Ο ανήσυχος Γιάννης Ψυχοπαίδης

0
1538

 

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος

 

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι εικαστικός και δάσκαλος, δύο ιδιότητές του διακριτές όσο και αλληλοσυνδεδεμένες. Η έκθεση με 70 έργα του (Πολυχώρος Μεταίχμιο)  εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το βίο του Καβάφη δίνει αυτό το στίγμα του ανθρώπου που αναζητά το πρόσωπο του σήμερα σε ό,τι μας περιβάλλει και μας συν- καθορίζει.  Τα έργα του αποτυπωμένα σε πλαστικά πιάτα του πικ- νικ, σε ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα του Ρίο, σε γραμματόσημα, σε επιστολόχαρτα ξενοδοχείου, σε ντοσιέ, με πολαρόιντ, σε χαρακτικά ή ακουαρέλες , ακόμα και πάνω σε γυαλόχαρτο χαρακτηρίζουν την αέναη μάχη του καλλιτέχνη με το υλικό του και ταυτόχρονα την προσπάθεια του εικαστικού να εντάξει τον Καβάφη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι μορφολογικές του εκδοχές αναζητούν την ισορροπία ανάμεσα στην εικόνα και την ύλη, στο σημαίνον και το σημαινόμενο. Και η ποίηση που είναι; Για τον Ψυχοπαίδη ποίηση και ζωγραφική  είναι δύο  παράλληλα ποτάμια που αντλούν όμως από το ίδιο υπέδαφος- αυτό που αυτός αναζητάει.

Τα έργα για τον/ και με αφορμή τον Καβάφη είναι αναστοχαστικά έργα, αυτοαναφορικά,  σχόλια πάνω στα σχόλια, ανακαλούν ζητήματα μνήμης, ασύνδετα και περιστασιακά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά, όπως ο ίδιος λέει : fragmenta της αληθείας.

Όμως τις αναζητήσεις του για τη σύνδεση των τεχνών δεν τις κρατά για τον εαυτό του. Η δράση του ως δασκάλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είναι κι αυτή διαδραστική. Θυμάμαι παλιότερα μου είχε πει ότι είχε φέρει στη Σχολή τη Σαββίνα Γιαννάτου. Μπροστά της οι φοιτητές του άπλωσαν ομοιόμορφα χαρτιά. Η Γιαννάτου άρχισε να τραγουδά με λαρυγγισμούς και «κόλπα» της φωνής και οι φοιτητές να σχεδιάζουν ότι ακούν. Την επόμενη ημέρα τα έργα εκτέθηκαν στους τοίχους της  Σχολής, η Σαββίνα Γιαννάτου τα περιήλθε και βλέποντας τα άρχισε πάλι να τραγουδά ότι έβλεπε. Τα εικαστικά έργα ήταν η παρτιτούρα της. Κάτι παρόμοιο έκανε φέρνοντας στους φοιτητές «να ζωγραφίσουν» ένα κλασικό μουσικό σχήμα, μια χορεύτρια και πρόσφατα δίνοντας τους το θέμα «Καβάφης και πόλη», όπου εξέπληξαν με τη δημιουργικότητά των έργων τους.

Στην έκθεση του Καβάφη κυριαρχεί η λιτότητα, ο τόπος, το περιβάλλον και η αντίθεση άσπρου – μαύρου, οι σκιές που στοιχειώνουν την καβαφική ποίηση και που ελάχιστες φορές αποκτούν χρώμα. Το πρόσωπο του Καβάφη διασπάται σε πολλά πρόσωπα, όσα ίσως και των αναγνωστών του. Ο επισκέπτης μπορεί να δει αυτό που θέλει να δει μέσα σε κάθε διαφορετικό έργο του Ψυχοπαίδη, οι ερμηνείες αφήνονται ελεύθερες σε ένα παιχνίδι αισθητικής απόλαυσης. Ο εικαστικός Ψυχοπαίδης, γίνεται άθελά του, ίσως, δάσκαλος του θεατή που αγαπά τον Καβάφη, του ανοίγει δρόμους.

 

 

 

 

 

 

 

 

INFO:

 

H έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Επάγγελμα ποιητής: Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στην Αθήνα (Ιπποκράτους 118). Θα διαρκέσει ως τις 8 Φεβρουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00 π.μ. ως 9.00 μ.μ., Σάββατο 9.00 π.μ. ως 3.00 μ.μ.

Οι εικόνες της έκθεσης καθώς και 58 ποιήματα του Καβάφη ανθολογημένα από τον ζωγράφο περιλαμβάνονται στον τόμο Γιάννης Ψυχοπαίδης, Επάγγελμα ποιητής: Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (πρόλογος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 168, τιμή 16,60 ευρώ).

Προηγούμενο άρθροΒιβλία για τις γιορτές (6), αγιοβασιλιάτικα
Επόμενο άρθροΒιβλία για τις γιορτές (7), ποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ