Καιρός να γυρίσουμε σελίδα

0
167

Ανταπόκριση από το Μιλάνο

 της Μαρίζας Ντεκάστρο

 

 

Screen Shot 2013-09-30 at 8.07.30 ?.?.

Αυτό είναι το σύνθημα των ημερών στην προθήκη της Libreria Bocca, του παλαιότερου βιβλιοπωλείου στο Μιλάνο (1775), που στεγάζεται στην Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ .

Ελάχιστα τετραγωνικά, μια αίθουσα μόνο, γεμάτη πράγματα και θάματα- βιβλία κάθε τύπου κι εποχής, φωτογραφίες, αγαλματάκια, πίνακες- που θυμίζει τα μαγαζάκια με τα ψιλικά της  παιδικής μας ηλικίας, μέρη μαγικά για να ψάχνεις, να χαζεύεις, να παρατηρείς.

Οι ευφάνταστοι Ιταλοί έχουν οργανώσει ένα δίκτυο ιστορικών βιβλιοπωλείων προωθώντας τον πολιτιστικό τουρισμό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα highlights των μεγάλων πόλεων.

 

Screen Shot 2013-09-30 at 8.08.23 μ.μ.

Να πώς παρουσιάζει τον εαυτό της η Libreria Bocca:

«Το ιστορικό βιβλιοπωλείο αρχικά άνοιξε στο Τορίνο το 1775 από τα αδέλφια Bocca τη χρονιά που γεννήθηκε ο William Turner, την εποχή που ανακάλυψε ο Βόλτα τον ηλεκτρισμό και στην Αμερική ξεκινούσε ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας… Και πέρασαν χρόνια και γεγονότα… η Γαλλική Επανάσταση, η κατάκτηση της χερσονήσου από τους Αυστριακούς, ο Ναπολέοντας, οι πόλεμοι για την ανεξαρτησία και η δημιουργία των εθνικών κρατών, το 1900 με την οικονομική κρίση του ’29 και τους δυο τρομερούς πολέμους μέχρι που φτάσαμε στην κρίση του 2008 με την κατάρρευση των Lehman Brothers …».

Οι Bocca τύπωναν βιβλία για τον Οίκο της Σαβοΐας κι αργότερα ανέλαβαν να εμπλουτίσουν την ιταλική εθνική βιβλιογραφία με έργα του Φρόιντ, του Νίτσε, του Κίρκεγκααρντ και αμετάφραστων στα ελληνικά ιταλών συγγραφέων- Τζιομπέρτι, Πελλίκο, Πρεβιάτι,  Σεγκαντίνι- που άνοιξαν δρόμους στην τοπική λογοτεχνική σκηνή.

 

Screen Shot 2013-09-30 at 8.09.49 μ.μ.

Στις μέρες μας και με αφορμή τους 29ους ολυμπιακούς αγώνες, σκέφτηκαν να εκδώσουν το πολιτιστικό περιοδικό του δικτύου, την ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ «… ως ένα μήνυμα που στέλνει η αρχαία ρήση αυτούς τους δύσκολου καιρούς σε όλους εμάς, στους βιβλιοπώλες, τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους αναγνώστες. Για να θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τους Έλληνες του 5ου αι. οι συγκρούσεις ήταν επιβεβλημένο να σταματούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιάδων!

 

Μέσα στην κρίση, το ιστορικό βιβλιοπωλείο περνάει δύσκολα. Σίγουρα καλή είναι η αγάπη των επισκεπτών του βιβλιοπωλείου, ξένων και Μιλανέζων, που έχουν την αίσθηση ότι μπαίνουν σε μια γκαλερί ή ακόμα και σ’ ένα μουσείο. Όμως, ο ιδιοκτήτης του, ο Giorgio Lodetti, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa τον Αύγουστο του 2013,δήλωσε ενοχλημένος από αυτό το γεγονός λέγοντας ότι η Bocca είναι βιβλιοπωλείο που ζει από τις πωλήσεις του και όχι από τις φωτογραφίες των τουριστών. Και αποκάλυψε ότι φέτος τον Ιούλιο στο ταμείο του μπήκε ποσό ίσο με  την αξία ενός επώνυμου ρούχου. Επίσης αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στην τάση πολλών πελατών να παζαρεύουν την τιμή ενός βιβλίου για να κερδίσουν μερικά ευρώ ενώ δίνουν με άνεση 1000 για μια τσάντα στα διπλανά πανάκριβα μαγαζιά της Galleria.

«Είμαστε ένας ψήλος ανάμεσα σε γίγαντες!», που όμως διαθέτει ένα δίκτυο  καταστημάτων 4 στην Ιταλία κι 1 στο Παρίσι.

 

Βοήθεια από το κράτος; Σταθερό το νοίκι μέχρι το 2025. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Προηγούμενο άρθροΑπό τις σημειώσεις του Κ. Π. Καβάφη (4-8)
Επόμενο άρθροΒραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ