Λίγο πριν μάθουμε τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη για το 2017

0
1489

 

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Αναγνώστης διοργανώνει τα Λογοτεχνικά Βραβεία, σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου στις 8μμ στο Μουσείο Μπενάκη. Τα βραβεία αυτά έχοντας πίσω τους μια τεράστια παράδοση δημιούργησαν τη  δική τους ιστορία.

Είναι η καθιερωμένη γιορτή των συγγραφέων, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των τυπογράφων και των σχεδιαστών βιβλίου. Και βεβαίως είναι μια γιορτή των Αναγνωστών. Σε αυτούς απευθύνονται τα βραβεία, τους κλείνουν το μάτι και τους γνέφουν να τα αγοράσουν και να τα διαβάσουν. ΟΙ εκδότες και οι συγγραφείς στήριξαν και στηρίζουν τον θεσμό που αναζητά το καλό βιβλίο σε όλα τα πεδία της λογοτεχνικής παραγωγής.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Αναγνώστης στις αρχές Ιουνίου παρουσιάζει σταθερά και χωρίς καθυστερήσεις  τα βραβεία  των δύο Κριτικών Επιτροπών (ενηλίκων και για παιδιά)  για τα καλύτερα- κατά τη γνώμη τους- βιβλία της περασμένης χρονιάς.

Τα τελευταία χρόνια ο Αναγνώστης καθιέρωσε νέα Βραβεία : Τιμητικό για το σύνολο του έργου, Βραβείο Νίκου Θέμελη, Βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων και από φέτος  Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού.

Φέτος το Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη θα απονεμηθεί για το σύνολο του έργου του στον καθηγητή και ποιητή Νάσο Βαγενά.

Οι δύο επιτροπές εργάστηκαν από το φθινόπωρο έως τον Μάιο εντατικά διαβάζοντας την παραγωγή της χρονιάς 2016 και ο Αναγνώστης τους ευγνωμονεί για τη συνέπεια και την επιμονή τους να εξετάσουν κάθε βιβλίο που θα παρουσίαζε ενδιαφέρον .

Τα μέλη των Επιτροπών ψηφίζουν έως την προηγουμένη της απονομής των Βραβείων μυστικά στη δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, η οποία και συντάσσει το πρακτικό της ψηφοφορίας ανήμερα της τελετής. Έτσι διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, αποφεύγονται οι διαρροές και οι πιέσεις στα μέλη των επιτροπών .

Οι Μικρές Λίστες των υποψηφίων για τα Λογοτεχνικά Βραβεία ανακοινώθηκαν στις 11 Μαΐου 2017.  Παράλληλα οι επιτροπές έδωσαν στη δημοσιότητα τις γενικές κρίσεις για την φετινή παραγωγή,  Ενηλίκων και Βιβλίων για παιδιά.

Στην τελετή απονομής παίρνουν μέρος ο Κώστας Κλάγκος – μπάσο και ο Σπύρος Ροντογιάννης- σαξόφωνο.

Τα βίντεο είναι της videoartist Φρατζεσκας Ντόγκα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από  εδώ 

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Προηγούμενο άρθροΚεκλεισμένων των αιώνων (της Ελευθερίας Δημητρομανωλάκη)
Επόμενο άρθροJazz + Πράξεις στην Πάτρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ