Μέρες Βιβλίου – Απρίλιος 2013

0
445

Η καμπάνια με σύνθημα «Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου» θα διαρκέσει ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο. Έχει ως αφετηρία  τη σύμπραξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών Μέρες Βιβλίου - Απρίλιος 2013φορέων και ατόμων για την προώθηση της ανάγνωσης. Απευθύνεται σε παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν και  δράσεις που αγκαλιάζουν παιδιά και  γονείς.

Οι 26 φορείς που συμπράττουν  έχουν ως στόχο  την ανάπτυξη ενός Δικτύου Ομάδων Ανάγνωσης σε ένα τριετές πρόγραμμα, που  κάθε Απρίλιο θα στέλνει με την καμπάνια το μήνυμα σε όλους. Προσδοκία των οργανωτών είναι οι Ομάδες Ανάγνωσης να επεκταθούν  μέσα και έξω από το σχολείο και να δώσουν ζωή σε μικρές και μεγάλες κοινότητες αναγνωστών σε όλη τη χώρα.

Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή  σε φορείς, ιδρύματα, σχολεία, γονείς και παιδιά που θεωρούν το βιβλίο και την ανάγνωση αναντικατάστατο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μέσο για την ανάπτυξη των παιδιών, ήδη από την πρώιμη ηλικία.

Είναι επιθυμητό να δημιουργηθούν πολλές και διαφορετικές ομάδες ανάγνωσης με πρωτοβουλία και έμπνευση των φορέων και των ατόμων που θα συνεργαστούν. Το «Δίκτυο  Ομάδων Ανάγνωσης»  θα λειτουργεί  στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα γιορτάζει με αφορμή την Ημέρα του Βιβλίου στις 2 Απριλίου,  θα ξετυλίγεται ολόκληρο τον Απρίλιο, θα συνεχίζει τους καλοκαιρινούς μήνες σε κατασκηνώσεις, βιβλιοθήκες και τους πιο ετερόκλιτους χώρους και το φθινόπωρο θα ανασυγκροτείται, ευρύτερο και δυνατότερο.

Η καμπάνια θα  αποτελεί σε ετήσια βάση μια γιορταστική συνάντηση  των Ομάδων Ανάγνωσης  για καλύτερη γνωριμία, ανταλλαγή εμπειριών, τροφοδότηση με νέες ιδέες και ευκαιρία συμπράξεων. Θα δίνει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάζονται από εκπαιδευτικούς και ερευνητές εργασίες, μελέτες και καλές πρακτικές που αφορούν τη σημασία της ανάγνωσης και τις δυνατότητες που προσφέρει στα παιδιά,  ώστε να συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα κείμενο ή μια προφορική αφήγηση, να αναζητούν και να οργανώνουν τις πηγές τους, να επιλέγουν  και να συγκρίνουν  πληροφορίες για ένα θέμα, να ακολουθούν το ενδιαφέρον τους από το ένα βιβλίο στο άλλο, να ανακαλύπτουν συγγένειες και διαφορές ανάμεσα στα κείμενα που διαβάζουν, να γράφουν εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις και επιθυμίες, να επικοινωνούν με άλλα παιδιά, να διερευνούν νέες πραγματικότητες, να δυναμώνουν και να εμπλουτίζουν τα ενδιαφέροντά τους, να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να κυνηγούν τα νοήματα που προσφέρει ο κόσμος των βιβλίων και να νιώθουν τη χαρά της ανάγνωσης ως απελευθέρωση απέναντι στην πιεστική καθημερινότητα  που τα περιβάλλει.

 

Τα υλικά της καμπάνιας, αφίσα και έντυπο, είναι ελεύθερα και δωρεάν.  Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην καμπάνια μπορεί να τα τυπώσει και να τα διανείμει  δωρεάν, εντός και εκτός σχολείου.  Χρειάζεται   απλώς να  ενημερώνει  με ένα e-mail (diktio4@gmail.com) ή τηλεφώνημα στο 210.88.46.590 (9.30πμ-7.30μμ). 

 

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων  υπάρχει  στην ιστοσελίδα  του  Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού www.ddp.org.gr,  καθώς και στην ιστοσελίδα  κάθε φορέα.

 

Για την πραγματοποίηση  της καμπάνιας «Απρίλης 2013-μέρες βιβλίου» συμπράττουμε  26 φορείς  εκπαίδευσης, δημόσιοι οργανισμοί, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκδοτικοί οίκοι, σχολεία, πολιτιστικοί  φορείς, ενώσεις συγγραφέων, συγγραφείς,   μικροί και μεγάλοι φίλοι που αγαπούν τα βιβλία. Είμαστε ανοιχτοί σε νέους φίλους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Προηγούμενο άρθροΒράβευση της παιδικής βιβλιοθήκης “Μίμης Βασιλόπουλος”.
Επόμενο άρθροΥφυπουργού Πολιτισμού συνηγορία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ