Οι Ανα-γνώσεις του Δ.Μουσμούτη

0
414

 

Νίκος Κ. Κυριαζής

Ο Δ. Μουσμούτης είναι γνωστός ως ιστορικός και κριτικός, ιδιαίτερα ως διευθυντής του περιοδικού «Ιστορία», μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχοντας  βραβευθεί το 2011 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη.

Στις «Ανα-γνώσεις» περιλαμβάνονται 27 κείμενα της τελευταίας δεκαετίας άλλα δημοσιευμένα, μερικά αδημοσίευτα. Τα περισσότερα περιέχουν μια γενικότερη εισαγωγή στη θεματολογία, πριν καταλήξουν στη παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου και συγγραφέα. Στο πρώτο κείμενο π.χ. αναφέρεται στη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας (13 συντάγματα από το 1821, από τα οποία 7 δεν εφαρμόστηκαν καθόλου ,είτε εν μέρει), πριν καταλήξει στην ανάλυση του βιβλίου του Ν. Αλιβιζάτου «Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία». Το βιβλίο συνεχίζεται με τη παρουσίαση συγγραφέων και βιβλίων που καλύπτουν πολύ διαφορετικά είδη και περιόδους, όπως ποίηση (Κάλβος,Ελύτης, Καββαδίας, Λούλα Βάλβη-Μυλωνά, Δ. Σέρρας, Π. Καποδίστριας, Γ. Χρονάς), πεζογράφους (Α. Παπαδιαμάντης, Τ. Θεοδωρόπουλος, Μ. Ελευθερίου, Ν. Λούντζης, Ν. Κυριαζής, Γ. Βέης) κριτικών και ιστορικών (Α. Ζήρας, Σ. Καψάσκης, Γ. Ανδρειωμένος, Λ. Διβάνη, Δ. Μαγγλιβέρας, Κ. Ντελόπουλος, Ε. Φιλοκύπρου). Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα κείμενα  για σημαντικές αλλά λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως οι επτανήσιοι Λ. Ζώης και Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου και ο πρωτοπόρος της ευρωπαïκής ιδέας Ανδρέας  Ρηγόπουλος, από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 19ου αιώνα που αυτοκτόνησε «κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος», που συνέβαλε σύμφωνα με τον συγγραφέα καθ. Ν. Μπακουνάκη («Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα,  ο λόγος, η εικόνα και ο μύθος του Α. Ρηγόπουλου» στη μυθοποίησή του.

Κάπως παράλληλη είναι και η ιστορία του πλατωνιστή Ιωάννη Συκουτρή, που έδωσε τέλος στη ζωή του στη Κόρινθο παίρνοντας μεγάλη δόση του ηρεμιστικού Βερονάλ, που δίνει τον τίτλο στο μυθιστόρημα του Τ. Θεοδωρόπουλου.

Το βιβλίο του κ. Μουσμούτη καλύπτει έτσι ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας, είναι καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο και αποτελεί μια χρήσιμη συνεισφορά στο τομέα της κριτικής-δοκιμιογραφίας,

info: Διονύσης Μουσμούτης, «Ανα-γνώσεις» Πάπυρος 2016

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο ελληνικό βιβλίο στη Μόσχα
Επόμενο άρθροΤα πουλιά της Άννας Γρίβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ