Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού σε διαβούλευση (της Έλενας Χουζούρη)

0
421

 

της Έλενας Χουζούρη

 

Επιτέλους! Έξη  χρόνια μετά την βίαιη, απολύτως αυταρχική, και σχεδόν καθ’ υπόδειξη κύκλων μικροεκδοτών,  κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από τον, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ανίδεο περί του βιβλιοχώρου, Υπουργό Πολιτισμού, Κων. Τζαβάρα, συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές και άλλοι επαγγελματίες του βιβλίου, πληροφορήθηκαν πριν λίγες ημέρες, δια στόματος, της νυν Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπα, την ανασύσταση του νέου Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού. «Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και δουλέψαμε από το περασμένο φθινόπωρο για την ίδρυση του Οργανισμού που θα υποστηρίζει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό» είπε χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Ζορμπά. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, παρατηρούμε εμείς, όταν η ιδέα της δημιουργίας ενός απαραίτητου θεσμικού φορέα στον χώρο του βιβλίου, ανήκε στην ίδια,  όταν ήταν σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, ενώ χρημάτισε πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ  για αρκετά χρόνια. Η πολλαπλή αυτή εμπειρία των χρόνων λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ –θεωρώ- ότι πρέπει να συνέβαλε στο να αποφευχθούν στον νέο Οργανισμό τυχόν δυσλειτουργίες του παλιού φορέα, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ευέλικτες οι δομές του, και να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που υπάρχουν στον ελληνικό βιβλιοχώρο σήμερα. Η Υπουργός πάντως μίλησε για έναν οργανισμό «πιο φιλόδοξο, πιο λειτουργικό και πιο σύγχρονο.»

Το οργανωτικό σχήμα του νέου Οργανισμού έχει ως εξής: 7μελές Δ.Σ, 4 σύμβουλοι επί ειδικών θεμάτων, 35 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να παρατηρήσω εδώ ότι το παλιό ΕΚΕΒΙ απασχολούσε περισσότερους υπαλλήλους,  οι οποίοι εργάζονταν με συμβάσεις έργου, με αποτέλεσμα να βρεθούν εντελώς στον αέρα με την ανορθόδοξη κατάργηση του.  Σύμφωνα πάντα με την κ. Ζορμπά και μετά από σχετική ερώτηση που της έγινε, τα προσόντα των μελών του Δ.Σ έχουν οριστεί έτσι ώστε να δίνεται αναπτυξιακή διάσταση στον οργανισμό, κάτι που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων. Για την χρηματοδότηση των μονίμων υπαλλήλων, η Υπουργός  δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση, ενώ ο προυπολογισμός του Οργανισμού βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ προτάθηκε να συμμετέχουν σ’ αυτό εκπρόσωποι των μεταφραστών και των βιβλιοθηκονόμων, όπως και στο προηγούμενο ΕΚΕΒΙ. Ενδιαφέρουσα είναι η ανακοίνωση της κ. Ζορμπά ότι ο νέος Οργανισμός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή πολιτική βιβλίου, καθώς θα συνδεθεί οργανικά με την αντίστοιχη πολιτική σύγχρονου πολιτισμού του Υπουργείου. Στην ευθύνη του νέου Οργανισμού επανακάμπτει η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ,  ένα από τα βασικά «παιδιά» του παλιού ΕΚΕΒΙ. Ακόμη, όπως και παλιά, αλλά με αναβαθμισμένες πρακτικές, βοηθούσης και της σύγχρονης τεχνολογίας, επανακάμπτουν  έρευνες, στατιστικές μελέτες, καλλιέργεια αναγνωστικών δράσεων με έμφαση στην παιδική  και εφηβική ηλικία και σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και γενικότερα επαγγελματιών που συνδέονται με το βιβλίο, και θα προωθούνται διαρθρωτικά μέτρα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής του βιβλίου.

Στην συνάντηση της Υπουργού με εκπροσώπους του βιβλίου, διατυπώθηκε από αρκετούς η απορία γιατί ή διοργάνωση των εγχώριων και διεθνών εκθέσεων βιβλίου παραμένει στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και δεν επιστρέφει στον νέο Οργανισμό. Υπενθυμίζω ότι την ευθύνη αυτών των εκθέσεων είχε έως την κατάργησή του το ΕΚΕΒΙ, το οποίο ανήκε και η ιδέα της δημιουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η απάντηση της κ. Ζορμπά ότι ο νέος Οργανισμός δεν τις αναλαμβάνει για λόγους οικονομικούς και ότι το ΕΙΠ κατέχει την τεχνογνωσία της διοργάνωσης αυτών των εκθέσεων, δημιούργησε και άλλα  ερωτηματικά. Ωφελεί περισσότερο οικονομικά η κατάτμηση των πόρων ανάμεσα σε δύο κρατικούς φορείς,  από ότι η συγκέντρωση τους στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα για το βιβλίο, που θα είναι ο νέος Οργανισμός; Όσο για την τεχνογνωσία, να υπενθυμίσω ότι όταν διαλύθηκε το ΕΚΕΒΙ, ο λόγος που δύο και  μοναδικοί υπάλληλοι του –με σύμβαση έργου πάντα-  μετακινήθηκαν στο ΕΙΠ, ήταν ακριβώς γιατί κατείχαν αυτήν την τεχνογνωσία και  την μετάδωσαν  σε όσους/όσες  προσλήφθηκαν στην συνέχεια. Πάντως, οι έντονες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων σ’ αυτό το θέμα φάνηκε ότι προβλημάτισαν την κ. Ζορμπά. Ίδωμεν…

Στη συνέχεια, η ερώτηση της υπογράφουσας, σχετικά με το τι προβλέπεται για την μετάφραση και προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, ακανθώδες ζήτημα, που κυριολεκτικά έχει μείνει στον αέρα μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, έδωσε την ευκαιρία στην Υπουργό να μας πληροφορήσει ότι: Θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη ηλεκτρονική, επιχορηγούμενη, πλατφόρμα όπου οι εκδότες θα μπορούν να ανεβάζουν μεταφρασμένα δείγματα βιβλίων τους στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ξένοι εκδότες. Δίνεται δηλαδή η ευχέρεια   στους ίδιους τους εκδότες να επιλέγουν τα  βιβλία που θέλουν να προωθήσουν στο εξωτερικό. Έως ότου μάλιστα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος Οργανισμός,  η κ. Ζορμπά είπε ότι μπορεί αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα να δημιουργηθεί άμεσα και αργότερα να ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου φορέα.

Τέλος , η κ. Ζορμπά, κάνοντας μιαν νοσταλγική αναδρομή, στάθηκε στην περίοδο που ήταν Υπουργός Πολιτισμού ο Θάνος  Μικρούτσικος, και που επί των γόνιμων ημερών του είχε ιδρυθεί το ΕΚΕΒΙ, του αφιέρωσε την συνάντηση της με τους εκπροσώπους του βιβλίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία να εγκαινιαστεί ο νέος Οργανισμός με μια συναυλία του δημοφιλούς συνθέτη.

Προηγούμενο άρθροΕικόνες από ένα ταξίδι (του Ηλία Καφάογλου)
Επόμενο άρθροΑλμπέρ Καμύ, Το παράλογο ως ρωγμή ανάμεσα στον άνθρωπο και την ίδια τη ζωή του (της Βούλας Κοκολάκη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ