Εμπνεόμενοι από τον Βαν Γκογκ

0
923

Έργα εμπνευσμένα από τον Βαν Γκογκ παρουσιάζονται στην  Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος για όλο τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών  που εργάστηκαν στο αθηναϊκό studio της παραγωγής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας animation “Loving Vincent”, αποκλειστικά ζωγραφισμένης στο χέρι, με λαδομπογιές, στο ιδιαίτερο στυλ του Van Gogh και που ζωντανεύει τους πίνακες του Βαν Γκογκ για να αφηγηθούν την ιδιαίτερη ιστορία του.

Η ταινία “Loving Vincent” αποτέλεσε την αφορμή ώστε οι ζωγράφοι αυτοί να γνωριστούν, να συνεργαστούν και κατόπιν να θελήσουν να εκθέσουν από κοινού το δικό τους έργο στο προσωπικό τους ύφος. Τα έργα της έκθεσης αντλούν από τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη· αποτελούν ένα σχόλιο των καλλιτεχνών είτε στον τρόπο έκφρασης του Van Gogh ή σε πτυχές της προσωπικότητάς του.

Το κάλεσμα για την πραγματοποίηση της ταινίας ήταν παγκόσμιο με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει πολλές συμμετοχές από διάφορες χώρες. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν κατόπιν επαναλαμβανόμενων δοκιμασιών, προκειμένου να επιλεχθούν οι πιο ταλαντούχοι για τη δημιουργία της ταινίας. Είναι τιμή για τη χώρα μας  που ένα από τα τρία στούντιο που εργάστηκε για την παραγωγή της ταινίας επί 9 μήνες, βρισκόταν στην Αθήνα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα και σε πολλούς Έλληνες να πάρουν μέρος στην παραγωγή της ταινίας και να αναδείξουν και να εξελίξουν, ακόμα, το ταλέντο τους. Πρόκειται για καλλιτέχνες με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, που έχουν διακριθεί για το έργο τους. Μέσω της πολύωρης καθημερινής εργασίας τους αφοσιώθηκαν στην παραγωγή, κάτι που αναμφισβήτητα συνέβαλε στο εντυπωσιακό κινηματογραφικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα είχε ως συνέπεια την προσωρινή αποσιώπηση της προσωπικής ιδιάζουσας έκφρασης του καθενός χάριν ενός ενιαίου, ομοιόμορφου και ομολογουμένως εντυπωσιακού αποτελέσματος. Με την έκθεση “Van Gogh Revisited” επιθυμούν να αναδείξουν το προσωπικό τους ύφος και να κάνουν το δικό τους σχόλιο στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Οι ίδιοι οι ζωγράφοι, 18 από τους 125 που συμμετείχαν στην ταινία, επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία, είτε σε μορφοπλαστικό είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή  –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή  πηγή  μελέτης της ζωής του.

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο  της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες.  Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη  Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowski, Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρηστος Μαρμέρης , Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη  Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Άλκηστις Κοντοπούλου και Σοφία Χρυσαφοπούλου

info: My Art Box, by technohoros, Λεμπέση 12, Αθήνα

Εγκαίνια: 1η Δεκεμβρίου 2017, 20:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 12:00 – 16:00

(*) Ο Αναγνώστης είναι χορηγός επικοινωνίας της Έκθεσης

 

 

Προηγούμενο άρθροΝ.Γ. Πεντζίκης – Νικηφόρος Βρεττάκος: στις παρυφές ενός επιστημονικού/ φυσιολατρικού νατουραλισμού (της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου)
Επόμενο άρθροΝτύρρενματτ, Η διπλή ταυτότητα της Επιστήμης (της Σωτηρίας Καλασαρίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ