  Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Γκοβόστη),    Έλενα Πατάκη, Αντιπρόεδρος (Εκδόσεις Πατάκη) Νικόλαος Αργύρης, Ταμίας (Εκδόσεις Ίκαρος), Εύα-Μαρία Καραϊτίδη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας (Εκδόσεις της Εστίας)

 

,                                                                                                            

 

Θέση Κώστα Χατζηδάκη

Η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, δηλαδή η κατάργηση της διά νόμου απαγόρευσης των εκπτώσεων, ξεσήκωσε αντιδράσεις από αυτούς που προστατεύονταν, παρά το γεγονός ότι ο καταναλωτής στη χώρα μας πλήρωνε ένα βιβλίο σε τιμή προ φόρων 25%, 30%, ακόμα και 40% ακριβότερα, σε σχέση με την τιμή που είχε το ίδιο βιβλίο στο εξωτερικό! Η απελευθέρωση, τελικά, οδήγησε σε μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι τιμές των βιβλίων στην Ελλάδα συνολικά έχουν υποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2016 κατά -6,2%, τη στιγμή που οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ανέβει κατά 12,1% το ίδιο διάστημα!

 

Προηγούμενο άρθροΜιχάλης Γκανάς: Να ξεφύγουμε από τον πάτο (συνέντευξη στον Γ.Ν.Μπασκόζο)
Επόμενο άρθροΤο ημερολόγιο του διαβόλου (της Δήμητρας Ρουμπούλα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ