Οι πονηριές του Βιβλιοπώλη (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη από Λονδίνο)

0
402

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο-ανταπόκριση).

Μπορεί οι Απόκριες να τελείωσαν αλλά η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Μ. Βρετανίας συνεχίζει την απόπειρα της να διεισδύσει στις τοπικές αγορές ‘μεταμφιέζοντας’ τα υποκαταστήματα της σε ‘ανεξάρητα’ βιβλιοπωλεία.

Ήδη τρια υποκαταστήματα λειτουργούν με τις επωνυμίες ‘Southwold Books’ στο Suffolk, ‘ The Rye Bookshop’ στο Ανατολικό Sussex και ‘Harpenden Books’ στο Hertfordshire.  Κανένα από τα τρια βιβλιοπωλεία δε φέρει τα διακριτικά σύμβολα των Waterstones παρά μόνο μια χειρόγραφη πινακίδα στη βιτρίνα που αναφέρει πως το βιβλίοπωλειο ανήκει στη γνωστή αλυσίδα.

Τα τρια αυτά βιβλιοπωλεία δεν είναι καινούργια- το πρώτο στο Suffolk εγκαινιάστηκε σιωπηρά το 2014 ως ‘η πεμπτουσία του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου’, ενώ ακολούθησαν αυτό στο Rye το 2015 και στο Hertfordshire το 2016. Αυτό που πυροδότησε την τωρινή μάνητα των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τα Waterstones να είναι πρωτοσέλιδα στη Guardian, Telegraph και BBC μεταξύ άλλων είναι η άνεση με την οποία ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας, James Daunt, στήριξε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μιλώντας στο BBC και τονίζοντας πως στόχος των Waterstones είναι με αυτή την κίνηση είναι  ‘να μην αλλοιώσουν το χρώμα της τοπικής αγοράς’ και το πλάνο είναι να ανοίξουν πολλά τέτοια ‘ανεξάρτητα’ βιβλιοπωλεία στο μέλλον. Πρόσθεσε πως επειδή ο ίδιος προέρχεται από το χώρο των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων θα επιθυμούσε όλα τα υποκαταστήματα των Waterstone s να λειτουργούν με τη νοοτροπία των ανεξάρτητων.

‘Οι ντόπιοι καταναλωτές γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και δεν ξεγελιούται.’ Εξηγεί ένας καταστηματάρχης στο Southwold. ‘ Αυτό όμως δεν ισχύει για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.’

Οι απλοί αναγνώστες είναι λιγότερο ευγενικοί. Αποκαλούν τα Waterstone’s ‘άρπαγες’, ‘κομπιναδόρους’, ‘απατεώνες’ και διάφορα άλλα, όχι και πολύ κολακευτικά αλλά ιδιαίτερα εύστοχα.

Προηγούμενο άρθροΗ σούφικη γοητεία του Κιαροστάμι (ανταπόκριση 4 του Ελ. Μακεδόνα)
Επόμενο άρθροReality shows για παιδιά (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ