Ο Γκράχαμ Σουίφτ στις 15 Μαΐου στον Ιανό

0
343

 

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συζητά με τον γνωστό  συγγραφέα Γκράχαμ Σουίφτ με αφορμή τα βιβλία του Τελευταίος γύρος , Φτιάχνοντας έναν ελέφαντα και Μακάρι να ήσουν εδώ,  από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Η συνάντηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο του Ιανού στην Αθήνα, Σταδίου 24, στις 8μμ

?OYI?T_s

Τα βιβλία που θα συζητηθούν είναι:

Τελευταίος γύρος,  μετάφραση: Άντζελα Δημητρακάκη

Ο Τζακ Ντοντζ, σύζυγος της Έϊμυ, είναι χασάπης. Μετρημένος άνθρωπος, της δουλειάς. Με χερούκλες. Και με όνειρο να εγκαταλείψει το Λονδίνο της βροχής και του τσουχτερού παρελθόντος. Τέλη της δεκαετίας του ’80, κι ενώ ο κόσμος γίνεται αγνώριστος, ο Τζακ τα καταφέρνει. Κι εμείς τον ακολουθούμε στην τελευταία του διαδρομή. Μια χιουμοριστική, θλιμμένη και σίγουρα συνταρακτική αφήγηση για τον ηρωισμό που απαιτεί η καθημερινή ζωή.

 

Φτιάχνοντας έναν ελέφαντα, μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης

Μια αναβίωση των δεκαετιών ’60‑’70 μέσα από τις προσωπικές συναντήσεις, τα βιώματα και τις αναμνήσεις του συγγραφέα. Ο Σουίφτ μας μεταφέρει σε σημαντικά γεγονότα της Ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως η Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας. Ιδιαιτέρως συγκινεί η εικόνα που αποτυπώνει για την Ελλάδα από τις δύο επισκέψεις του, για πρώτη φορά, ως τελειόφοιτος μαθητής το 1967, και αργότερα, ως φοιτητής, όταν το 1974 επισκέπτεται τον Βόλο.

Μακάρι να ήσουν εδώ,  μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης

Με αφορμή την ιστορία δύο οικογενειών κτηνοτρόφων από το Ντέβον της Αγγλίας, των Λάξτον και των Μέρικ, που η ασθένεια των τρελών αγελάδων έπληξε καίρια στη δεκαετία του ’90, με αποτέλεσμα οι γόνοι τους να υποχρεωθούν να στρέψουν την πλάτη τους στην οικογενειακή παράδοση, ακολουθώντας εντελώς διαφορετική πορεία, ο Γκράχαμ Σουίφτ πλέκει με δεξιοτεχνία τον ιστό των γονεϊκών, συζυγικών και αδελφικών σχέσεων, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει μια κρίση. Ο πόλεμος στο Ιράκ θα επισφραγίσει αυτή τη πολυεπίπεδη διαδικασία αποξένωσης από τη γη, την οικογένεια και τον καθιερωμένο τρόπο ζωής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ποιος είναι ο Γκράχαμ Σουίφτ.

O Γκράχαμ Σουίφτ γεννήθηκε το 1949 στο Νότιο Λονδίνο, εκεί όπου διαδραματίζονται και τα περισσότερα μυθιστορήματά του. Σπούδασε λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Καίμπριτζ και Γυόρκ. Πρωτοεμφανίστηκε στα βρετανικά γράμματα το 1980 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Bρετανούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Το 1996 πήρε το λογοτεχνικό βραβείο Mπούκερ για το μυθιστόρημα Οι τελευταίες εντολές. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Υδάτινη χώρα, Το φτερωτό μπαλάκι, Ο καταστηματάρχης, Έξω από τον κόσμο αυτό, Εσαεί και Αύριο καθώς και η συλλογή διηγημάτων Μαθήματα κολύμβησης, όλα από τις εκδόσεις της Eστίας.

 

 

Swift Making an Elephant_s

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Επόμενο άρθροJazz & Τζαζ – 20 χρόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ