Νέοι Ορίζοντες στο Μουσείο Φρυσίρα

0
534

 

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου το Μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει την τριλογία «Νέοι Ορίζοντες», όπου  παρουσιάζεται μια νέα γενιά ζωγράφων της Ευρώπης που δείχνουν τη σύγχρονη δουλειά τους. Προτείνονται ξεχωριστοί καλλιτέχνες από τις συλλογές του μουσείου, ενώ αναδεικνύονται  σύγχρονες μορφοπλαστικές τάσεις από όλο τον κόσμο. Οι νέοι εικαστικοί μιλάνε για τα ορατά και αδιόρατα νήματα στην ιστορία της ζωγραφικής, τις υπόγειες δυναμικές της και τα πεδία έκφρασής της στο μέλλον. Στην πρώτη από τις τρεις ενότητες, με θέμα «Οι ταυτότητες των άλλων», ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο την έννοια της ταυτότητας, εκφράζοντας τόσο ατομικές, όσο και συλλογικές ανησυχίες. Η κατασκευή της ταυτότητάς μας, ο «άλλος εχθρός», τα χαρακτηριστικά που φέρνουν αποδοχή ή απόρριψη συναντούν την τέχνη.

Η  Έλλη Λεβεντάκη, που επιμελείται την έκθεση μαζί με τον Δημήτρη Μίληση  γράφει: «Ο καλλιτέχνης αποτυπώνοντας τον “άλλον” με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στοχεύει στην ανάδειξη των ποικίλων ταυτοτήτων και στην κατάρριψη των αντίστοιχων στερεοτύπων. Έτσι, μέσω της τέχνης, το διαφορετικό μπορεί να καταστεί οικείο και ο άλλος κομμάτι της δικής μας πραγματικότητας. Στην παρούσα έκθεση, ο κάθε εικαστικός θέλησε να πραγματευτεί με το δικό του ύφος τα εν λόγω ζητήματα, εστιάζοντας σε διάφορες πτυχές της έννοιας της ταυτότητας και παρουσιάζοντάς τες με το προσωπικό του μορφοπλαστικό λεξιλόγιο»,

«Νέοι Ορίζοντες της Ζωγραφικής». Το Μουσείο Φρυσίρα δίνει τόπο στα νιάτα.
Axente Teodora, The five maiden

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Teodora Axente, Norbert Bisky, Stephen Chambers, Viola Głowacka, Bogumił Książek, Li Ji, Frédérique Loutz, Marcin Maciejowski, Florian Merkel, Brann Renaud, Ewa Szczekan, Alexander Tinei, Verebics Ágnes, Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Γιάννης Ζιώγας , Χρίστος Μιχαηλίδης, Ισμήνη Τελιγιορίδου.

Matresses, Bogumil Ksizek
Προηγούμενο άρθροΜιχαήλ Ζόσενκο, Η αριστοκράτισσα (μεταφ Δ.Β.Τριανταφυλλίδης)
Επόμενο άρθροΕίναι η κοινωνία μας περισσότερο ή λιγότερο «μάγκικη»; (του Π.Ε.Πετράκη για το βιβλίο του Ν. Τσακνή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ