Η λογοτεχνία ως δρώμενο

0
251

Τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
“Η Λογοτεχνία ως Δρώμενο”

5-7 Ιουλίου 2013

Το Kέντρο Ελληνικών Σπουδών (CHS) του Πανεπιστημίου τουHarvard και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνουν τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΩΣ ΔΡΩΜΕΝΟ» (“Literature as Performance”) από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου.

 

Στο συνέδριο μετέχουν 33 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ των ομιλητών οι: Margaret Alexiou, ομότιμη καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Harvard, Gregory Nagy, καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Liz James, ιστορικός τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Sussex, Peter Meineck, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, ανθρωπολόγος, New School for Social Research, Στρατής Παπαιωάννου, Διευθυντής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Brown, Μάρω Πρεβελάκη, Sorbonne, Ιόλη Καλαβρέζου, ιστορικός τέχνης Dumbarton Oaks, Harvard, ο μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, κ.ά.

 

Άξονα του συνεδρίου αποτελεί η ανάγνωση και πρόσληψη των κειμένων της ελληνικής γραμματείας από τον Όμηρο μέχρι τα παραμύθια στο πλαίσιο δημιουργίας και διάδοσής τους. Τα περισσότερα από τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας δημιουργήθηκαν για να αποδοθούν εντός ενός δραματουργικού πλαισίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα του θρήνου, καθώς πρόκειται για θέμα που απαντά σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη, από την αρχαιότητα μέχρι τη δημοτική ποίηση και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

 

Στη διάρκεια του συνεδρίου η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου μια σειρά έργων που σχολιάζουν τη θεματική της «Λογοτεχνίας ως Δρώμενο», με τον Μανδύα του Νέσσου σε χαρτί, Σκεπτογραμμές, Μικρά Σχέδια και τον Πολεμιστή με Κράνος από ηφαιστεογενές πέτρωμα.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο θεατρικά και μουσικά δρώμενα στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, 21:00, τα Αρσάκεια Σχολεία παρουσιάζουν θεατρικό και μουσικό δρώμενο με τίτλο «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Την Κυριακή 7 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει παράσταση με τίτλο «Ηπειρώτικα Μοιρολόγια: Από τις φωνές στα μουσικά όργανα» με τοπολυφωνικό σύνολο «Χαονία», τη Χορωδία Πολύφωνο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων και την ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη.

 

Είσοδος ελεύθερη. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.arsakeio.gr

 

Πληροφορίες για τη διοργάνωση

Δρ Νίκη Τσιρώνη, 6932 421060

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενη στάση:Μέγαρο Μουσικής;
Επόμενο άρθροΗλεκτρονικές αυτοεκδόσεις: ευκαιρία ή αυταπάτη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ