Η Εστία σε νέο βιβλιοπωλείο

5
3130

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Η είδηση μας γεμίζει χαρά. Οι εκδόσεις της Εστίας ανοίγουν νέο βιβλιοπωλείο στην οδό Διδότου  και Δελφών γωνία. Το νέο βιβλιοπωλείο δεν θα έχει καμία οργανωτική σχέση με το γενικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας που έκλεισε στην αρχή της χρονιάς. Θα πουλά στη λιανική και χονδρική μόνον βιβλία και εκδόσεις, παλιές και νέες της Εστίας. Η γειτονιά είναι πού καλή, καθώς πολύ κοντά στο νέο βιβλιοπωλικό χώρο βρίσκεται η Ελληνο-αμερικάνικη ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, οι εκδόσεις Πλέθρον, οι εκδόσεις Μελάνι, Μέλισσα, το βιβλιοπωλείο Free thinking zone και άλλα βιβλιοπωλεία.  Το νέο βιβλιοπωλείο της Εστίας θα έχει υπεύθυνο έναν έμπειρο πωλητή, τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο.

Πρόσφατα άνοιξε στο Παγκράτι, στο τέλος της Σπύρου Μερκούρη το βιβλιοπωλείο Πλειάδες, με επικεφαλής τον Άλκη Τεμπονέρα,  πολύ ενημερωμένο , με πολλούς τίτλους και διάθεση να αποτελέσει ένα νέο πνευματικό πυρήνα. Ήδη στο Παγκράτι λειτουργεί το κάπως ειδικό Λεξικοπωλείον , στην πλατεία Προσκόπων και ένα μικρό βιβλιοπωλείο που  άνοιξε πρόσφατα στην οδό Αρχιμήδους 2-6 , πίσω από το Καλιμάρμαρο, με τον τίτλο «Βιβλιοστάτης και διευθύνεται από έναν παλιό πωλητή βιβλίων.  Στο Κολωνάκι άνοιξε επίσης το Bookloft , στην Πατριάρχου Ιωακείμ 44, ενώ στην ίδια περιοχή εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά του ιστορικού βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη, η Φανή Χαριτάκη – Ελευθερουδάκη άνοιξε το Booktique στη γωνία Λουκιανού και Πατριάρχου Ιωκαείμ. Η Μαρία Παπαγεωργίου, η παλιότερη και μια από τις πιο έμπειρες πωλήτριες του χώρου, χρόνια πωλήτρια στο ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας, ετοιμάζει το δικό της στέκι – βιβλιοπωλείο στην αρχή της Σόλωνος.

Μπορούμε να μιλάμε, ίσως, για νότες αισιοδοξίας στην βιβλιαγορά καθώς συνεχώς «σκάνε» ειδήσεις για νέα μικρά βιβλιοπωλεία που βρίσκονται παρά-κεντρα, δηλαδή σε μικρούς δρόμους γύρω από το κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας. Στις ΗΠΑ, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μεγάλες αλυσίδες κλυδωνίζονται και η τάση είναι να ανοίγουν συνεχώς μικρά βιβλιοπωλεία, τα οποία συντηρούνται από καλούς πελάτες και από τη γειτονιά. Το στοίχημα είναι να παραμείνουν όρθια μέσα στην κρίση  αυτά τα βιβλιοπωλεία και να μπορέσουν να προσελκύσουν αναγνώστες.

Προηγούμενο άρθροSTARTERS και followers
Επόμενο άρθροΕπόμενη στάση:Μέγαρο Μουσικής;

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια στη νέα προσπάθεια της Εστίας.Αφού το νέο βιβλιοπωλείο δεν έχει καμία οργανωτική σχέση με το παλιό και αφού τόσο έντεχνα προσπαθούν να αποκηρύξουν το παλιό βιβλιοπωλείο της Εστίας, φαντάζομαι πως αποκηρύσσουν και την 128 χρονών ιστορία του.Απ΄ότι καταλαβαίνω αποκηρύσσουν και τις αμοιβές και αποζημιώσεις των υπαλλήλων του παλαιού βιβλιοπωλείου!Μπράβο πήραμε ένα σφουγγάρι και διαγράψαμε τα πάντα!Αυτό κατά την προσωπική μου άποψη φανερώνει και το ήθος των ιδιοκτητών της Εστίας, που φάνηκαν όχι απλώς κατώτεροι του ένδοξου ονόματός τους, του ονόματος που τους κληροδότησαν με τόσο κόπο οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του ένδοξου βιβλιοπωλείου, αλλά και αδικία – ατιμία με την οποία φέρθηκαν στους μέχρι πρότινος συνεργάτες τους!Και πάλι συγχαρητήρια!!!!
    Παρακαλώ, όπως το δημοσιεύσετε στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης !
    Σας ευχαριστώ!

  2. αφού γνωρίζετε και σεις καλά ότι υπήρχαν δύο διαφορετικές εταιρείες, η μία ανήκε στον γιο και η άλλη στην κόρη της Μάνιας. Η Εύα Καραιτίδη κράτησε το εκδοτικό και ως τέτοια ανοίγει ένα βιβλιοπωλείο δικό της. Τι θα πει απεμπολεί την ιστορία της; απλά πράγματα είναι αυτά.

  3. Ε, όχι δα!Μάλλον απευθύνεστε σε αδαείς!Νομικά τερτίπια για να απεμπλακεί η κα Καραιτίδη από το “προβληματικό” βιβλιοπωλείο!Όσο για το αν απεμπολεί την ιστορία;Το κάνει και με μεγάλη άνεση για να γλιτώσει τις αποζημιώσεις!Άλλωστε όπως και πολύ καλά γνωρίζετε ήταν μέτοχος κι εκείνη στο βιβλιοπωλείο!Απλά πράγματα!!

  4. άργησα να δω την ανάρτηση σας. Μπορεί να είστε πικραμένη από κάτι, αλλά το άνοιγμα ενός βιβλιοπωλείου είναι πάντα κάτι θετικό. Για την Εστία και κάτι συμβολικό, γι αυτό κι έκανε αίσθηση η είδηση παντού.

  5. Πιστεύω στην ιστορία του Βιβλιοπωλείου και θεωρώ πως είναι θετική μια τέτοια κίνηση για την περίοδο που διανύουμε. Το Βιβλιοπωλείο της Εστίας παρήγαγε πολιτισμό, όπως και οι Εκδόσεις της Εστίας.Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα στο Βιβλιοπωλείο και τις Εκδόσεις – εξ ου και ο τίτλος :”Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας”.Οι άνθρωποι που το διοικούν είναι”λίγοι” ….. και αποτυχημένοι.Αυτό με φοβίζει στο νέο εγχείρημα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ