Η «Πολιτεία» μετακομίζει σε μια νέα εποχή (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

0
26585

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

 

Το πιο δημοφιλές ίσως βιβλιοπωλείο στον σκληρό πυρήνα των αναγνωστών, το βιβλιοπωλείο των διανοουμένων αλλά και του απλού αναγνώστη, το Βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» της οδού Ασκληπιού σύμφωνα με πληροφορίες μετακομίζει στην Ιπποκράτους εκεί που παλιά ήταν ο Hontos Center.

Ως γνωστόν η εταιρεία Hontos Center Πολυκαταστήματα (το οποίο κατείχε ο ένας εκ των αδελφών Χόντου) πτώχευσε τον περασμένο Οκτώβριο. Η απόφαση της διεύθυνσης και της ιδιοκτησίας του Βιβλιοπωλείου «Πολιτεία» να κάνει την μετακόμιση είναι μια ιστορική απόφαση καθώς πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα με τα οποία στήθηκε και αναπτύχθηκε το φαινόμενο «Πολιτεία».

Ο χώρος όπου θα μετακομίσει η “Πολιτεία”

Η «Πολιτεία» είναι ένα από τα τελευταία ατμοσφαιρικά βιβλιοπωλεία, από αυτά που νομίζεις ότι έχουν φτιαχτεί μόνον για τα βιβλία και για τίποτα άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πολιτεία δεν έχει βιτρίνα, δεν έχει καφενείο και φυσικά δεν κάνει εκδηλώσεις. Στηρίζεται στην ενημέρωση και στους πολύ καλά πληροφορημένους υπαλλήλους της.

Το χαμηλό της προφίλ το διατήρησε από τότε που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν ένα μικρό κατάστημα στη Στοά της Όπερας. Σήμερα έχει απλωθεί σε τέσσερα συνεχόμενα καταστήματα επί της Ασκληπιού. Το υπόγειο με τα λογοτεχνικά βιβλία είναι το πιο δημοφιλές τμήμα της, η είσοδος σε μια μαγική χώρα. Διαθέτει πάνω από 100.000 τίτλους, πολλά εξειδικευμένα τμήματα, ενώ απασχολεί πάνω από 60 άτομα. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου www.politeianet.gr επεξέτεινε την εμβέλεια της σε όλη την επικράτεια καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι ιδιαιτέρως δελεαστικές, τόσο που «κατάργησε» εν μέρει τους χονδρεμπόρους.

Η μετακόμισή της «Πολιτείας» σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα συνιστά οπωσδήποτε την είσοδο της σε μια νέα εποχή. Μπορεί να χάσει ίσως την αίσθηση του παλιού βιβλιοπωλείου αλλά μπορεί να κερδίσει την αίσθηση ενός σύγχρονου, πολυπρισματικού κέντρου βιβλίου. Η μετακόμισή της σε ένα πιο κεντρικό σημείο θα την κάνει εύκολα προσβάσιμη, το συνεχόμενο των χώρων της θα διευκολύνει περισσότερο αυτούς που ψάχνουν βιβλία σε διάφορες κατηγορίες, η επέκταση θα κάνει ίσως προσιτούς στο βλέμμα περισσότερους τίτλους. Η διεύθυνσή θα πρέπει να σκεφτεί αν θα προχωρήσει σε «υποχωρήσεις», εκδηλώσεις, καφέ, βιτρίνες , πιέσεις από εκδότες κ.ά. Πολύ πιθανόν η νέα θέση της “Πολιτείας” να αναδιατάξει την κίνηση του κόσμου του βιβλίου στο κέντρο της πόλης αλλά σίγουρα θα φέρει αλλαγές και στην πολιτική των εκδοτών και των άλλων βιβλιοπωλείων.

Αλλά ακόμα είναι νωρίς θα περιμένουμε τις αρχές του 2018 για να δούμε το ύφος του νέου καταστήματος με τη σιγουριά ότι κάτι καλό θα προκύψει.

Προηγούμενο άρθροΣτα άδυτα της γραμματικής (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροO Νίκος στη Νέα Υόρκη (του Φίλιππου Φιλίππου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ