Ημέρες παιδικού βιβλίου

0
97

της Μαρίζας Ντεκάστρο.

 • Ο  Απρίλης είναι ο μήνας του βιβλίου για παιδιά. Ημερίδες, δεκάδες δραστηριότητες γύρω από το παιδικό βιβλίο, με σημαντικότερη ίσως την καμπάνια του Δικτύου για τα Δικαιώματα των παιδιών, καμπάνια στην οποία συμμετέχουν συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες με αναγνώσεις, εργαστήρια και παιχνίδια γύρω από το βιβλίο.

 

 • Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο οργανωμένο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 10 – 12 Απριλίου 2014. Το θέμα του συνεδρίου: “Time, Space and Memory in Literature for Children and Young Adults” («Χρόνος, Χώρος και Μνήμη στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους») και βασικοί στόχοι του η διερεύνηση της πολυσχιδούς
  παρουσίας του χρόνου, του χώρου και της μνήμης στη λογοτεχνία, την
  κουλτούρα και τα media για παιδιά και νέους, αλλά και ευρύτερα η συνάντηση
  επιστημόνων  και ερευνητών από διάφορες χώ­ρες καθώς και η καλλιέργεια
  διεπιστημονικού διαλόγου.  Αναλυτικές πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://www.primedu.uoa.gr/ekdhlwseis/die8nes-episthmoniko-synedrio-the-child-and-the-book-2014-panepistimio-a8hnon-10-12-aprilioy-2014.html .
 • Ο Απρίλης είναι επίσης μήνας βραβείων (των Κρατικών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του νέου βραβείου κοινού του βιβλιοπωλείου Public). Τα βραβεία του Αναγνώστη θα δοθούν αργότερα, στις αρχές Ιουνίου. Φέτος ο Κύκλος πρωτοτύπησε πειραματιζόμενος.  Αντί, όπως είθισται, τα βιβλία προς κρίση να διαβάζονται από επιτροπές, να συντάσσεται η βραχεία λίστα και στη συνέχεια οι επιτροπές να ψηφίζουν, φέτος συντάχτηκαν βραχείες λίστες μετά από ψηφοφορία των μελών του Κύκλου και στη συνέχεια ψήφισε το κοινό. Όπως δήλωσε βραβευμένος συγγραφέας,  όταν παρέλαβε το βραβείο του, «ευτυχώς που η θεία μου έστειλε πολλά SMS». Το υπονοούμενο ήταν σαφές! Τα βραβεία της επόμενης χρονιάς, θα είναι εγκυρότερα αν επιστρέψουμε στο παλιό καλό σύστημα με τις επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν, όπως γινόταν στο παρελθόν, άνθρωποι του βιβλίου. Πολλά από βιβλία άξιζαν το βραβείο, όμως η φετινή  ψηφοφορία θύμιζε κάπως τη Eurovision (ψηφίζουμε την Κύπρο, μας ψηφίζει κι εκείνη, κλπ.), γι αυτό άλλωστε πολλοί άνθρωποι του παιδικού βιβλίου δεν παρέστησαν στη γιορτή του Κύκλου επειδή ακριβώς διαφώνησαν με τη διαδικασία.

 

 • Όσο για τα βραβεία του Public, χωρίς να αξιολογούμε σε καμιά περίπτωση τα υποψήφια βιβλία για το βραβείο κοινού, θα θέλαμε να σχολιάσουμε το χωρισμό τους σε κατηγορίες και το είδος των βιβλίων που περιλαμβάνει κάθε κατηγορία.  Ένα μικρό παράδειγμα: στην κατηγορία Μεγάλες συγκινήσεις έχουμε να επιλέξουμε από βιβλία φιλοσοφίας, ψυχολογίας, οργάνωσης επιχειρήσεων και ιστορικές μελέτες μέχρι παιδικά χριστουγεννιάτικα και εφηβικά φαντασίας.

 

 • Μια πρόταση που τιμά όλους μας: ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προτείνει την Άλκη Ζέη για το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν 2015…

 

 • … και μια μεγάλη τιμή: η ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) ανακήρυξε μέλος της την Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου τιμώντας την προσφορά της στην προώθηση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

 • Τρεις πρόσφατες εκδόσεις για παιδιά με θέμα το «βιβλίο»:

 

Είναι βιβλίο, του Lane Smith, εκδ. Κλειδοσκόπιο (δημοσιευμένη κριτική στο http://www.oanagnostis.gr/%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC/)

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… το βιβλίο, εκδ. Κλειδοσκόπιο

 

Ως δώρο από τα παιδιά στους γονείς τους, το Πώς να μάθεις τους γονείς σου ν’ αγαπούν τα παιδικά βιβλία, του Αλέν Σερ, εκδ. Μεταίχμιο

Προηγούμενο άρθροΚλεφτές ματιές στο σαλόνι ενός πορνείου
Επόμενο άρθροΊψεν, ο άνθρωπος – το έργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ