Λογοτεχνία και θέατρο

0
1253

Της Όλγας Σελλά.

Κλασικοί συγγραφείς και κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας είχαν και συνεχίζουν να έχουν μια διαφορετική αλλά εξίσου μεγάλη διαδρομή στο θεατρικό σανίδι. Και στη οικία Κατακουζηνούθεατρική περίοδο 2012-2013 είναι πολλά τα νέα σχήματα ή οι μεγάλες σκηνές που στρέφονται στις λογοτεχνικές σελίδες (νεότερες και παλαιότερες) και τις θεατροποιούν.

ΕΙΔΑΜΕ

Εχουν ήδη ολοκληρωθεί τη φετινή σεζόν: στο Εθνικό Θέατρο βεβαίως η «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον, το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου και οι παραστάσεις με το έργο της Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». «Η μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα που παρουσίασε η ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο «Αττις», το αυτοβιογραφικό κείμενο του Μανόλη Αναγνωστάκη «Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά» στο θέατρο «Θησείον», τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ στη Knot Gallery, η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το μυθιστόρημα «Σουέλ» της Ιωάννας Καρυστιάνη στο Θέατρο Τέχνης με πρωταγωνίστρια την Ελένη Καστάνη. Μεγάλη επιτυχία είχε, αφού επαναλήφθηκε, η παράσταση «Μάτση Χατζηλαζάρου – Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και επαναλήφθηκε στη Knot Gallery, βασισμένη σε επιστολές και ποιήματα της Μάτσης Χατζηλαζάρου, ενώ σε διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων στηρίστηκε η παράσταση «Χταποδάκια και άλλα διηγήματα» στο Bios.

ΘΑ ΔΟΥΜΕ

*** Μέχρι τις 9 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μ.μ., στον υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Κακογιάννη παρουσιάζεται η παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος», βασισμένο σε 9 ιστορίες του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολάρι. Είναι ιστορίες ανθρώπων σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Είναι «φέτες ζωής», όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Ιστορίες ανθρώπων «τρελαμένων από τη μοναξιά», οι οποίοι, παρά τις τρικλοποδιές, επιμένουν, ξανασηκώνονται και συνεχίζουν. Παίζουν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη, Βασίλης Μαργέτης, Μαρία Σκαφτούρα, Δώρα Στυλιανέση, Αντώνης IMG_9244Φραγκάκης. Διάρκεια παράστασης, 90 λεπτά. Εισιτήριο, 10 ευρώ.

*** Αυτό το σαλόνι είχε συνδεθεί ιδιαίτερα με κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής και της διεθνούς λογοτεχνίας. Το σαλόνι του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, στη Λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τη Βουλή, έχει ήδη ανοίξει για να υποδεχθεί θεατές. Από τις 22 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 θα φιλοξενηθεί εκεί  μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε μια σύνθεση πεζών και ποιητικών κειμένων του Ανδρέα Εμπειρίκου, την οποία ετοίμασε η Θεατρική Εταιρεία Πόλις. Τίτλος της παράστασης «Των ήχων πανσπερμία», και αφηγείται την ιστορία ενός ευφάνταστου ψυχαναλυτή που χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μια εξίσου ευφάνταση γυναίκα σε μια αποκάλυψη-εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Ελένης Γεωργοπούλου και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Αιμιλίας Βάλβη, η οποία παίζειμαζί με τον Μιχάλη Κλαπάκη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο  6979655359.

***  Από τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα δούμε στη σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, του Γιώργου Αρμένη (Σπυρ. Τρικούπη 34 και Κουντουριώτου, Εξάρχεια) ένα σύγχρονο ελληνικό κείμενο πεζογραφίας. Το έγραψε  η Βάσω Νικολοπούλου, έχει τίτλο «Βασιλική» και θα πρωταγωνιστεί η Αθηνά Μαξίμου. Ενας καταγιστικός μονόλογος-εξομολόγηση που παραπαίει ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και την ποίηση και θέτει σκληρά και αναπάντητα ερωτήματα για τη φύση του έρωτα.  Η νουβέλα «Βασιλική» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2010 και ήταν υποψήφια για το Κρατικό βραβείο καλύτερου διηγήματος το 2011 καθώς και για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω». Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Λίνα Ζαρκαδούλα.

***Ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου και μέχρι την Κυριακή των Βαϊων, 28 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα παρουσιάζεται, θεατροποιημένο, ένα διήγημα της Ιωάννας Καρυστιάνη με τον τίτλο «Η άλλη», (ήταν στο πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, «Η κυρία Κατάκη», εκδ. Καστανιώτης). Είναι  ο παραληρηματικός μονόλογος ενός άνδρα, ο οποίος συνδιαλέγεται με πρόσωπα της ζωής του που δεν ζουν πια, αλλά είναι απελπιστικά παρόντα μέσα από τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει μαζί τους. Πραγματικοί ή φανταστικοί, αυτοί οι λογαριασμοί εξελίσσονται σε δομικό στοιχείο της πλοκής της ιστορίας και γίνονται βήματα που τον οδηγούν στην αυτοανάλυσή του. Αυτόν τον άνδρα υποδύεται ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Τσορτέκη. Ωρα έναρξης της παράστασης, 9μ.μ.

***Από 1η ως 23 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, στις 9 το βράδυ παρουσιάζεται το έργο «Οταν ο ήλιος», ένα από τα πιο otan o iliosγνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, από την ομάδα νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης «Πεδίο Τέχνης» (Αναστασία Γεωργοπούλου,  Άρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου,  Πανάγος Ιωακείμ, Γωγώ Καρτσάνα, Βασιλική Κίσσα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ηλίας Λάτσης, Γιάννης Μίνως, Βένια Σταματιάδη). Μαζί τους  ο Γιάννης Δεγαΐτης, από τα παλαιότερα στελέχη του Θεάτρου Τέχνης, και η Κατερίνα Ζιώγου. Το έργο εκτυλίσσεται στην Αθήνα, την περίοδο Κατοχής. Η δεκαεξάχρονη Ζωή προσπαθεί να καταλάβει… Προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο πόλεμος, γιατί οι θάνατοι, γιατί η κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί, γιατί η πείνα και οι κακουχίες. Τη διασκευή του μυθιστορήματος για το θέατρο έκανε η Βένια Σταματιάδη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημοσθένης Φίλιππας.

***Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζεται ένα επίσης σύγχρονο μυθιστόρημα, που βασίζεται όμως σε μια παλιά ιστορία. Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια. Το γνωστό μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα την υπόθεση Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, από τις 29 Μαρτίου. Εννέα πρόσωπα που συνδέονται με τον Παγκρατίδη, εξομολογούνται τη ζωή τους: ο συμμαθητής και φίλος του, η πλύστρα φίλη της μητέρας του, ο παρακρατικός γείτονας, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ο δοσίλογος περιπτεράς, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του στον «Γύρο του θανάτου» και δύο περιστασιακοί του έρωτες, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια, καταθέτοντας τη θέση και τη στάση τους για τη δική τους ζωή, φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη και μεταφέρουν την κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.

«Ο γύρος του θανάτου», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2011. Στην παρασταση παίζουν: Βασίλης Ευταξόπουλος, Ρούλα Παντελίδου, Κατερίνα Γιαμαλή, Αννέτα Κορτσαρίδου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κολοβός, Βασίλης Σεϊμένης, Κώστας Ίτσιος, Γιάννης Σιαμσιάρης, Φωτεινή Μπαξεβάνη.

 

οικία Κατακουζηνού 2 Θα σε πάρει ο δρόμος

Προηγούμενο άρθροΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ: Ένα μυθιστόρημα, μερικές ταινίες, κάποια… μπαλέτα
Επόμενο άρθροΟι γάτες μεταμορφώνονται, ο Χόνεκερ και οι άλλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ