Κύριε Μπαλτά προσέξτε μας (οι βιβλιοπώλες της επαρχίας)

0
968

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι του κλάδου των βιβλιοπωλών που δραστηριοποιούμαστε εκτός της Αθήνας, θέλουμε να ενώσουμε και τη δική μας φωνή με όσους έχουν απευθυνθεί σε εσάς και τους προκατόχους σας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του ποιοτικού βιβλίου, του ελληνικού βιβλιοπωλείου, την ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας, την προστασία της γλώσσας μας, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ένα ευρύ και διαφοροποιημένο δίκτυο διανομής διασφαλίζει ότι όλα τα βιβλία βρίσκουν θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ότι κανένας συγγραφέας και κανένας αναγνώστης δεν αποκλείεται στη βάση κριτηρίων εμπορικότητας και μόνο. Τα βιβλιοπωλεία εξασφαλίζουν ότι δίπλα στα μπεστ-σέλερ θα υπάρχουν πάντοτε και η λογοτεχνία, η ποίηση, το δοκίμιο. Εξασφαλίζουν ότι οι πνευματικοί δημιουργοί και οι εκδότες θα είναι σε θέση να εκδίδουν και λιγότερο εμπορικούς τίτλους που απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό, προωθώντας την έρευνα, τον πλουραλισμό, την πολιτιστική πολυμορφία. Αυτά είναι στοιχειώδεις ανάγκες για ένα κράτος που θέλει να λέει ότι υποστηρίζει και σέβεται την πολιτιστική παραγωγή και είναι πράγματα που κανένα σύγχρονο ψηφιακό κανάλι δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Είναι γνωστό ότι μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα οι αναγνώστες δεν μπορούν με ουσιαστικό τρόπο να εξερευνήσουν σε βάθος την εκδοτική παραγωγή και ότι η ύπαρξη βιβλιοπωλείων θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του ελληνικού βιβλίου σε υψηλό επίπεδο και για τον μη ευτελισμό της σκέψης και της λογοτεχνίας. Οι βιβλιοπώλες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη μελανή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου το 2014. Η αγορά βοά, καθώς όλοι θυμόμαστε τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον κλάδο. Αντί όμως να δούμε τις υποσχέσεις να γίνονται πράξεις, η αβεβαιότητα έχει κυριαρχήσει στον κλάδο μας ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως σωστά είχε προβλέψει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα συνέβαινε όταν εξέδιδε δελτίο τύπου με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Εκατοντάδες βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι που επιβιώνουν χάρη στην ενιαία τιμή βιβλίου θα κλείσουν, αν οι απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ υλοποιηθούν. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα πλήξει μόνο τους εργαζόμενους στο βιβλίο. Θα πλήξει το ποιοτικό βιβλίο, την ανάγνωση και τη νέα παραγωγή. Θα πλήξει τελικά την ίδια τη γλώσσα, τη γραμματεία και τον πολιτισμό.

Ανεξαρτήτως όμως της απόφασης που θα πάρει η κυβέρνηση, δεσμευτήκαμε ότι αν ο λαός μάς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή βιβλίου».

Κύριε υπουργέ, το βιβλιοπωλείο, ο φυσικός χώρος του βιβλίου, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο κύκλος εργασιών μας ακολουθεί πτωτική πορεία, τα βιβλιοπωλεία καθημερινά βάζουν λουκέτο –ακόμα και μεγάλα και ισχυρά βιβλιοπωλεία, όπως ο Παπασωτηρίου και ο Ελευθερουδάκης, δεν άντεξαν στον άναρχο ανταγωνισμό.

Η συνέχιση της ύπαρξης βιβλιοπωλείων στη χώρα μας περνά από έναν μόνο δρόμο: αυτόν της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Γνωρίζετε ότι όλοι οι σύλλογοι βιβλιοπωλών, εκδοτών και συγγραφέων επιθυμούμε την επαναφορά της, ενώ και ξένοι σύλλογοι σας έχουν ενημερώσει με επιστολές τους ότι βρίσκονται στο πλευρό μας.

Πρόσφατα ανακηρύχτηκε η Αθήνα Πολιτική Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την απόφαση αυτή και καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη διακηρυγμένη θέση της. Αν το βιβλίο συνεχίσει να αντιμετωπίζεται σαν απλό εμπόρευμα που η παραγωγή και διακίνησή του διέπεται από τους νόμους της αγοράς, αν δεν αντιμετωπιστεί ως δημόσιο πολιτιστικό αγαθό που χρήζει προστασίας από το κράτος, πολύ φοβόμαστε πως το 2018 ελάχιστα βιβλιοπωλεία θα έχουν απομείνει για να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν τις εκδηλώσεις της «Αθήνα, Πολιτική Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Γνωρίζουμε πως κατανοείτε και συμμερίζεστε τα επιχειρήματά μας και αναμένουμε πως θα διεκδικήσετε με θέρμη το αυτονόητο.

 

Οι βιβλιοπώλες της επαρχίας

Λαμπρόπουλος Νίκος, βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, Λιβαδειά

Στεφανή Βίκυ, βιβλιοπωλείο ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ, Χαλκίδα

Θεοδώρα Π. Σούλη, βιβλιοπώλης, Κέρκυρα

Μαρτζούκος Χαρίλαος, βιβλιοπωλείο, Χάραμα, Κέρκυρα

Ευρυδίκη Ευθυβούλη, Βιβλιοπωλείο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, Δράμα

Τσαρούχη Ευαγγελία, βιβλιοπωλείο ΔΡΥΣ, Δράμα

Μαντάς Ιωάννης, Πάτρα

Σαλογιάννης Χρήστος, Πάτρα

Βαγενάς Γεώργιος, Πάτρα

Καπέλλας Κωστής, βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΕΔΡΟ, Πάτρα

Γαλιατσάτου Σοφία, Πάτρα

Καραπάνος Νικόλαος, Πάτρα

Φιλιππάτος Λεωνίδας, Πάτρα

Σύσσωμο του Δ.Σ  του Συλλόγου Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ηρακλείου Κρήτης (ΣΕΒΗ)

 

Προηγούμενο άρθρο“Άσχημη συνήθεια” (διήγημα του Μιχαήλ Ζόσενκο)
Επόμενο άρθρο“Θου” (διήγημα του Στρατή Χαβιαρά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ