“Ο καρκίνος της amazon”

1
223

Κατερίνα Γούλα.

Ο Éric Hazan είναι ο ιδρυτής και τωρινός πρόεδρος των εκδόσεων La fabrique, εκδόσεις που έχουν καταφέρει μέσα στα 15 χρόνια της ύπαρξης τους, με συγγραφείς όπως οι Giorgio Agamben, Alain Badiou και Jacques Rancière να σταθούν αντάξιες της σύγκρισης με τις παλιότερες πολιτικές εκδόσεις Maspero. Τα βιβλία των εκδόσεων La fabrique, τολμηρά και ανατρεπτικά, σύντομα συνήθως δοκίμια με προσιτή τιμή και θέματα αντλημένα από την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα φέρουν έναν ηχηρότατο λόγο για την Παλαιστίνη, την ιατρικοποίηση της ψυχικής υγείας, την αποχαλίνωση της εξαθλίωσης της μισθωτής εργασίας, τα οικονομικά σκάνδαλα αλλά και τις πολιτικές λύσεις. Μια τέτοια πολιτική λύση, το μανιφέστο L’insurrection qui vient (Η εξέγερση που έρχεται) η ομάδα σύνταξης του οποίου διάλεξε το όνομα Comité invisible (Αόρατη Επιτροπή) ήταν άλλωστε ο λόγος που ο πρώην μεγαλοαστός καρδιοχειρουργός και νυν πολιτικός εκδότης Éric Hazan σύρθηκε στο δικαστήριο με τον αντιτρομοκρατικό νόμο αλλά δικαιώθηκε αρνούμενος να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του.

Στα τέλη του Αυγούστου παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή “Arrêt sur images” και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν και στο Livres Hebdo με τίτλο: «Η Amazon είναι ένας καρκίνος για το χώρο των εκδόσεων.»

Πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες και ρηξικέλευθες απόψεις του για τη σαφή διάκριση μεταξύ της «χειροτεχνικής» και της βιομηχανικής έκδοσης βιβλίων, ο Hazan παρότρυνε πολύ θερμά τους αναγνώστες ή όποιους ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη της ικανότητάς μας να σκεφτόμαστε, ούτε καν κριτικά, απλά και μόνο να σκεφτόμαστε, να υποστηρίξουν με κάθε μέσο την ύπαρξη του ελεύθερου βιβλίου και των ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων και φυσικά το οξυγόνο που τους επιτρέπει να αναπνέουν, το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Η Amazon είναι ο καλύτερος, ο πρώτος πελάτης μας, δήλωσε ειλικρινά κατά τη συνέντευξη, όπως άλλωστε και όλων των εκδοτών· δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Η άρνηση πώλησης ενός βιβλίου διώκεται ποινικά, είναι αδίκημα· ακόμα κι αν ο εκδότης προσπαθήσει να διαπραγματευθεί με τον διανομέα του τη μη διάθεση των τίτλων του στον ιστότοπο της Amazon, ο διανομέας δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, αν ο διανομέας αρνηθεί, η Amazon θα τον μηνύσει, και μαντέψτε ποιος θα νικήσει… Η Amazon, διευκρίνισε, έχει δεδηλωμένο καταφανώς στόχο την κατάργηση των δυνατών ή αδύναμων ενδιάμεσων κρίκων της αλυσίδας του βιβλίου: να ξεμπερδέψει με τους βιβλιοπώλες, να ξεμπερδέψει με τους διανομείς, να ξεμπερδέψει σε τελική ανάλυση και με τους ίδιους τους εκδότες, μιας και έχει ήδη αρχίσει να εκδίδει βιβλία για δικό της λογαριασμό τα οποία πωλούνται μόνο διαδικτυακά, στον ιστότοπό της. Τα βιβλία αυτά δε διαθέτουν κωδικό όπως όλα τα υπόλοιπα βιβλία ούτε καταλογογραφούνται στις ειδικές βάσεις δεδομένων των βιβλιοπωλών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανεμηθούν σε βιβλιοπωλεία ή άλλα σημεία πώλησης. Ο Éric Hazan δήλωσε ότι δε θα κουραστεί ποτέ να επιμένει ότι τα βιβλία αγοράζονται στο βιβλιοπωλείο κι όχι από την Amazon.

Προηγούμενο άρθροΓράμμα από την Πόλη
Επόμενο άρθροΣύγχρονη αμερικανική αντιπολεμική λογοτεχνία

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και εμείς έχουμε κουραστεί να επιμένουμε ότι τα βιβλία αγοράζονται από το βιβλιοπωλείο αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται οι αγοραστές. Λόγω της οικονομικής κρίσης και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών οι ενδιαφερόμενοι καταφεύγουν σε αγορές παράνομες (φωτοτυπίες, Internet κ.ά.). Ας ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ