Του Βασίλη Δανέλλη.
- Την τιμητική της θα έχει η Τουρκία στο επερχόμενο London Book Fair που ανοίγει τις πύλες του στις 15 Απριλίου στη Βρετανική πρωτεύουσα. Η χώρα έχει τον τίτλο του φετινού «Market Focus partner» και όλοι οι παράγοντες στο χώρο του βιβλίου αντιμετωπίζουν την Έκθεση σαν μια μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση της τουρκικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αποστολή που θα σταλεί στο Λονδίνο είναι 150μελής και απαρτίζεται από συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς, ακόμα και πολιτικούς, καθώς επικεφαλής της θα είναι ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ömer Çelik. Ο Çelik έχει θέσει ως προσωπικό στόχο την ανάπτυξη της «εξωστρέφειας» της τουρκικής εκδοτικής δραστηριότητας, δηλώνοντας σχετικά με την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου ότι η θετική παρουσία της χώρας σε τόσο σημαντικές εκδηλώσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη δυναμική είσοδό της στη διεθνή αγορά του βιβλίου. Εκτός όμως από την πολυμελή παρουσία της χώρας στους χώρους της Έκθεσης, το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια της εκστρατείας προώθησης και σε συνεργασία με την Τουρκική Οργανωτική Επιτροπή για Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου και το Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας την Κωνσταντινούπολη, διοργάνωσαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας με την παρουσία συγγραφέων και ανθρώπων του χώρου και από τις δύο χώρες.
- Η εκδοτική παραγωγή της Τουρκίας για το 2012 έφτασε τους 42.625 νέους τίτλους βιβλίων και συνολικά ξεπέρασε τα 480 εκατομμύρια τυπωμένα αντίτυπα. Η πλειοψηφία τους ήταν μυθιστορήματα και δοκίμια (14.726 τίτλοι), ενώ ακολουθούν έργα που καλύπτουν τα πεδία των κοινωνικών επιστημών (14.542), της τεχνολογίας και των εφαρμοσμένων επιστημών (2.104), της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας (1.933), της γεωγραφίας και τη Ιστορίας (2.867), της θρησκείας (2.826), των καλών τεχνών (1.400) και των φυσικών επιστημών και μαθηματικών (656). Η σχετική ανακοίνωση έγινε ύστερα από ερώτηση της αντιπολίτευσης, ενώ η συζήτηση στη Βουλή περιλάμβανε και πιθανή μείωση του φόρου στο βιβλίο, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 18%. Η κυβέρνηση δήλωσε θετική σε αυτή την προοπτική, αλλά τονίστηκε ότι η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο οικονομικών.
- Στη μακρά λίστα για το βραβείο ξένης λογοτεχνίας του Independent βρίσκεται ο Ορχάν Παμούκ με το βιβλίο του «Το σπίτι της σιωπής» (εκδόσεις Ωκεανίδα). Η βρετανική εφημερίδα βραβεύει κάθε χρόνο έναν εν ζωή συγγραφέα μεταφρασμένο στα αγγλικά, τα βιβλία του οποίου εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τούρκος νομπελίστας έχει κερδίσει στο παρελθόν το συγκεκριμένο βραβείο και μάλιστα το 1990, την πρώτη χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, για το μυθιστόρημά του «Το λευκό κάστρο» (εκδόσεις Ροδαμός). Η μικρή λίστα θα ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου, ενώ ο νικητής του φετινού βραβείου θα γίνει γνωστός τον επόμενο μήνα.
- Σε κατάληψη του ιστορικού σινεμά Emek στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν διαδηλωτές το περασμένο Σάββατο. Ο χώρος που στεγάζει το Emek προορίζεται για κατεδάφιση, ενώ στη θέση του θα ανεγερθεί ακόμα ένα πολυκατάστημα. Οι κινηματογραφόφιλοι, καθώς και πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι, προσπαθούν να μπλοκάρουν την απόφαση και να σώσουν το αγαπημένο τους σινεμά. Το Emek άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1924, το πρώτο σινεμά της νεοσύστατης τότε Τουρκικής Δημοκρατίας, κι εκτός από την ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει για τους κατοίκους της πόλης, αποτελεί και αρχιτεκτονικό στολίδι, χτισμένο το 1884 από τον Λεβαντίνο αρχιτέκτονα Alexander Vallaury. Η κίνηση «Emek Bizim, Istanbul Bizim» («Το Emek μας ανήκει, η Κωνσταντινούπολη μας ανήκει») έχει καταφέρει προς το παρόν να εμποδίσει την κατεδάφιση του κτιρίου, τα μηνύματα που έρχονται από την κυβέρνηση και το δήμο ωστόσο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η κατάληψη του Σαββάτου πάντως έληξε ύστερα από δίωρη σύρραξη των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις.