Καλό ταξίδι κυρία Μάνια

0
336

Η  μεγάλη κυρία των εκδόσεων Εστία και γενικότερα του εκδοτικού χώρου της Ελλάδος  η Μάνια Καραϊτίδη , η «κυρία Μάνια» για όσους την γνώρισαν από κοντά, έφυγε από τη ζωή.

Η Μάνια (Μαρίνα) Καραϊτίδη, η εκδότρια της «Εστίας» από το 1972 ως πρόσφατα, όταν και παρέδωσε τα ηνία του ιστορικού οίκου στα παιδιά της Εύα και Γιάννη, απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής στον ύπνο της σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε η κόρη της. Νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο» όπου και έχασε την μάχη με την καρκίνο.

Το γραφείο της Μάνιας Καραϊτίδη στο ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας, πριν κλείσει το 2013 στην οδό Σόλωνος, ήταν ένα φιλόξενο “σαλόνι” κυοφορίας ιδεών και εκδόσεων. Ανοικτή στο καινούργιο και πιστή στο παλιό η Μάνια  Καραϊτίδη ήταν ένα σύμβολο της ποιότητας και της επιμονής στο καλό βιβλίο.

Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας δημιουργήθηκε από τον Γ. Κασδόνη το 1885 και στεγάστηκε στην οδό Σταδίου 32. Τη συνέχεια του εκδοτικού οίκου ανέλαβε ο ανιψιός του Ιωάννης Δ. Κολλάρος, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με τα καλά εκπαιδευτικά βιβλία, το Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον, τις μεταφράσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κτλ.

Το 1925 εισέρχεται στον εκδοτικό οίκο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ανιψιός του Ι. Δ. Κολλάρου, που θα αναλάβει την επιχείρηση μόνος του μετά τον θάνατο του θείου του, το 1956. Ο Κ. Σαραντόπουλος θα συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία της περίφημης Σειράς Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία θα στεγαστεί το σύνολο της γενιάς του ΄30.

Το 1972 ο εκδοτικός οίκος περνάει στα χέρια της κόρης του Κ. Σαραντόπουλου, Μαρίνας (Μάνιας) Καραϊτίδη, η οποία ανανέωσε έκτοτε την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές και ονόματα.

Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας πρωτάνοιξε στην οδό Σταδίου, ύστερα μεταφέρθηκε στη Σόλωνος – η Μάνια Καραϊτίδη μετέφερε εκεί το βιβλιοπωλείο το 1978 δημιουργώντας εν συνεχεία ένα πνευματικό τοπόσημο για την Αθήνα και την ιστορία της – ενώ τώρα το εκδοτικό μέρος βρίσκεται στου Ψυρρή ενώ το νέο βιβλιοπωλείο άνοιξε πρόσφατα στην οδό Διδότου και Δελφών.

Τη συνέχεια κρατούν σήμερα τα παιδιά της «κυρίας Μάνιας», η Εύα και ο Γιάννης.

Η κηδεία της Μάνιας Καραϊτίδη θα γίνει την Τετάρτη 4 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο.

Προηγούμενο άρθροΗ πρόκληση της λογοτεχνίας
Επόμενο άρθρο«Αβελάρδος και Ελοΐζα»: Μια γοτθική σκηνική σύνθεση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ