Οι λογοτέχνες, οι ποιητές και «οι άλλοι»

2
291
  1. Την Κυριακή 31 Μαρτίου έγινε η γενική συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.Ανάμεσα στα υποψήφια μέλη της Εταιρείας ήταν δύο συγγραφείς παιδικών/νεανικών βιβλίων με πολλά βραβευμένα βιβλία στο ενεργητικό τους καθώς και μία Οι λογοτέχνες, οι ποιητές και «οι άλλοι»συγγραφέας που έχει γράψει και νεανικά βιβλία. Κανένας τους δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους  για να εκλεγεί.
  2. Την Τρίτη 2 Απριλίου δόθηκαν τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές για το νεανικό κοινό. Τα βιβλία που βραβεύτηκαν ήταν αξιόλογα, έτσι όπως κρίθηκαν και παρουσιάστηκαν στα έντυπα.
  3. Η εκδοτική παραγωγή νεανικών βιβλίων αγγίζει +/ –  το 25% της συνολικής παραγωγής.
  4. Τα μέλη της Εταιρείας που απευθύνονται στο νεανικό κοινό είναι ελάχιστα.
  5. Οι συγγραφείς παιδικών/νεανικών βιβλίων οργώνουν την Ελλάδα επισκεπτόμενοι δεκάδες σχολεία κάθε χρόνο και συνομιλούν με εκατοντάδες παιδιά. Είναι αυτοί που ετοιμάζουν τους μελλοντικούς μας αναγνώστες. Μήπως αυτοί ‘οι άλλοι’ θα πρέπει να λογίζονται συγγραφείς;  Εάν μας ενδιαφέρει η φιλαναγνωσία και η προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά, τους, σ’ αυτούς πρέπει να στηριχτούμε.
  6. Άρα μήπως η Εταιρεία θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της και να τους δεχτεί;

 

Μ.

Προηγούμενο άρθρο«Συνωστισμός» προτάσεων
Επόμενο άρθροΕπιστολή Του Γιώργου Δαρδανού, εκδότη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό τον “εκλεκτικισμό” δεν τον καταλαβαίνω (πολύ περισσότερο όταν κάποιος έχει αξιόλογο έργο και μάλιστα βραβευμένο όπως οι υποψήφιοι…). Και η νεανική λογοτεχνία, το παραμύθι κλπ δεν είναι ήδη λογοτεχνίας; Επίσης, η Εταιρεία Συγγραφέων δεν είναι η μοναδική ένωση λογοτεχνίας στην Ελλάδα… Έχουν πέσει στην αντίληψη μου κι άλλες. Μπορούν να κάνουν αιτήσεις εκει αν θέλουν ντε και καλά να ανήκουν κάπου…

  2. Πόσο δίκιο έχετε κε Κεφαλά! Συμφωνώ. Πολύ καλό το άρθρο που ασχολείται με τις παθογένειες του χώρου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ