Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς

0
1416

Της Ελένη Σβορώνου. 

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς», που αξιοποιεί την έξοχη ιδέα της αφήγησης των νεανικών χρόνων του διάσημου ήρωα, αφορά την εξιχνίαση ενός φόνου που γίνεται σε ένα από αυτά τα αγαπητά στην αγγλική αριστοκρατία clubs, στη Λέσχη Διογένης. Ο μεγάλος αδερφός του Σέρλοκ, ο Μάικροφτ, τακτικός θαμώνας της Λέσχης, είναι ο προφανής δολοφόνος αφού βρίσκεται, την ώρα του φόνου, στο ίδιο δωμάτιο της Λέσχης με το θύμα, με ένα μαχαίρι στο χέρι! Για την αστυνομία δε χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ο θύτης συλλαμβάνεται σχεδόν επ’ αυτοφώρω. Ο Μάικροφτ φυλακίζεται και ο Σέρλοκ, μαζί με τον Αμάιους Κρόου, τον μέντορά του, αναλαμβάνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης για να αποδείξουν την αδιαμφισβήτητη, γι αυτούς, αθωότητα του Μάικροφτ. Δεν αργούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί στο μοιραίο αυτό δωμάτιο της Λέσχης, πώς στήθηκε το φονικό, ποιος ήταν ο εκτελεστής και πώς βρέθηκε ο  Μάικροφτ με ένα μαχαίρι στο χέρι.  Αναρωτιέται ο αναγνώστης τι περιέχουν οι υπόλοιπες 300 περίπου σελίδες του βιβλίου, αλλά η πραγματική περιπέτεια μόλις έχει αρχίσει.  Ποιος είχε συμφέρον να ενοχοποιήσει τον Μάικροφτ που εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της κραταιής, ακόμη, Μεγάλη Βρετανίας; Τι σχέση έχει η εξαφάνιση ενός από τους πράκτορες του Μάικροφτ στη Ρωσία; Και ποιοι καταδιώκουν  ανελέητα τον Σέρλοκ  και τον Κρόου; Ο Σέρλοκ θα αναγκαστεί να ταξιδέψει με τον αδερφό του στη Μόσχα όπου θα παίξουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα για να εντοπίσουν και να σώσουν, αν μπορούν, τον πιστό πράκτορα του Μάικροφτ. Η μεγάλη ανατροπή που έρχεται στο τέλος αποκαλύπτει μια απίθανη πολιτική πλεκτάνη που πρώτος ο νεαρός Σέρλοκ κατορθώνει να αντιληφθεί.  Ο χρόνος όμως που απομένει για να ανατραπούν τα σχέδια των κακών είναι ελάχιστος. Και ο Σέρλοκ, με τη βοήθεια ενός ενήλικα πάντα, κατορθώνει να δράσει με ταχύτητα και ευστροφία.

Οι νεαροί αναγνώστες θα απολαύσουν όχι μόνο την γρήγορη πλοκή, τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα καθώς η ζωή του Σέρλοκ κρέμεται από μια κλωστή, αλλά και την πρωτότυπη αυτή εκπαίδευση που έχει την τύχη να απολαμβάνει ο Σέρλοκ στα δεκατέσσερα χρόνια του. Με το πατέρα του στην Ινδία και τη μητέρα του σοβαρά άρρωστη, χωρίς άλλους στενούς συγγενείς, ο αληθινός κηδεμόνας του Σέρλοκ είναι ο Μάικροφτ. Ο οποίος απαλλάσσει  τον Σέρλοκ από τη φοίτηση στο σχολείο. Κι όπως αποδεικνύεται, η εκπαίδευση του Σέρλοκ δίπλα σε μέντορες όπως ο Κρόου είναι συναρπαστική. Ο Σέρλοκ μαθαίνει πώς να αξιοποιεί κάθε πληροφορία, κάθε λεπτομέρεια που περνά απαρατήρητη από τους κοινούς ανθρώπους. Μαθαίνει να μαντεύει τις κινήσεις και τις προθέσεις των ανθρώπων από τα ίχνη που αφήνουν. Όπως ο παλαιοντολόγος και ο αρχαιολόγος ξέρουν να αναγνωρίζουν τα ίχνη του παρελθόντος σε ένα τοπίο που στους μη ειδικούς φαίνεται αδιάφορο, έτσι και ο Σέρλοκ μαθαίνει να διαβάζει τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους ή φέρουν απάνω τους οι άνθρωποι του σήμερα. Είναι σα να μαθαίνει μια άλλη γλώσσα. Μια γλώσσα που σίγουρα θα ενθουσίαζε κάθε παιδί. Αν  μπορούσε να δομηθεί όλη η σχολική ύλη μιας χρονιάς σε επεισόδια μιας μεγάλης αστυνομικής περιπέτειας, μάλλον δε θα υπήρχε σχολική αποτυχία!

Ο Σέρλοκ όμως φοιτά και στο σχολείο της ορφάνιας. Άραγε μπορεί κανείς να γίνει Σέρλοκ Χολμς μεγαλώνοντας στη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής; Το ψυχολογικό υπόβαθρο του νεαρού Σέρλοκ έχει γερή βάση. Αγωνίζεται όχι μόνο να λύσει ένα μυστήριο αλλά και να κρατήσει ζωντανές τις ελάχιστες σταθερές που έχει στη ζωή του.

Οι περιγραφές του Λονδίνου και της Μόσχας της εποχής είναι θαυμάσιες. Η χειρουργική ακρίβεια των περιγραφών των εσωτερικών χώρων και των υπόγειων χώρων των δυο πόλεων, όπου διαδραματίζονται δυνατές σκηνές καταδίωξης, προϋποθέτει καλή ιστορική έρευνα. Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αφιερώνει ένα δισέλιδο στο τέλος για τις πηγές του.

Το φλέγμα και το χιούμορ των ηρώων, ιδίως του Μάικροφτ, αναδίδουν άρωμα Βρετανίας.

Προσεγμένη η μετάφραση με τις απαραίτητες υποσημειώσεις όπου χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις για την κατανόηση του κειμένου.

Ο Άντριο Λέϊν έχει γράψει πάνω από είκοσι βιβλία. Άλλα μυθιστορήματά του κινούνται στον κόσμο του φανταστικού και άλλα στη σύγχρονη εποχή. Έχει γράψει βιβλία μη μυθοπλαστικά για χαρακτήρες συγκεκριμένων τηλεοπτικών σειρών καθώς και άρθρα για περιοδικά Radio Times και ΤV Guide.  Ζει στο Ντόρσετ της Αγγλίας και διαθέτει μια τεράστια συλλογή βιβλίων σχετικά με τον Σέρλοκ Χολμς. Τα άλλα δυο βιβλία της συγκεκριμένης τριλογίας που κυκλοφορούν από την ίδια σειρά είναι το Νέφος θανάτου και το Η κόκκινη βδέλλα.

INFO: Μαύρος Πάγος,  Σειρά: Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς

Συγγραφέας, Άντριου Λέιν, Μετάφραση, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Εκδοτικός οίκος, Μεταίχμιο

Κατηγορία: Mυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας, 13+

 

 

Προηγούμενο άρθροΤζαζ στην Πάτρα
Επόμενο άρθροPORTULACA OLERACIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ