Ενάντια στο ρεαλισμό; σήμερα στο Μέγαρο.

0
109

Τρεις συγγραφείς, της ίδιας περίπου ηλικίας και γενιάς, οι Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Αρης Μαραγκόπουλος, δημιουργοί που έχουν διανύσει μια μεγάλη πορεία στα ελληνικά γράμματα λειτουργώντας σύμφωνα με μια δική τους, προσωπική αντίληψη για την τέχνη και τη φόρμα της γραφής – φανερά αποστασιοποιημένης απ’αυτήν της «κλασικής», ρεαλιστικής παράδοσης – συναντώνται στη σκηνή τουMegaron Plus, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα. Στο πλαίσιο μιας ακόμηεκδήλωσης του Κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» του Megaron Plus,που εκκινεί από την ανασκόπηση του έργου τους για να καταλήξει στη δημιουργία ενός πεδίου διαλόγου μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών όλων των ηλικιών.

 

Στη διάρκεια της λογοτεχνικής αυτής βραδιάς που θα έχει τη μορφή δημόσιας συζήτησης, ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός, ο οποίος στο έργο του «Νάρκισσος και Ιανός» (εκδόσεις Μεσόγειος) εντάσσει αυτούς τους συγγραφείς στο κίνημα του μοντερνισμού – κίνημα που η αξία του υπολανθάνει στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας –, θα συνομιλήσει μαζί τους επιχειρώντας να καταδείξει τα κοινά τους σημεία όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αφήγησής τους. Μιας αφήγησης που δεν ακολουθεί την πεπατημένη – τη συγγραφή μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος ή την περιγραφική ρεαλιστική απεικόνιση – αλλά πειραματικές φόρμες γραφής που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με το περιεχόμενο του έργου τους: το «διεμβολισμό της πραγματικότητας από τη φαντασία» που σηματοδοτεί το φιλολογικό και κινηματογραφικό έργο του Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

Τη σταθερή προσπάθεια «αποφυγής του σκοπέλου της κυριολεξίας» όπως αυτή καταγράφεται στις μικρές ιστορίες του Τάσου Γουδέλη ο οποίος προτιμά να «αποδίδει μετέωρες καταστάσεις όπου η λεπτομέρεια μεγεθύνεται ανησυχητικά ή ειρωνικά». ‘Η την «εμμονή» του Άρη Μαραγκόπουλου «να συγκροτήσει ένα αυτοδύναμο σύμπαν ανθρωπιστικών αναφορών και κριτικών επισημάνσεων». Την εκδήλωση για τους τρεις συγγραφείς που έχουν παραμείνει πιστοί στο προσωπικό τους όραμα και συνεχίζουν μια ενδιαφέρουσα όσο και μοναχική πορεία,συντονίζει και διευθύνει ο φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαίνης. Της συζήτησης θα προηγηθεί η προβολή ταινιών που αφορούν τους τρείς συγγραφείς(διάρκεια 10’).

Ο Γιώργος Αριστηνός εκτός από κριτικός λογοτεχνίας είναι κι αυτός συγγραφέας που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα, έτσι θα πάρει μέρος και με τις δύο ιδιότητες του.

Η λογοτεχνική βραδιά «Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση;» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» . Τη συζήτηση διευθύνει εκ μέρους του περιοδικού ο φιλόλογος – κριτικός Αριστοτέλης Σαίνης.

Προηγούμενο άρθροΝτάνιελ Κέλμαν: Το νόημα στη ζωή μας το βρίσκουμε εκ των υστέρων
Επόμενο άρθροΕνάντια στη ρεαλιστική παράδοση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ