Μια άλλη πρόταση της βιβλιοθήκης…

0
160

Της Αγγελικής Αθανασοπούλου

Με αφορμή ένα δίωρο εργαστήρι παραστατικής  ποίησης (spoken word), η  βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου δήμου Χαλανδρίου, γέμισε από νέους 17 και 18 ετών, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον Luka Lesson, έναν Ελληνο-Αυστραλό «διαφορετικής κοπής».
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της περιοδείας του (Kaskarika tour):
“ Ποιητής, μουσικός, hip-hop και spoken word artist, έχει έναν αυθεντικά κλασσικό τρόπο να αγγίζει με τις λέξεις του, ανθρώπους κάθε λογής, ανθρώπους που διάβηκαν αλλιώτικα μονοπάτια. Το 2010 ήταν η χρονιά που αναγνωρίστηκε το ταλέντο του, καθώς αναδύθηκε στη σκηνή του Spoken Word Poetry νικώντας σε διαγωνισμούς συμπεριλαμβανομένου του τελικού Australian Poetry Slam και του τελικού του Φεστιβάλ Ποίησης της Μελβούρνης.”
Μαζί με τον B.D.Foxmoor των Active Member, στιχουργό και μουσικό παραγωγό άγγιξαν τους νέους με ένα βομβαρδισμό λέξεων, ο μεν Luka στα αγγλικά, ο δε B.D.Foxmoor στα ελληνικά, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία ποίησης. O B.D.Foxmoor, δεινός ομιλητής, παρομοίασε την παραστατική ποίηση με τις παραλογές και την προφορική παράδοση.  Με ευχέρεια στο λόγο και με χιούμορ διάβασε στίχους του και άφησε χρόνο στους νέους να προβληματιστούν. Μετά και οι δύο προέτρεψαν το κοινό τους να πάρει ένα μολύβι και να αρχίσει να γράφει. Ανταποκρίθηκαν όλοι με ενθουσιασμό και κατέγραψαν σκέψεις, λέξεις, συναισθήματα, που τα μοιράστηκαν  στη συνέχεια μεταξύ τους.
«Μια διαφορετική παράσταση που  ξεκινάει ως εργαστήρι και σίγουρα θα
αλλάξει την εικόνα σας για το τι είναι ποίηση», όπως αναφέρουν οι συντελεστές.
Τι είναι το spoken word;
Η παραστατική ποίηση (spoken word) είναι ένα από τα πιο γρήγορα ανερχόμενα λογοτεχνικά είδη σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Δίνεται η ευκαιρία, ειδικά στους  νεότερους σε ηλικία, να εκφράσουν τις κοινωνικές τους απόψεις, τα συναισθήματά τους και τις εμπειρίες της ζωής τους και να τοποθετηθούν γύρω από θέματα όπως σεξ, θρησκεία, πολιτική… Στην Ελλάδα είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο είδος έκφρασης, εκτός ίσως ανάμεσα στους ανθρώπους και στους δημιουργούς που ασχολούνται εξειδικευμένα με την ποίηση.
Ίσως τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που στοχεύουν στους νέους να αλλάξουν σταδιακά την εικόνα της βιβλιοθήκης, έτσι όπως είναι στερεότυπα καθιερωμένη  και να προσεγγίσουν το απαιτητικό κοινό, όπως είναι αυτό των εφήβων.
Kaskarika Tour: Απρίλιος-Μάιος του 2013, μια Spoken Word περιοδεία σε
διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες: www.lowbap.com

Προηγούμενο άρθροΗ σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία χθες και σήμερα
Επόμενο άρθροJournées des Écrivains du Sud

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ