νερό, παντού νερό / και ούτε σταγόνα για να πιεις

0
463

Του  Αλέξανδρου Μπασκόζου.

Η Μεγάλη Βρετανία γιορτάζει την πρώτη Πέμπτη του Οκτώβρη, όπως κάθε χρόνο από το 1994, την εθνική ημέρα ποίησης. Τα τελευταία χρόνια η εθνική ημέρα ποίησης έχει ένα μη δεσμευτικό θέμα, το οποίο οι διοργανωτές επιθυμούν να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης. Σε αντίθεση με περασμένες χρονιές και θέματα όπως «αστέρια» ή «παιχνίδια», το φετινό θέμα είναι περισσότερο ποιητικό: ‘water, water everywhere’ από τους στίχους της Μπαλάντας του γέρου ναυτικού του Σ.Τ. Κόλρητζ, «νερό, νερό, παντού νερό / και ούτε σταγόνα για να πιείς».*

Οι εκδηλώσεις καλύπτουν όλη τη χώρα. Στην Οξφόρδη διοργανώνονται σεμινάρια «Από τον Γκίλγκαμες στον Μπέογουλφ – 5000 χρόνια επικής ποίησης» και εφηβικοί διαγωνισμοί, το σπίτι της Τζέην Ώστεν θα κρεμάσει μπουγάδα από ποιήματα, κοντά στο Ουίντερμηρ θα διαβαστούν 100 ποιήματα με θέμα το νερό σε τέσσερεις ώρες όπως και σε ποικίλα μουσεία σε ολή τη χώρα παράλληλα με εκδηλώσεις όπως ποιητικό κυνήγι θησαυρού, μουσική, διαγωνισμούς κ.τ.λ. Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται και τα επίσημα εγκαίνια της εφαρμογής Love Book όπου μπορεί κανείς να ακούσει την Helena Bonham Carter ή τον Damian Lewis να διαβάζει ποίηση αλλά και να μοιραστεί δικές του απαγγέλίες. Οι δημιουργοί της εφαρμογής μάλλον ελπίζουν το κοινό να μην ακολουθήσει την προσταγή του Τζόσουα Μπέκμαν «μην ξοδέψεις 1 δολλάριο για δύο τηγανήτες με κρεμμύδι».

Στην πρωτεύουσα εγκαινιάζεται στις 3/10 η πρώτη Έκθεση Ουαλικής Λογοτεχνίας Λονδίνου, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν από αυτοσχέδιες απαγγελίες, εκδηλώσεις στο Southbank Centre και απαγγελίες spoken word με τη σύμπραξη του Jordan Stephens του «πλατινένιου» ντουέτου χιπ χοπ Rizzle Kicks.

Το μετρό του Λονδίνου, το οποίο φιλοξενεί καθημερινά ποιήματα σε 3000 χώρους, έχει συμφωνήσει να προσλάβει ποιητές για πέντε μέρες, σε συνεργασία με διαφημιστική εταιρεία, οι οποίοι μετατρέπουν τις ανακοινώσεις τύπου «παρακαλούμε να προσέχετε τα ιδιωτικά σας αντικείμενα» σε αυτοσχέδιους στίχους. Σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, οι ποιητές θα εισέπραταν 150 λίρες και θα παραχωρούσαν τα πνευματικά δικαιώματα των ποιημάτων που θα έγραφαν. Μετά τις σχετικές αντιδράσεις, καθώς και η αμοιβή των ποιητών ήταν χαμηλότερη από την προτεινόμενη της Εταιρείας Συγγραφέων, η αμοιβή υπερτριπλασιάστηκε στις 500 λίρες, τα πνευματικά δικαιώματα των ποιημάτων θα ανήκουν στους ποιητές τους και οι Λονδρέζοι μπορούν να τους συναντήσουν σε εννέα σταθμούς στις δύο κεντρικές ζόνες του Λονδίνου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την εθνική ημέρα ποίησης στο Twitter με το hashtag #poetrydayuk ή να δείτε ένα σύντομο βίντεο :

 

* (μτφ. Βαγγέλη Αθανασόπουλου).

 

Προηγούμενο άρθροΟ Κόμπος στο χτένι
Επόμενο άρθροΟ Κ.Π. Καβάφης, οι ΗΠΑ, η Χρυσή Αυγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ