Ο Καβάφης και η ΧΑ

0
722

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

Όταν δεν έχω τίποτε καλύτερο να κάνω, μπαίνω και χαζεύω στην ιστοσελίδα της ΧΑ και μάλιστα χωρίς καθόλου μισαλλοδοξία αλλά με ειλικρινή πρόθεση να καταλάβω πως είναι δυνατόν ακόμη και άνθρωποι απογοητευμένοι από τη ζωή, καταρρακωμένοι από την οικονομία και αδύναμοι να ανοίξουν τα μάτια τους στα αυτονόητα δεν έχουν μια τελευταία ρανίδα κριτικής σκέψης να τους κάνει να φύγουν τρέχοντας.

Ξαφνικά εκεί που διάβαζα για το πόσο ‘απίθανο είναι κάποιος από την άρια φυλή να συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα άλλου είδους’ (δεν είμαι σίγουρη αν με τη λέξη ‘απίθανο’ εννοούσε χωρίς πιθανότητες ή σουπεργουάουκαταπληκτικό), έπεσα πάνω σε ένα πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καβάφη και το ποίημα του ‘Θερμοπύλες’. Έχω συνηθίσει την καπηλεία των νεκρών και των συμβόλων, επειδή όμως με έπιασε ένα είδους συμπόνιας για την απεγνωσμένη προσπάθεια τους να τεκμηριώσουν τα ατεκμηρίωτα με όποιο τρόπο να είναι, τους πήρα ένα νοητό τηλέφωνο, αφού δεν είμαι τελικά και τόσο καλός άνθρωπος για να τους πάρω στα αλήθεια. Παραθέτω το διάλογο που ακολούθησε στη φαντασία μου:

 

-Ναι, γεια σας, Χρυσή Αυγή εκεί;

-Ουγκ.

-Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα σας.

– Ουγκ

-Ξέρετε, έχετε ποστάρει ένα πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καβάφη και από κάτω το ποίημα του ‘Θερμοπύλες’.

-Ουγκ;

-Ναι, και εμένα μου έκανε εντύπωση, γι’αυτό σας πήρα να σας ρωτήσω. Είναι και εμένα λεπτή η θέση μου βλέπετε. Δεν ξέρω πώς να σας το πω ακριβώς. Να…. Ξέρετε, ο Καβάφης το σάλπιζε το βούκινο.

-Αργκ;

-Πώς να σας το εξηγήσω τώρα; Έβγαινε στον πηγαιμό για την Ιθάκη, που λέμε.

-Αργκ;

-Αχ, τώρα όντως δεν καταλαβαίνετε; Πώς να σας το πω; Τον έπαιρνε η αγαπημένη αίσθηση.

-Ούγκ;

– Τον αναζητούσε τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστώ ν! Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τις επιλογές του Καβάφη. Δείχνει μεγάλη ανακρίβεια ως προς τις αρχές σας να κοινοποιείτε ποιήματα του. Αφήστε που το ποίημα δεν είναι εθνικιστικού περιεχομένου. Είναι μεταφορικές Θερμοπύλες.

(ακούγεται έκρηξη στην άλλη άκρη της γραμμής- δεν είμαι σίγουρη αν είναι από μηχάνημα ή εγκέφαλο)

Μήπως το τμήμα μαρκετινγκ σας έχει μπερδευτεί; Μήπως ήθελε να ποστάρει κάτι σχετικά με την ταινία 300 και έγινε κάποιο μπέρδεμα στο Google;

-Ουγκ.

-Τι να μου πείτε τώρα και εσείς. Όλο ουγκ και αργκ. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μη σας λέω εγώ τη γνώμη μου δε το νομίζετε;

-Ουγκ.

-Ειλικρινά, δεν ξέρω τι σκεφτόσασταν. Ρόμπα γίνατε πάλι.

-Ουγκ (πληγωμένο)

-Όχι, δε μπορώ να σας προτείνω εγώ κάτι. Μήπως θα ήταν καλύτερα να βάζατε τουλάχιστον τους Βαρβάρους; Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως είναι μια κάποια λύση.

 

Προηγούμενο άρθροΑλις Μάνρο, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013
Επόμενο άρθροΟι επιτροπές Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ