Επί λέξει, Εστία

1
3478

 

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Δύο νέα πολιτιστικά στέκια στην Αθήνα από Δευτέρα. Είναι το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Εστίας (Διδότου και Δελφών) και το Βιβλιοπωλείο Επί λέξει ( Ακαδημίας 32 και Λυκαβητού).  Και τα δύο προέρχονται από την ίδια μήτρα, το παλιό Βιβλιοπωλείο της Εστίας που πριν ένα χρόνο τερμάτισε το βίο του.  Το Βιβλιοπωλείο της Εστίας με τη διεύθυνση της Εύας Καραϊτίδη, δεν έχει καμία σχέση με το παλιό βιβλιοπωλείο της Εστίας στην οδό Σόλωνος καθώς είναι ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία μόνον του εκδοτικού οίκου. Το Επί λέξει διευθύνει η Μαρία Παπαγεωργίου, η καλύτερη ,ίσως βιβλιοπώλης στην Αθήνα και για χρόνια υπάλληλος του πάλαι ποτέ Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη Σόλωνος.

20131213_150527
Η είσοδος του Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη Διδότου

Παρασκευή μεσημέρι και στην οδό Διδότου το βιβλιοπωλείο  της Εστίας  είναι στο παρά πέντε. Διαμπερές, διάφανο θα έλεγες, καθώς μέσα από τα τζάμια της εισόδου βλέπεις μέχρι το βάθος όλο το βιβλιοπωλείο. Στο χρώμα του ανοικτού ξύλου τα ράφια γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς.  Η Εύα δοκιμάζει το χαρτί περιτυλίγματος, ζεστό μινωικό κόκκινο. Κοιτάμε με τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο –  πολλά χρόνια βιβλιοπώλης και υπεύθυνος στο νέο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Εστίας – τα εξώφυλλα των βιβλίων της γενιάς του ΄30, που είναι και η βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. «Δεν είναι υπέροχα», λέει με καμάρι η Εύα.  Πρόκειται περί θησαυρού που πια αναδεικνύεται όλος μαζί. Εκεί βλέποντας παρατεταγμένους τους «μπεστ –σελερίστες» Αθανασιάδη, Καραγάτση, Παπαδιαμάντη και τους λιγότερο γνωστούς Κατίνα Παππά, Λιλίκα Νάκου κ.ά καταλαβαίνεις την προσφορά αυτής της γενιάς. Πιο πέρα παρατεταγμένοι οι θησαυροί της Νέας Ελληνικής Βιβλιοθήκης, στο πατάρι η Νέα Εστία  και στο κέντρο του καταστήματος όλες οι νέες εκδόσεις  του εκδοτικού. «Επιμένουμε κλασικά» κι αυτός μας δικαιώνει λέει η Εύα Καραϊτίδη. «Απευθυνόμαστε στους νέους ανθρώπους, δίπλα μας είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, είναι μια γειτονιά αναγνωστών. Θέλουμε να το κάνουμε στέκι. Θα έχουμε και επιλεγμένες εκδηλώσεις». Η Εύα είναι large : «πέρνα και από τη Μαρία στην Ακαδημίας, στήνει πολύ ωραίο βιβλιοπωλείο».

 

 

H Μαρία Παπαγεωργίου στο Επί λέξει
H Μαρία Παπαγεωργίου στο Επί λέξει

 

Βρίσκω τη  Μαρία Παπαγεωργίου να γεμίζει τα ράφια με βιβλία. Στην Ακαδημίας 32 το νέο βιβλιοπωλείο Επί λέξει (τίτλος- πρόταση  του συζύγου της, κριτικού λογοτεχνίας, Χρίστου Παπαγεωργίου)ετοιμάζεται να ανοίξει κι αυτό  την εβδομάδα που έρχεται. Πρόκειται για γενικό βιβλιοπωλείο,  γύρω στα 100 τ.μ. μόνον ράφια και βιβλία. Κυριαρχεί το άσπρο χρώμα και οι σκούροι καφέ καναπέδες. Και η Μαρία θα μου πει ότι και η Εύα : «στόχος μας να κάνουμε ένα στέκι πολιτισμού. Να μαζευόμαστε όσοι αγαπάμε τα βιβλία, να ξεφυλλίζουμε τις νέες εκδόσεις, να συζητάμε. Κι ας μην αγοράζουν βιβλία, ας έρχονται όσοι δεν έχουν χρήματα και ας τα διαβάζουν σε συνέχειες, εδώ καθισμένοι στα φαρδιά σκαλιά». Και η Μαρία σκέφτεται να διοργανώνει επιλεγμένες εκδηλώσεις , πόσο μάλλον που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το δοκίμιο κάθε είδους. Λίγο πριν βγω από τον χώρο κοιτάω το χαρτί περιτυλίγματος, άσπρο φόντο γεμάτο γράμματα- σούπερ!

Οι βιβλιόφιλοι έχουν καταχαρεί μ΄ αυτές τις δύο βιβλιοπωλικές αφίξεις στο κέντρο της Αθήνας. Το βλέπω στο facebook , μου του λένε οι δύο κυρίες:  «δεν ξέρεις τι κόσμος έχει περάσει και μας ρωτάει πότε ανοίγουμε».

 

 

 

INFO   Εστία: 210-3213704

Επί λέξει: 210-3388054 (info@epilexibooks.gr)

Προηγούμενο άρθροΠτηνά, ελικόπτερα, και βιβλία
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Κάρολος Τσίζεκ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Δύο νέα πολιτιστικά στέκια στην Αθήνα από Δευτέρα. Είναι το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων τηςΕστίας (Διδότου και Δελφών) και το Βιβλιοπωλείο Επί λέξει ( Ακαδημίας 32 και Λυκαβητού). Και τα δύο προέρχονται από την ίδια μήτρα, το παλιό Βιβλιοπωλείο της Εστίας που πριν ένα χρόνο τερμάτισε το βίο του. Το Βιβλιοπωλείο της Εστίας με τη διεύθυνση της Εύας Καραϊτίδη, δεν έχει καμία σχέση με το παλιό βιβλιοπωλείο της Εστίας στην οδό Σόλωνος καθώς είναι ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία μόνον του εκδοτικού οίκου. Το Επί λέξει διευθύνει η Μαρία Παπαγεωργίου, η καλύτερη ,ίσως βιβλιοπώλης στην Αθήνα και για χρόνια υπάλληλος του πάλαι ποτέ Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη Σόλωνος.  […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ