Κόλαση είναι…

0
220

 

Το all time classic ανέκδοτο για τον παράδεισο και την κόλαση θυμήθηκα, κοιτάζοντας τον διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014, που προκήρυξαν εννέα ευρωπαϊκά μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Για τους νεότερους να θυμίσουμε πως το παλιό ανέκδοτο, που παίζει χαριτωμένα με τα στερεότυπα που ο ένας λαός καλλιεργεί για τους άλλους, ισχυρίζεται πως παράδεισος είναι εκεί όπου οι αστυνομικοί είναι άγγλοι, οι μάγειρες γάλλοι, οι μηχανικοί γερμανοί, οι εραστές έλληνες και οργανωτές είναι οι Ελβετοί. Αντιθέτως, κόλαση είναι εκεί που οι μάγειρες είναι άγγλοι, οι μηχανικοί γάλλοι, οι εραστές ελβετοί, οι αστυνομικοί γερμανοί και οργανωτές είναι οι… Έλληνες.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται η επίσκεψη, μέσω της ιστοσελίδας www.imeraglosson-2014.eu, στους ιστότοπους των ινστιτούτων και των πρεσβειών που συμμετέχουν στον εορτασμό. Εκεί, οι συμμετέχοντες, πατώντας στον ανάλογο σύνδεσμο, ενεργοποιούν μια σειρά ερωτήσεων σχετικών με την κουλτούρα της αντίστοιχης ευρωπαϊκής χώρας. Όταν θα έχουν απαντήσει σωστά σε κάθε ερώτηση, θα σχηματίσουν μία ελληνική φράση, η οποία τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε κλήρωση, με έπαθλο σειρά μαθημάτων αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και τσέχικων. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος,

Επισκέφθηκα τους εννέα ιστότοπους στις 15 Ιουλίου (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν έως και τις 12/9). Όλοι οι σχετικοί σύνδεσμοι ήταν ενεργοί, αποκαλύπτοντας τις ερωτήσεις για κάθε χώρα, εκτός από έναν.

Ναι, ναι, σωστά μαντέψατε… Ο σύνδεσμος που δεν λειτουργούσε ήταν ελληνικός… Αυτός του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (http://www.hfc.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=13&apprec=494&theYear=2014). Του οργανισμού που, εκτός των άλλων, έχει απορροφήσει και το απισχνασμένο ΕΚΕΒΙ…

 

Σπύρος Κακουριώτης

Προηγούμενο άρθροΤάφος σωμάτων, μήτρα πνευμάτων;
Επόμενο άρθροΠαιδεία και λογοτεχνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ