Η «Κρίση» θέλει κάρτα μέλους στη Βιβλιοθήκη

0
106

 

Της Αγγελικής Αθανασοπούλου (*)

Η κρίση έχει μπει εδώ και καιρό στις βιβλιοθήκες- πότε αλήθεια δεν υπήρχε;- Με τα ελάχιστα μέσα που δίνονται στις βιβλιοθήκες (χαμηλό ή καθόλου προϋπολογισμό, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, χρόνιες περικοπές…), έχουν μάθει να πορεύονται , να ελίσσονται και να καταφέρνουν, τελικά, να δίνουν το στίγμα της κοινωνικής προσφοράς τους. Δεν απασχολούσαν, μέχρι πρότινος, τους υψηλά ιστάμενους, γιατί το έργο τους χτίζονταν σιωπηρά, αργά και με συνέπεια.

Η μάχη της εδραίωσης της δημοτικής ( και δημόσιας) βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία μετράει δεκαετίες και δεν γίνεται εντός των τειχών, όπως πιθανά πολλοί θα πιστεύουν.  Η πραγματική μάχη , γιατί για μάχη πρόκειται, γίνεται εκτός. Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να φέρεις τον κόσμο στις βιβλιοθήκες αν δεν παλέψεις για να τον κερδίσεις; Πώς να τους πείσεις, όταν όλες οι πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες γκρεμίζονται γύρω τους, ότι μπορούν ακόμα να σε εμπιστεύονται; Με πρωτοπόρα προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και διάδοση της ανάγνωσης, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά, οι δημοτικές βιβλιοθήκες συνδιαλέγονται με  την τοπική κοινωνία και δίνουν ένα δυναμικό  παρόν.

Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές βιβλιοθήκες είναι μάχιμοι. Έχουν πίστη στην αναγκαιότητα ύπαρξης των βιβλιοθηκών, στον κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο που τις προσδιορίζει. Και όχι μόνο για να κρατήσουν τη δική τους θέση, αλλά για να κρατήσουν τη θέση που αξίζει να έχουν οι βιβλιοθήκες στην κοινωνία.

Τι θα αποκομούσαν λοιπόν οι «ιθύνοντες» με το κλείσιμο των βιβλιοθηκών; Μήπως εξοικονόμηση  χρημάτων ή προσωπικού; Ή μήπως να πλήξουν τελικά -και τελειωτικά- τον πολιτισμό;

Η «Κρίση» δεν θα γίνει ενεργό μέλος στις βιβλιοθήκες μας. Ας μην την αφήσουμε να σαρώσει ότι μέχρι τώρα έχει καταφέρει με κόπο και με προσωπικό κόστος ο καθένας εργαζόμενος σ’ αυτές.

 

(*) Βιβλιοθηκονόμος, Επικεφαλής της  Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Χαλανδρίου

Προηγούμενο άρθροΠώς απελευθερώνεις ένα βιβλίο;
Επόμενο άρθροΑπό τον Μπαχ στη τζαζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ