Ομάδα Άστυ, να γνωρίσουμε την πόλη μας

0
2027

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Η Ομάδα Άστυ  είναι γνωστή για τους θεματικούς περιπάτους που διοργανώνει στην πόλη της Αθήνας. Αποτελείται από τρεις νέους επιστήμονες, την Κατερίνα Συνοδινού, τον Νίκο Νικολαΐδη και τον Γιώργο Θάνο κι άρχισε να δραστηριοποιείται στα τέλη του 2012.  Με πολλαπλά ενδιαφέροντα από την αρχιτεκτονική έως την κοινωνιολογία και την πληροφορική  δημιούργησαν την Ομάδα Άστυ  με στόχο να γνωρίζουν στους πολίτες της Αθήνας την πόλης τους. «Δεν θέλουμε να είμαστε διδακτικοί», λέει  ο Νίκος σε μια συζήτηση που είχαμε με την ομάδα στα γραφεία του Αναγνώστη. Και συνεχίζει: « Οι κάτοικοι της πόλης δεν γνωρίζουν τον χώρο τους, κι αυτό δεν είναι μόνον πρόβλημα της Αθήνας αλλά γενικότερα των μεγάλων αστικών κέντρων. Έχουμε διαπιστώσει  ότι οι κάτοικοι δεν συνδέονται με τον χώρο που ζουν. Εμείς θέλουμε να τους παρακινήσουμε  να περπατήσουν αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για τα κτίρια και ίσως να θελήσουν να αντιδράσουν αν δουν ότι υπάρχει πρόθεση να κατεδαφιστούν ή να αλλάξει  μια περιοχή που συνδέεται με το ιστορικό πρόσωπο της πόλης».  Ο Γιώργος συμπληρώνει: « Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι που να αφορά αποκλειστικά περιπάτους, να παρακινήσουμε τους αθηναίους να βγουν έξω και να περπατήσουν. Κυρίως μέσα από την ιστορία, τη λογοτεχνία, τις καταγεγραμμένες αναμνήσεις , τον τύπο, τις αφηγήσεις που έχουν διασωθεί. Κάθε φορά ο περίπατος  είναι θεματικός, δεν κάνουμε δηλαδή ξεναγήσεις σε ένα δρόμο αλλά επισκεπτόμαστε θέματα. Προτιμάμε συγκεκριμένες γειτονιές, όπως ο προσφυγικός Νέος Κόσμος, μια περιήγηση στις θρησκευτικές μειονότητες όπως φαίνονται στους τάφους στο Α΄ Νεκροταφείο, τα λογοτεχνικά καφενεία της Αθήνας κ.ά.»

Η Κατερίνα τονίζει την απρόσμενη συμμετοχή. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες  όλων των ηλικιών. Σκεφτείτε ότι αν και οι  περίπατοι γίνονται Κυριακή πρωί παρόλα αυτά έρχονται, ακόμα και με βροχή, όπως στη βόλτα για τα λογοτεχνικά καφενεία, ζητάνε πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που δίνουμε και μερικές φορές μάς συμπληρώνουν». Σύμφωνα και με τους τρεις η πλειονότητα των περιπατητών που τους ακολουθούν είναι γυναίκες, υπάρχουν πολίτες από 25 ετών έως και ηλικιωμένοι αλλά ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ανταποκρίνεται στην ηλικία των 30-45 ετών.

Και οι τρεις προηγουμένως δραστηριοποιούνταν  σε άλλες ομάδες  πριν καταλήξουν να δημιουργήσουν  την Ομάδα Άστυ. Ο Γιώργος όμως τονίζει ότι ποτέ δεν πάνε μόνοι . Το μυστικό τους είναι να συνενώνουν δράσεις πολλών ομάδων. « Στο Α΄Νεκροταφείο όπου είχαμε συμμετοχή 300 ατόμων ήμασταν μαζί με το  σχήμα «Μια βόλτα» Στο Ν. Κόσμο ήταν τα σχήματα και κινήσεις:  Μια βόλτα, Μονuμεντα, Πεζοί, Μαμάδες στο δρόμο και ο Γ. Αμυράς.  Στη βόλτα για τα παλιά ιστορικά καφενεία ήταν μαζί μας η ΜΚΟ  «Δώστε ελπίδα» και στη βόλτα για τα λογοτεχνικά καφενεία η ποιητική ομάδα αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται), όπως και η ανταλλακτική βιβλιοθήκη».

Τους ενδιαφέρει πολύ και η σύγχρονη κοινωνιολογία. Στα τέλη Μάρτη του 2013 οργάνωσαν έναν περίπατο  στο Νέο Κόσμο όπου όπως σημειώνει ο Γιώργος «προσπαθήσαμε να συνδέσουμε σε ένα βαθμό τους μετανάστες που μένουν στα ίδια μέρη ανεπιθύμητοι, με τους πρόσφυγες που ήταν κι αυτοί ανεπιθύμητοι τότε, στον ίδιο χώρο.»

Τους ρωτώ αν σκέπτονται ότι μπορεί να υπάρξει και μια δεύτερη φάση σε αυτή την περιπέτεια που ξεκίνησαν. «Ναι», λέει η Κατερίνα», «μια δεύτερη φάση θα είχε  περισσότερες συνεργασίες, θα ήταν ίσως πιο σύνθετη, αλλά  εμείς θα κρατήσουμε τη φυσιογνωμία μας με τους περιπάτους μας. Μπορεί κάποτε όλα όσα κάνουμε να οδηγήσουν σε έναν οδηγό αλλά θα αργήσουμε γιατί η Αθήνα έχει πολλά πράγματα να ανακαλύψεις ακόμα».

Συνοπτικά καταγράφουν τα ενδιαφέροντά τους : κυρίως η νεότερη Αθήνα, όχι τόσο η αρχαία – κομμάτι που έχει καλυφθεί εν μέρει, η βυζαντινή και ρωμαϊκή εποχή της που θεωρούν ότι  έχει καταπλακωθεί από την νεοκλασική μανία, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία, θέματα κοινωνιολογικά, ευπαθείς ομάδες, μετανάστες, όχι προβεβλημένες μεριές της ιστορίας, η ιστορία των αναπλάσεων και οι σημερινές δράσεις και γεγονότα που δίνουν χαρακτήρα σε μια πόλη.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους: http://omadaasty.blogspot.gr/  και στο

https://www.facebook.com/OmadaAsty

 

 

 

Προηγούμενο άρθροCinescience
Επόμενο άρθροΣτ. Παπαγρηγορίου: Ένα τρολ στην τουαλέτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ