Οικογενειακή σάγκα δυόμισι αιώνων (Σπύρου Κακουριώτη)

0
893

 

 Σπύρος Κακουριώτης

 

«Εκεί που τελειώνουν τα πάθη των ανθρώπων, αρχίζει η αρμοδιότητα της ιστορίας». Με αυτά τα λόγια κλείνει το οικογενειακό χρονικό Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα ο συγγραφέας Μελέτης Η. Μελετόπουλος. Δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στη λογοτεχνική και την ιστορική αφήγηση σε αυτήν την οικογενειακή σάγκα, που εκτείνεται σε ένα χρονικό εύρος δυόμισι σχεδόν αιώνων, παρακολουθώντας τις μετακινήσεις και τις διακλαδώσεις μιας πολεμικής οικογένειας από την Ήπειρο μέχρι το νότιο άκρο της Πελοποννήσου.

Μικροϊστορία μέσα στη μεγάλη ιστορία, η μυθιστορηματική βιογράφηση της οικογένειας Κούτση ξεκινά στα 1685, όταν τα μέλη της ακολουθούν τη στρατιά του Μοροζίνι στην εκστρατεία του εναντίον των Οθωμανών στον κυρίως ελλαδικό χώρο. Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στις Σπέτσες, θα συμμετάσχει στα πολεμικά γεγονότα της περιόδου του 18ου αιώνα, όπως η δεύτερη κατάκτηση της Πελοποννήσου, το 1715, ή τα Ορλωφικά, το 1770, ενώ θα συμμετάσχει στην Επανάσταση του 1821, πολεμώντας σε στεριά και θάλασσα.

Κομβική θέση στην αφήγηση κρατά η δολοφονία της Μπουμπουλίνας, το 1825, από τον Χριστόδουλο Κούτση, γεγονός που θα αναγκάσει την οικογένειά του να μετακινηθεί από τις Σπέτσες στη Λακωνία, προκειμένου να αποφύγει τα αντίποινα της βεντέτας. Εδώ, ο συγγραφέας προσφέρει μια αρκετά διαφορετική εκδοχή της δολοφονίας της καπετάνισσας, όπως αποκαλύπτει στο τέλος του έργου του, όταν κάνει και ο ίδιος την εμφάνισή του ως πρωτοπρόσωπος αφηγητής, φέρνοντας την οικογενειακή αυτή σάγκα στο σήμερα.

Πριν όμως ολοκληρωθεί στη σημερινή Σπάρτη, η αφήγηση θα έχει περιηγηθεί στον ελληνικό 19ο αιώνα, με τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, την οθωνική δυναστεία και το νεοκλασικό της όραμα, τον Κριμαϊκό πόλεμο, παρακολουθώντας την οικογένεια Κούτση και τις διάφορες διακλαδώσεις της στη νότια Πελοπόννησο μέχρι και την εποχή του Διχασμού.

Μυθιστόρημα και μαζί ιστορία, καθώς ο Μ. Μελετόπουλος, χάρη και στη σκευή του κοινωνικού επιστήμονα, στηρίχτηκε για τη συγγραφή του σε πλούσιο αρχειακό υλικό και δευτερογενείς πηγές, Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα είναι περισσότερο απ’ όλα μια οφειλή στη μακραίωνη διαδρομή των προγόνων του, προκειμένου, και με τον τρόπο αυτό, τα πάθη να δώσουν τη θέση τους στην Ιστορία…

 

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

O άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα

Χρονικό μιας οικογένειας, 1685-1920

Καπόν, 2017

Σελ. 480

Προηγούμενο άρθροΤο λογοτεχνικό δοκίμιο σε φάση ραγδαίας εκδοτικής υποχώρησης (του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)
Επόμενο άρθροΣεντούκι με διπλό πάτο (της Κατερίνας Ζαρόκωστα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ