Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη. Τρία είδη συγγραφέα που χρήζουν προστασίας: δυσλεκτικός, νεκρός ή συνυποψήφιος του Τζούλιαν Μπαρνς
- Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το διετές βραβείο συγγραφής με έπαθλο 25.000 λίρες από το πανεπιστήμιο Warwick που συνοδεύεται από μια προσωρινή έδρα στο τμήμα αγγλικής και συγκριτικής λογοτεχνίας για το νικητή. Το βραβείο δίνεται για ‘εξαιρετική και ουσιαστική δουλειά’ στη συγγραφή ανεξάρτητα από την κατηγορία των έργων. Έτσι στη λίστα υποψηφιοτήτων συναντά κανείς μαζί την ‘Ελευθερία’ του Τζόναθαν Φράνζεν (λογοτεχνία), το Μνημείο (μετάφραση δική μου, πρωτότυπος τίτλος ‘Memorial’) της βραβευμένης με το βραβείο T.S Elliot, Alice Osvald, που αποτελεί μια επική αναφορά σε 200 νεκρούς στρατιώτες, με γνώμονα την Ιλιάδα (ποίηση) και τις ‘Αυταπάτες γένους ’(πρωτότυπος τίτλος ‘Delusions of Gender’) της Cordelia Fine που αποδομεί τα κλασσικά σεξιστικά στερεότυπα και θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει καθώς η πρώτη νικήτρια το 2009 ήταν η Ναόμι Κλάιν με το ‘Δόγμα του Σοκ’. Μόνο που η λίστα είναι εξαιρετικά άδικη για τους υπόλοιπους υποψήφιους καθώς περιλαμβάνει και το Τζούλιαν Μπαρνς με το ‘Ένα κάποιο τέλος’ που ήδη πέρσι βραβεύτηκε με Μπούκερ και είναι, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, ένα σύγχρονο, κλασσικό αριστούργημα.
- Δυσλεκτική συγγραφέας; Δεν είναι το πιο νέο σύντομο ανέκδοτο αλλά η περίπτωση της Σάλυ Γκάρντνερ που διακρίθηκε με το πιο καθιερωμένο ετήσιο βραβείο στο παιδικό βιβλίο που ψηφίζεται από τους Άγγλους βιβλιοθηκάριους , το CILIP Carnegie, για το ‘Φεγγαρένια Προνύμφη’ (μετ. δική μου, τίτλος πρωτότυπου ‘Maggot Moon’). Κατά την τελετή βράβευσης της η Γκάρντνερ, που στο σχολείο είχε χαρακτηριστεί ‘ απαίδευτη’, κατακεραύνωσε το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα που περιθωριοποιεί τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και έσπευσε να ζητήσει ‘διαζύγιο’ για το δυσλειτουργική σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και την πολιτική. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν και για το μαζικό κλείσιμο βιβλιοθηκών που υποσκάπτει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Σε έναν ποιητικότατο παραλληλισμό, ο επίσης δυσλεκτικός ήρωας του βιβλίου της, αντιστέκεται σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που εξαφανίζει τους φίλους τους και τα μέλη της οικογενείας του με ρυθμό παρόμοιο με το μένος που η αγγλική κυβέρνηση εξαφανίζει βιβλιοθήκες.
- Οι ηθικές εκπτώσεις της αγγλικής κυβέρνησης δε μπορούν πάντως να συγκριθούν με τις πραγματικές εκπτώσεις της Amazon. Σάλος έχει ξεσπάσει και πάλι για την τιμή λιανικής του τελευταίου (με κάθε έννοια) βιβλίου του Ίαν Μπανκς, το ‘Λατομείο’ (The Quarry) που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουνίου καθώς στην προπώληση τόσο η Amazon, όσο και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, το προσέφεραν έναντι 3.99 λιρών ενώ η αρχική τιμή λιανικής πώλησης από τον εκδότη Little, Brown ήταν 18.99 λίρες. Οι υπόλοιποι βιβλιοπώλες κατηγόρησαν την Amazon πως καρπώνεται μακάβρια περιθώρια κέρδους μετά τη συμφωνία της με τον εκδοτικό κολοσσό Hachette στην οποία ανήκει ο Little, Brown και τον πρόσφατο θάνατο του συγγραφέα στις 9 Ιουνίου. Η Sainsbury’s έσπευσε να δηλώσει πως επρόκειτο περί τυπογραφικού λάθους και αύξησε την τιμή στις 9.99 λίρες ενώ η Amazon ακολούθησε το παράδειγμα μόνο ως προς την αύξηση της τιμής στις 9 λίρες χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την αρχικά εξευτελιστική τιμή.